• Посилання скопійовано

Пеня мешканцям будинку від ОСББ: правомірно чи ні?

Закон про житлово-комунальні послуги передбачає нарахування пені за невчасну сплату комунальних платежів від населення. Чи ОСББ теж повинні нараховувати мешканцям пеню за невчасну сплату експлуатаційних внесків?

Стаття 26 Закону про ЖКП1 передбачає нарахування пені в разі несвоєчасної сплати за житлово-комунальні послуги. Пеня визначається умовами договору, але не вище ніж 0,01 відсотка суми боргу за кожен день прострочення. Загальний розмір сплаченої пені не може перевищувати 100% загальної суми боргу. Нарахування пені — радше психологічний елемент, ніж справді дієвий платіжний фактор, адже максимальна сума пені за рік за окремою платіжкою становитиме 3,65%.

1 Закон України від 09.11.2017 р. №2189-VIII «Про житлово-комунальні послуги».

Нарахування пені починається з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку внесення плати за житлово-комунальні послуги, тобто пеня нараховуватиметься з 21 числа місяця, наступного за звітним (за який має бути сплачено за послуги). Пеня нараховуватиметься в розрізі окремих помісячних заборгованостей, а не на весь борг сукупно — про це варто пам'ятати. Крім того, нарахування пені має запрацювати з 1 січня 2019 року, і ця норма не має зворотної дії у часі.

Від сплати пені звільняються ті споживачі, перед якими є заборгованості держави щодо компенсації пільг та субсидій, а також особи, яким затримують заробітну плату. Щоправда, такі факти має бути підтверджено документально.

Нагадаємо, житлово-комунальні послуги мають дві складові: житлові послуги й окремо комунальні послуги. Житловою послугою є послуга з управління багатоквартирним будинком — у наших платіжках, як правило, ми бачимо рядки «Утримання прибудинкової території» та «Капітальний ремонт». Платежі за цими рядками мешканці здійснюють безпосередньо обслуговуючому/житловому кооперативу, ОСББ чи приватному ЖЕКу, і призначаються ці кошти на зарплату голові правління, бухгалтеру і всім працівникам за трудовими договорами та виконавцям за ЦПД, чия робота полягає в обслуговуванні потреб мешканців будинку. Крім того, з цих сум оплачується утримання загального майна багатоквартирного будинку (прибирання, обслуговування внутрішньобудинкових систем, крім тих, що використовуються для надання відповідної комунальної послуги у разі укладення індивідуальних договорів про надання такої послуги, за умовами яких обслуговування таких систем здійснюється виконавцем), поточний ремонт (наприклад, заміна лампочок), утримання ліфтів та електрична енергія для забезпечення функціонування спільного майна багатоквартирного будинку (та електроенергія, що йде на обслуговування зон загального користування у будинку, наприклад на рух ліфтів, освітлення сходових клітин, обігрівання калорифером кімнат консьєржів тощо). По суті, плата за житлові послуги — це все те, що ми сплачуємо за функціонування власного будинку.

Iнша річ — комунальні послуги. Це ті послуги, що пов'язані з гарячим та холодним водопостачанням, постачанням тепла до квартир, газопостачанням, водовідведенням, — усі ті послуги, які мешканці споживають не від будинку, а безпосередньо від виробників цих послуг, договір на поставку яких підписано безпосередньо адміністрацією ОСББ, кооперативу чи приватного ЖЕКу.

Стаття 26 Закону про ЖКП передбачає нарахування пені за несвоєчасну сплату саме комунальних, а не житлових послуг!

I це зрозуміло, адже предметом регулювання цього Закону є відносини, що виникають у процесі надання споживачам послуг з управління багатоквартирним будинком, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення та поводження з побутовими відходами, а також відносини, що виникають у процесі надання послуг з постачання та розподілу електричної енергії і природного газу споживачам у житлових, садибних, садових, дачних будинках. А от відносини, що виникають між співвласниками, а також між співвласниками та об'єднанням співвласників багатоквартирного будинку при забезпеченні потреб співвласників шляхом самозабезпечення відповідно до ст. 22 Закону про ОСББ1, — залишаються поза регулюванням цим законом. Тобто саме Закон про житлово-комунальні послуги не визначає і не може визначати право чи обов'язок ОСББ нараховувати своїм співвласникам пеню за несвоєчасну оплату житлових послуг (експлуатаційних внесків).

1 Закон України від 29.11.2001 р. №2866-III «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку».

Закон про ОСББ також не регламентує можливості нарахування пені. Відповідно до ст. 15 цього Закону, співвласник зобов'язаний своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі. Статутом об'єднання може бути встановлено інші обов'язки співвласників. Водночас ст. 16 надає об'єднанню право здійснювати контроль за своєчасною сплатою внесків і платежів, а також встановлювати порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у т. ч. відрахувань до резервного та ремонтного фондів. Тож, як бачимо, якщо у статуті ОСББ буде передбачено нарахування пені за несвоєчасно оплачені житлові послуги, ці нарахування є цілком законними.

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор

До змісту номеру