• Посилання скопійовано

Оподаткування преміальної путівки

Підприємство уклало договір на розміщення та харчування працівників (путівка на відпочинок). Надання путівки працівникам передбачено Положенням про преміювання. Як оподатковувати вартість наданої працівникам путівки? Чи потрібно нараховувати податкові зобов'язання з ПДВ, якщо постачальник послуг — не платник ПДВ?

ПДФО та військовий збір

Відповідно до пп. 165.1.35 ПКУ, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника не включається вартість путівок на відпочинок, оздоровлення та лікування на території України платника податку та/або членів його сім'ї першого ступеня споріднення, які надаються його роботодавцем — платником податку на прибуток підприємств безоплатно або зі знижкою (у розмірі такої знижки) один раз на календарний рік, за умови що вартість путівки (розмір знижки) не перевищує 5 розмірів мінімальної зарплати, встановленої на 1 січня податкового (звітного) року.

Тобто у 2018 році можна не оподатковувати податком на доходи (а отже, і військовим збором) путівку вартістю до 18615 грн. Щоправда, за умови, якщо така путівка видається роботодавцем раз на рік.

Однак у наведеному у запитанні випадку проблема полягає в тому, що надання такої путівки прямо передбачено Положенням про преміювання, відповідно, вартість наданої путівки потрапляє до фонду оплати праці.

А доходи у вигляді заробітної плати, нараховані (виплачені) платнику податку відповідно до умов трудового договору (контракту), включаються до загального (річного) оподатковуваного доходу платника податку (пп. 164.2.1 ПКУ).

Таким чином, на нашу думку, звільнення вартості путівки від оподаткування ПДФО надається лише за тієї умови, що її надання не передбачено трудовими договорами між працівником і підприємством, і, відповідно, її вартість не включається до фонду оплати праці.

Та зважаючи на те, що законодавчі акти не прописують чіткого алгоритму оподаткування вартості такої путівки у тому випадку, якщо вона належить до фонду оплати праці, радимо звернутися до податківців за індивідуальною податковою консультацією і діяти вже за нею.

Якщо ж підприємство приймає рішення, що вартість такої путівки включається до оподатковуваного доходу, то відповідно:

— оскільки дохід надається в натуральній формі, то при розрахунку ПДФО застосовується натуральний коефіцієнт за п. 164.5 ПКУ;

— вартість такої путівки підлягає оподаткуванню військовим збором за ставкою 1,5%.

ЄСВ

Згідно з ч. «1» п. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ1, ЄСВ нараховується на суму нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі.

А оскільки, як було зазначено вище, надана путівка належить до фонду оплати праці, то на її вартість нараховується ЄСВ за ставкою 22%.

ПДВ

Пункт 198.5 ПКУ встановлює обов'язок нараховувати податкові зобов'язання у разі негосподарського використання послуг лише у тому випадку, якщо такі послуги було придбано з ПДВ. Зважаючи на те що постачальник послуг — не платник ПДВ, покупцю — платнику податку нараховувати податкові зобов'язання за такими послугами не потрібно.

1 Закон України від 08.07.2010 р. №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

Податок на прибуток

Оскільки, як зазначено вище, вартість таких путівок включена до фонду оплати праці, то витрати на їх придбання потраплять до витрат з оплати праці відповідних працівників. Отже, це зменшить фінансовий результат підприємства до оподаткування і вплине на об'єкт оподаткування податком на прибуток, відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ.

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру