• Посилання скопійовано

Що нового

Закон про Вищий антикорупційний суд набрав чинності

! Усім

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» від 27.06.2018 р. з наступного дня, 28.06.2018 р., набрав чинності Закон «Про Вищий антикорупційний суд» (див. «ДК» №27/2018).

Кабмін має вжити в межах компетенції заходів, пов'язаних з утворенням Вищого антикорупційного суду.

Державна судова адміністрація повинна вжити заходів, необхідних для реалізації Закону.

Протягом дванадцяти місяців з дня набрання чинності цим Законом має бути сформовано Вищий антикорупційний суд.

Закон України від 07.06.2018 р. №2447-VIII чинний з 28.06.2018 р.


Матеріали для потреб ООС звільнено від ввізного мита

! Iмпортерам, громадянам

У зв'язку з офіційним опублікуванням в газеті «Голос України» від 03.07.2018 р. з наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо уточнення деяких положень».

Законом доповнюються чинні норми МКУ щодо звільнення від оподаткування ввізним митом спеціальних засобів індивідуального захисту; ниток та тканин (матеріалів) для виготовлення бронежилетів та шоломів; лікарських засобів та медичних виробів на період здійснення заходів із забезпечення національної безпеки й оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, що здійснюються шляхом проведення операції Об'єднаних сил (ООС).

Крім того, уточнюється перелік товарів, які можуть бути віднесені до особистих речей громадян, зокрема «крісло колісне для осіб з інвалідністю на кожну особу з інвалідністю, яка перетинає митний кордон України, а в разі відсутності такої особи — у кількості не більше однієї штуки».

З метою забезпечення безперервного періоду надання пільг з оподаткування ввізним митом положення підпункту 2 пункту 1 Закону щодо внесення змін до пункту 4-1 розділу XXI МКУ застосовуються з 1 травня 2018 року — початку операції Об'єднаних сил.

Закон України від 19.06.2018 р. №2464-VIII чинний з 04.07.2018 р.


Набрав чинності закон щодо податкових пільг зі сплати військового збору

! Усім

У зв'язку з офіційним опублікуванням в газеті «Голос України» від 03.07.2018 р. з наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо відносин, пов'язаних зі здійсненням заходів із забезпечення національної безпеки й оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях».

Закон забезпечує продовження дії пільг зі сплати військового збору та з оподаткування ПДВ на період здійснення заходів із забезпечення національної безпеки й оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, що здійснюються шляхом проведення операції Об'єднаних сил (ООС), а також належне проведення відповідної операції.

Досі податкові пільги, особливості справляння та сплати податків та зборів були встановлені на період проведення антитерористичної операції. Серед них, зокрема, пільги зі сплати військового збору з доходів у вигляді грошового забезпечення працівників правоохоронних органів, військовослужбовців та інших осіб на період їх безпосередньої участі в операції. Також встановлюються пільги з оподаткування ПДВ операцій з увезення на митну територію України та постачання на митній території України деяких спеціальних засобів індивідуального захисту, лікарських засобів та медичних виробів, продукції оборонного призначення.

Закон України від 19.06.2018 р. №2463-VIII чинний з 04.07.2018 р.


НБУ запроваджує плату за видачу розмінних монет номіналом 10 та 50 копійок

! Банкам

Нацбанк уніс зміну до Тарифів на послуги (операції), що надаються (здійснюються) Національним банком України в системі електронних платежів та у сфері розрахунково-касового обслуговування, затверджених постановою НБУ від 12.08.2003 р. №333.

Тариф за видачу банкам монет номіналом 10 копійок становитиме 20 гривень за тисячу штук, номіналом 50 копійок — 35 гривень за тисячу монет. Водночас видача монет номіналами 1, 2, 5 і 25 копійок залишиться для банків безкоштовною (нагадаємо, що карбування монет цих номіналів припинено).

Постанова Національного банку України від 25.06.2018 р. №71 чинна з 01.08.2018 р.


Зміни в правилах захисту та розкриття банківської таємниці

! Банкам і їхнім клієнтам

Нацбанк уніс зміни до Правил зберігання, захисту, використання та розкриття банківської таємниці, затверджених постановою НБУ від 14.07.2006 р. №267.

Так, уточнено, що банки надають інформацію стосовно операцій за рахунками конкретної юридичної або фізичної особи, ФО-СПД за конкретний проміжок часу на вимогу уповноважених держорганів та осіб, визначених ч. 1 ст. 62 Закону про банки про надання такої інформації в паперовому або електронному вигляді, згідно з вимогами, викладеними в додатку до цих Правил.

Також вилучено примітку у табл. 1 розд. I додатка до Правил, якою було передбачено, що під час надання інформації стосовно операцій за рахунками конкретної юрособи або ФО-СПД за конкретний проміжок часу банк надає інформацію про рух коштів на рахунку клієнта без зазначення контрагентів за операціями.

