• Посилання скопійовано

Що нового

Набрав чинності Закон про валюту і валютні операції

! Усім

У зв'язку з офіційним опублікуванням у «Голосі України» від 06.07.2018 р. з наступного дня набрав чинності Закон «Про валюту і валютні операції», який визначає правові засади здійснення валютних операцій, валютного регулювання та валютного нагляду, права та обов'язки суб'єктів валютних операцій і уповноважених установ та встановлює відповідальність за порушення ними валютного законодавства.

Вводиться в дію Закон через 7 місяців з дня набрання ним чинності — тобто 07.02.2019 р.

З дня введення в дію цього Закону визнаються такими, що втратили чинність, Декрет КМУ від 19.02.93 р. №15-93 «Про систему валютного регулювання і валютного контролю» та Закон України від 23.09.94 р. №185/94-ВР «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті».

Докладніше див. у «ДК» №27/2018.

Закон України від 21.06.2018 р. №2473-VIII чинний з 07.07.2018 р.


Набрав чинності Закон про нацбезпеку

! Усім

У зв'язку з офіційним опублікуванням у «Голосі України» від 07.07.2018 р. з наступного дня набрав чинності Закон «Про національну безпеку України», який визначає основи та принципи національної безпеки і оборони, цілі та основні засади державної політики, що гарантуватимуть суспільству і кожному громадянину захист від загроз.

Закон визначає та розмежовує повноваження державних органів у сферах національної безпеки й оборони, створює основу для інтеграції політики та процедур органів державної влади, інших державних органів, функції яких стосуються національної безпеки і оборони, сил безпеки і сил оборони, визначає систему командування, контролю та координації операцій сил безпеки і сил оборони, запроваджує всеосяжний підхід до планування у сферах національної безпеки й оборони, забезпечуючи у такий спосіб демократичний цивільний контроль над органами та формуваннями сектору безпеки й оборони.

Закон, зокрема, виводить із кола повноважень Служби безпеки України розслідування економічних злочинів.

Крім того, визначено, що річний обсяг видатків на фінансування сектору безпеки та оборони має становити не менш ніж 5% запланованого обсягу ВВП, з яких не менш ніж 3% — на фінансування сил оборони.

Закон України від 21.06.2018 р. №2469-VIII чинний з 08.07.2018 р.


Попереднє узгодження ціноутворення у контрольованих операціях

! Суб'єктам контрольованих операцій

Кабмін виклав у новій редакції Порядок попереднього узгодження ціноутворення у контрольованих операціях, за результатами якого укладаються договори, що мають односторонній, двосторонній та багатосторонній характер, для цілей трансфертного ціноутворення, затверджений постановою КМУ від 17.07.2015 р. №504.

Порядком установлено механізм узгодження критеріїв, за якими визначатиметься відповідність умов контрольованих операцій, що здійснюються або будуть здійснені великим платником податків, принципу «витягнутої руки».

Крім того, Порядок визначає, зокрема, процедуру подання та розгляду заяви про проведення процедури попереднього узгодження ціноутворення; перелік документів, подання яких є необхідним для проведення такої процедури, підстави для її припинення, внесення змін до договору, продовження строку або дострокового припинення його дії.

Постанова Кабінету Міністрів України від 04.07.2018 р. №518 чинна з 10.07.2018 р.


Унесено зміни до Порядку ведення Реєстру морських портів

! Портовим підприємствам

Кабінет Міністрів України вніс зміни до Порядку ведення Реєстру морських портів України, затвердженого постановою КМУ від 11.07.2013 р. №496.

Згідно зі змінами, до Реєстру вноситимуться також відомості про постачальників рідкого палива, що надають послуги у морських портах (повне найменування, місцезнаходження та поштова адреса, адреса електронної пошти, номер телефону).

Адміністратор Реєстру повинен забезпечувати не лише достовірність, повноту та своєчасність унесення поданих відомостей до Реєстру, а й їх актуалізацію.

Постанова КМУ від 04.07.2018 р. №532
чинна з дня офіційного опублікування,
станом на 11.07.2018 р. офіційно не опублікована


Засади добровільного страхування відповідальності керівників держпідприємств

! Держпідприємствам

Кабінет Міністрів України затвердив Порядок добровільного страхування відповідальності керівників та членів наглядових рад державних унітарних підприємств та господарських товариств, у статутному капіталі яких більше 50 відсотків акцій (часток) належать державі.

Порядок визначає засади добровільного страхування відповідальності керівників та членів наглядових рад державних унітарних підприємств та господарських товариств, у статутному капіталі яких більше 50% акцій (часток) належать державі, за збитки, завдані підприємству, товариству їх діями (бездіяльністю) під час виконання своїх повноважень.

Дія Порядку не поширюється на підприємства, товариства, щодо яких прийнято рішення про приватизацію, порушено провадження про банкрутство.

Відповідальність керівника та члена наглядової ради підприємства, товариства за збитки, завдані підприємству, товариству їх діями або бездіяльністю під час виконання ними своїх повноважень, може бути застрахована на підставі договору добровільного страхування відповідальності керівників та членів наглядових рад підприємства, товариства (далі — договір страхування), укладеного з урахуванням вимог цього Порядку.

