• Посилання скопійовано

Суть справи

Нова Iнструкція про порядок нарахування ЄСВ
Пенсійна реформа відбулася ще наприкінці минулого року, але Iнструкцію щодо сплати ЄСВ змінили лише зараз. Особливо очікували на цю Iнструкцію члени фермерських господарств (далі — ФГ). Отже, готуємося сплачувати ЄСВ по-новому.

Збільшення окладів у штатному розписі
Чи потрібно видавати наказ на кожного працівника про збільшення окладів у штатному розписі? Чи необхідно знайомити під підпис працівників із такими змінами?

Оплата днів у відрядженні
Оплата праці працівників, які перебувають у відрядженні, провадиться за середнім або фактичним денним заробітком. Залежно від того, яка сума заробітку є більшою. Нібито нічого складного, проте, як свідчить практика, це викликає велику кількість запитань. Тож з'ясуймо разом.

Як складати РК до ПН: роз'яснюють податківці
Податківці у листі ДФСУ від 22.06.2018 р. №18983/7/99-99-15-03-02-17 (див. «ДК» №28/2018) нарешті надали узагальнене роз'яснення про особливості заповнення табличної частини РК до ПН, що видаються покупцям — платникам ПДВ, залежно від причин коригування. Хоча складнощі з їх складанням почалися ще наприкінці березня.

Виділ та поділ товариств
Iноді виникає потреба виокремити різні напрями діяльності з одного підприємства у декілька самостійних. Це може відбуватися шляхом виділення нових підприємств зі збереженням первинного підприємства або без такого. Тоді підприємство припиняє існування, а замість нього реєструється кілька нових підприємств. Розгляньмо найпоширенішу форму — ТОВ.

Розбіжність між даними декларації з ПДВ та ЄРПН
За правилами ПКУ всі подані декларації з ПДВ та/або уточнюючі розрахунки до них підлягають камеральній перевірці. А що як під час перевірки виявлено розбіжності між її даними та даними ЄРПН? Чи можуть податківці донараховувати ПЗ з ПДВ та штрафи без проведення додаткової документальної перевірки?

Запитання та відповіді на тему відрядження
Відрядження — чи не найактуальніша тема для бухгалтерів підприємств. Але для приватних суб'єктів господарювання, крім ПКУ, немає чітко встановлених нормативних актів, які б регулювали це питання. Ми вирішили подати цю статтю у формі запитань та відповідей, щоб вам було зручно з'ясовувати нюанси оформлення й оподаткування відряджень.

Квитанція №2 отримана після граничного строку
Подання електронної звітності має свої особливості, адже для прийняття пакета документів слід отримати дві квитанції: №1 та №2. I якщо одна з квитанцій не приходить вчасно, може загрожувати штраф. Проте суди стали на бік платника податків та визнали вину в затримці саме за органом ДФС.

До змісту номеру