Постанова Національного банку України від 19.06.2018 р. №66 чинна з 21.06.2018 р.


Місцеві органи влади можуть розміщувати облігації на фондовій біржі

! Учасникам ринку ЦП

Нацбанк уніс зміни до Положення про провадження депозитарної і клірингової діяльності та забезпечення здійснення розрахунків за правочинами щодо цінних паперів Національним банком України, затвердженого постановою НБУ від 21.12.2017 р. №140, якими надав можливість місцевим органам влади розміщувати облігації місцевих позик на фондовій біржі з використанням розрахунків за принципом «поставка цінних паперів без оплати». Досі такі позики могли розміщуватися лише поза фондовою біржею.

Постанова НБУ від 25.06.2018 р. №70
набрала чинності 26 червня 2018 року у зв'язку з її опублікуванням
на офіційному веб-сайті Нацбанку від 25.06.2018 р.


Зміни в положенні про визначення розміру кредитного ризику

! Банкам

Нацбанк уніс зміни до Положення про визначення банками України розміру кредитного ризику за активними банківськими операціями, затвердженого постановою НБУ від 30.06.2016 р. №351.

Зокрема, викладено в новій редакції пункт 29 розділу II Положення, а дату початку застосування банками абзацу 5 цього пункту відстрочено до 20.09.2018 р. Згідно зі згаданим абзацом, за відсутності в банків погоджених із НБУ внутрішніх положень щодо оцінки активів та розрахунку кредитного ризику в частині підходів до визначення значень коефіцієнтів PD банки зобов'язані використовувати не нижчі (кращі) ніж середні значення діапазонів, визначені Положенням для відповідних класів боржників/контрагентів.

Постанова Національного банку України від 20.06.2018 р. №67 чинна з 21.06.2018 р.


Зміни в Положенні про здійснення оцінки стійкості банків і банківської системи

! Банкам

Нацбанк уніс зміни до Положення про здійснення оцінки стійкості банків і банківської системи України, затвердженого постановою НБУ від 22.12.2017 р. №141.

Змінами:

— удосконалено порядок урахування вжитих банками заходів, а також фактичних подій, що відбулися після звітної дати, при складанні ними програми капіталізації чи заходів для підтримки або відновлення рівня капіталу;

— уточнено порядок розрахунку нормативів достатності капіталу під час проведення першого та другого етапів оцінки стійкості банків;

— урегульовано питання щодо складання/оновлення банком програми капіталізації та/або заходів для підтримки або відновлення рівня капіталу за результатами інспекційної перевірки Нацбанку;

— оновлено порядок опублікування банками та Нацбанком результатів оцінки стійкості банків і банківської системи України.

Постанова Національного банку України від 21.06.2018 р. №68 чинна з 24.06.2018 р.


Санкції РНБО — не перешкода для банківських операцій у межах України

! Банкам і їхнім клієнтам

Нацбанк привів свої вимоги у відповідність до Рішення РНБО від 21.06.2018 р. «Про застосування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», уведеного в дію Указом Президента України від 21.06.2018 р. №176/2018. Зокрема, на виконання п. 4 цього рішення Національний банк продовжив механізм реалізації застосованих РНБО санкцій банками, небанківськими установами, національним оператором поштового зв'язку, платіжними організаціями.

Крім того, Нацбанк дозволив особам, до яких застосована санкція «запобігання виведенню капіталів за межі України», виконувати свої зобов'язання перед українськими контрагентами, а також здійснювати обов'язкові платежі до бюджету, виплату заробітної плати тощо.

Постанова Національного банку України від 03.07.2018 р. №73 чинна з 04.07.2018 р.


Оновлено форму і порядок подання Звіту з ЄСВ

! Платникам ЄСВ

Викладено в новій редакції Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджений наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. №435.

Цей Порядок визначає процедуру, форму, строки подання звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування до ДФС, яка є центральним органом виконавчої влади, що реалізує, зокрема, державну політику з адміністрування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, державну політику у сфері боротьби з правопорушеннями під час застосування законодавства з питань сплати єдиного внеску, її територіальних органів.

Докладний аналіз оновлених форм Звіту з ЄСВ та порядку його подання читайте в наступному номері «ДК».

Наказ Мінфіну від 15.05.2018 р. №511
чинний з першого числа місяця, що настає за місяцем його офіційного опублікування,
станом на 04.07.2018 р. офіційно не опублікований


Як змусити міноритаріїв продати свої акції

! Учасникам АТ

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку затвердила Вимоги до повідомлення про намір скористатися правами, передбаченими статтею 65-2 Закону України «Про акціонерні товариства».