Рішення про укладення договору страхування приймають суб'єкт управління об'єктами державної власності, до сфери управління якого належить підприємство, загальні збори товариства або наглядова рада, якщо це передбачено статутом підприємства, товариства.

Постанова КМУ від 04.07.2018 р. №535
чинна з дня офіційного опублікування,
станом на 11.07.2018 р. офіційно не опублікована


Затверджено Технічний регламент рухомого обладнання, що працює під тиском

! СГ

Кабмін затвердив Технічний регламент рухомого обладнання, що працює під тиском.

Технічний регламент визначає вимоги до рухомого обладнання, що працює під тиском, з метою забезпечення безпечності та обігу такого обладнання на ринку України.

Технічний регламент встановлює, зокрема, обов'язки: виробників, уповноважених представників, імпортерів, розповсюджувачів, власників, операторів; випадки, в яких обов'язки виробників покладаються на імпортерів та розповсюджувачів; оцінку та переоцінку відповідності; загальні принципи маркування знаком Пі; правила та умови нанесення знака Пі; вимоги до призначених органів; обов'язки призначених органів стосовно надання інформації.

З набранням чинності постановою втрачає чинність постанова КМУ від 05.11.2008 р. №967 «Про затвердження Технічного регламенту пересувного обладнання, що працює під тиском».

Постанова КМУ від 04.07.2018 р. №536
набирає чинності через рік з дня офіційного опублікування,
станом на 11.07.2018 р. офіційно не опублікована


Нацбанк хоче розвивати ринок ОВДП

! Учасникам ринку ЦП

Нацбанк затвердив зміни до Положення про порядок проведення операцій, пов'язаних із розміщенням облігацій внутрішніх державних позик, затвердженого постановою НБУ від 18.06.2003 р. №248.

Метою змін є вдосконалення механізму первинного розміщення ОВДП, сприяння активізації ринку держ-облігацій України та приведення власних нормативно-правових актів у відповідність до вимог законодавства України.

Постановою передбачено, зокрема, такі зміни:

первинні дилери отримують можливість виконувати функцію брокера для своїх клієнтів, купуючи ОВДП при первинному їх розміщенні від свого імені, за дорученням та за рахунок своїх клієнтів (новий абзац п. 3.2 гл. 3 розд. I);

надається можливість зарахування облігацій на власний рахунок первинного дилера у цінних паперах у разі несвоєчасного перерахування чи неперерахування коштів клієнтом (новий абзац п. 2.1 гл. 2 розд. II);

збільшується строк, протягом якого можуть надійти кошти від учасників розміщення за облігації, з 2-х робочих днів до 5-ти робочих днів (зміна в п. 2.9 гл. 2 розд. II).

Постанова Національного банку України від 26.06.2018 р. №72 чинна з 01.09.2018 р.


Середньозважена процентна ставка за залученими депозитами фізосіб за II квартал

! Банкам

Відповідно до вимог Положення про порядок розрахунку, нарахування і сплати зборів до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Нацбанк надав інформацію щодо розміру середньозваженої процентної ставки за залученими депозитами (строковими та на вимогу) фізичних осіб за II квартал 2018 року:

— у національній валюті — 10,76% річних;

— в іноземній валюті — 2,24% річних.

Лист НБУ від 03.07.2018 р. №31-0007/36159


Про намір змінити тарифи на ЖКП мають інформувати заздалегідь

! Кому

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України затвердило Порядок інформування споживачів про намір зміни цін/тарифів на комунальні послуги з обґрунтуванням такої необхідності.

Порядок визначає механізм інформування споживачів про намір зміни цін/тарифів на комунальні послуги (крім послуг з постачання та розподілу природного газу і з постачання та розподілу електричної енергії) з обґрунтуванням такої необхідності виконавцями комунальних послуг, тарифи для яких встановлюються органами місцевого самоврядування.

Положення Порядку застосовуються при зміні цін/тарифів на комунальні послуги як за результатами перегляду тарифів і їх структури (або встановлення нових тарифів), так і за результатами перерахунку окремих складових тарифів (коригування тарифів).

Протягом 5 робочих днів з дня подання розрахунків економічно обґрунтованих витрат на виробництво (надання) комунальних послуг до органу, уповноваженого встановлювати тарифи, виконавці комунальних послуг інформують споживачів про намір здійснити зміну тарифів (або встановити тарифи) у спосіб, визначений цим Порядком, та доводять до відома споживачів інформацію, передбачену цим Порядком.

Наказ Мінрегіону від 05.06.2018 р. №130 набирає чинності 01.05.2019 р.


До карбамідо-формальдегідної смоли з РФ застосовано антидемпінгове мито

! Iмпортерам

Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі повідомила про прийняте нею 02.07.2018 р. рішення №АД-392/2018/4411-05, згідно з яким застосовано остаточні антидемпінгові заходи щодо імпорту в Україну товару походженням з Російської Федерації, що має такий опис:

«Карбамідо-формальдегідна смола, що може класифікуватися згідно з УКТЗЕД за кодом 3909 10 00 00».

Остаточні антидемпінгові заходи застосовуються строком на 5 років шляхом запровадження справляння остаточного антидемпінгового мита щодо імпорту в Україну товару, опис якого зазначено вище, з Російської Федерації у розмірі 39,94%.

Остаточне антидемпінгове мито справляється у відсотках до митної вартості товару.

Рішення комісії набирає чинності через 45 днів з дня опублікування цього повідомлення («Урядовий кур'єр» від 04.07.2018 р.) — 18.08.2018 р.

Повідомлення Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі від 04.07.2018 р.


Порядок збору та передачі даних щодо функціонування ринку електроенергії

! Учасникам ринку електроенергії

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердила Порядок збору та передачі даних щодо функціонування ринку електричної енергії для оприлюднення на платформі прозорості ENTSO-E.

Порядок визначає набори даних, доступ до яких необхідний для ефективного функціонування ринку електричної енергії, процедуру організації збору, оприлюднення та передачі таких даних на платформу прозорості ENTSO-E.

Платформа прозорості ENTSO-E — офіційний цент-ралізований інформаційний веб-ресурс ENTSO-E, що забезпечує вільний доступ до фундаментальних даних та інформації щодо виробництва, передачі, розподілу та споживання на ринках електричної енергії країн ЄС та Договірних сторін Енергетичного Співтовариства.

Порядок поширюється на оператора системи передачі електричної енергії (ОСП), операторів систем розподілу електричної енергії (ОСР), СГ, що провадять діяльність з виробництва електроенергії, зі встановленою потужністю одиниці генерації 1 МВт та більше, на споживачів з установленою потужністю одиниць споживання 100 МВт і більше та на оператора ринку.

ОСП розробляє Iнструкцію щодо подання та публікації даних на ринку електроенергії (далі — Iнструкція) та оприлюднює її на своєму веб-сайті.

Власники первинних даних зобов'язані надавати ОСП (або надавачу даних) дані/інформацію, визначені в додатку до цього Порядку, у формі та у порядку, визначених Iнструкцією.

ОСП оприлюднює дані, що передаються на платформу прозорості ENTSO-E, на своєму веб-сайті.

Постанова НКРЕКП від 19.06.2018 р. №459
чинна з дня, наступного за днем офіційного опублікування,
станом на 11.07.2018 р. офіційно не опублікована


Порядок звітування про діяльність ДВС та приватних виконавців

! ДВС, приватним виконавцям

Мін'юст затвердив Порядок складання та подання звітності про діяльність органів державної виконавчої служби та приватних виконавців.

Звіт за формою №1 (піврічна) «Звіт про роботу органів та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів (крім рішень про стягнення періодичних платежів)» (додаток 1 до Порядку) та звіт за формою №2 (піврічна) «Звіт про виконання рішень щодо стягнення періодичних платежів органами та особами, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів» (додаток 2 до Порядку) формуються в автоматизованій системі виконавчого провадження (далі — Система) із статистичних даних, отриманих на підставі внесеної до Системи інформації за відповідні звітні періоди з накопичувальним підсумком (півріччя та рік).

Звіти належить зберегти в Системі до 10:00 5 числа місяця, наступного після звітного періоду, а якщо це число припадає на вихідний день, — до 10:00 наступного робочого дня.

Доступ для коригування звітів автоматично блокується Системою після їх збереження.

Звіти зберігаються в Системі 3 роки.

Наказ Мін'юсту від 23.06.2018 р. №1979/5
чинний з дня офіційного опублікування,
станом на 11.07.2018 р. офіційно не опублікований


Затверджено Положення про організацію бухобліку в банках

! Банкам

Нацбанк затвердив Положення про організацію бухгалтерського обліку, бухгалтерського контролю під час здійснення операційної діяльності в банках України.

Положення встановлює основні вимоги щодо бухгалтерського обліку та бухгалтерського контролю під час здійснення операційної діяльності в банках України.

Зокрема, Положенням визначено, що банк зобов'язаний забезпечити:

документування всіх операцій, що здійснюються його відокремленими підрозділами (складання первинних документів і регістрів бухгалтерського обліку);

своєчасне, повне та достовірне відображення в регістрах бухгалтерського обліку всіх операцій, які здійс-нюють його відокремлені підрозділи;

дотримання відокремленими підрозділами вимог облікової політики банку;

виконання відокремленими підрозділами потрібних процедур внутрішнього контролю;

формування та зберігання відокремленими підрозділами первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, звітів відповідно до вимог законодавства України;

формування звітності в розрізі відокремлених підрозділів;

надання інформації в розрізі відокремлених підрозділів банку зовнішнім користувачам (Нацбанку, органам статистики та іншим органам відповідно до вимог законодавства України).

Додатком до Положення встановлено Вимоги до інформаційного забезпечення операційної діяльності банку.

Постанова Національного банку України від 04.07.2018 р. №75 чинна з 07.07.2018 р.

Новини підготував Андрій ПОРИТКО, головний редактор

До змісту номеру