Установлено, що товариство не пізніш як за 25 р. д. із дня отримання повідомлення про намір скористатися правами, передбаченими ст. 65-2 Закону, повинне затвердити ринкову вартість акцій товариства, визначену суб'єктом оціночної діяльності, та повідомити її особі, яка має намір скористатися правами, передбаченими ст. 65-2 Закону.

Протягом 90 днів з дня подання повідомлення особа, яка є власником домінуючого контрольного пакета акцій, або будь-яка її афілійована особа, або уповноважена особа має право надіслати до товариства публічну безвідкличну вимогу про придбання акцій в усіх власників акцій товариства.

Обсяг відомостей, що містяться в публічній безвідкличній вимозі, зазначається згідно з додатком 2 до рішення НКЦПФР від 05.09.2017 р. №662.

Публічна безвідклична вимога може бути надіслана не пізніше 3 червня 2019 року.

Рішення НКЦПФР від 15.05.2018 р. №322
чинне з дня, наступного за днем його офіційного опублікування,
станом на 04.07.2018 р. офіційно не опубліковане


НКРЕКП визначила ставку внеску на регулювання на III квартал 2018 року

! Учасникам ринку електроенергії

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, визначила ставку внеску на регулювання на III квартал 2018 року у розмірі 0,033 відсотка.

Постанова НКРЕКП від 21.06.2018 р. №525 чинна з 21.06.2018 р.


НКРЕКП визначила планову ставку внеску на регулювання на 2019 рік

! Учасникам ринку електроенергії

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, визначила планову ставку внеску на регулювання на 2019 рік у розмірі 0,064 відсотка.

Постанова НКРЕКП від 21.06.2018 р. №526 чинна з 21.06.2018 р.


Оновлено Правила зберігання та контролю якості лікарських засобів

! Лікувально-профілактичним закладам

Міністерство охорони здоров'я виклало у новій редакції Правила зберігання та проведення контролю якості лікарських засобів у лікувально-профілактичних закладах, затверджені наказом МОЗ від 16.12.2003 р. №584.

Вимоги цих Правил поширюються на всі лікувально-профілактичні заклади незалежно від їхніх форм власності та підпорядкування.

Наказ МОЗ від 03.04.2018 р. №610
чинний з дня офіційного опублікування,
станом на 04.07.2018 р. не набрав чинності


Звільнення ОСР від виконання вимог щодо відокремлення та незалежності

! Учасникам ринку електроенергії

НКРЕКП затвердила Порядок прийняття рішення про звільнення оператора системи розподілу від виконання вимог щодо відокремлення та незалежності.

Порядок встановлює процедури подання оператором системи розподілу (далі — ОСР) запиту щодо звільнення від виконання вимог щодо відокремлення та незалежності ОСР, установлених ст. 47 Закону «Про ринок електричної енергії», розгляду запиту та прийняття відповідного рішення НКРЕКП, а також умови скасування рішення про звільнення ОСР від виконання вимог щодо відокремлення та незалежності.

ОСР, які входять до складу вертикально інтегрованого СГ, мають менше 100 тисяч приєднаних споживачів та середньомісячний обсяг розподілу електроенергії приєднаним споживачам яких не перевищує 20 млн кВт·год., для отримання відповідного рішення НКРЕКП повинні подати заяву протягом одного місяця з дня набрання чинності постановою.

Постанова НКРЕКП від 12.06.2018 р. №372
чинна з дня, наступного за днем офіційного опублікування,
станом на 04.07.2018 р. офіційно не опублікована.


Установлено порядок зміни виду інституту спільного інвестування

! Iнститутам спільного інвестування

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку встановила порядок зміни виду інституту спільного інвестування, що складається з чотирьох етапів:

1) прийняття рішення про зміну виду IСС (зміна типу IСС забороняється);

2) затвердження змін до проспекту емісії ЦП, регламенту IСС;

3) подання до НКЦПФР документів для реєстрації змін до регламенту, проспекту емісії ЦП IСС, пов'язаних зі зміною виду IСС;

4) реєстрація змін до проспекту емісії ЦП, регламенту IСС, пов'язаних зі зміною виду такого IСС з диверсифікованого на спеціалізований, здійснюється за рішенням НКЦПФР.

Компанія з управління активами зобов'язана привести склад та структуру активів IСС у відповідність до законодавства протягом 6 місяців з дати реєстрації змін до проспекту емісії ЦП, регламенту IСС, пов'язаних зі зміною виду такого IСС з диверсифікованого на спеціалізований.

Рішення НКЦПФР від 15.05.2018 р. №314
чинне з дня офіційного опублікування,
станом на 04.07.2018 р. офіційно не опубліковане

Новини підготував Андрій ПОРИТКО, головний редактор

До змісту номеру