• Посилання скопійовано

Суть справи

Валютна революція під наглядом НБУ
Прийнятий Верховною Радою України 21 червня 2018 року Закон «Про валюту і валютні операції» (законопроект №8152) уже можна вважати однією з основних політично-економічних подій цього року. Коротко оглянемо, які зміни запроваджує цей Закон.

Нумерація касових ордерів: позиція НБУ і ДФСУ
Редакція «Дебету-Кредиту» зробила запит до Нацбанку та до ДФСУ через численні звернення читачів щодо нумерації касових документів та горезвісного реквізиту «№з/п». Відповідь ДФС у м. Києві на це запитання ми вже почули (і вона нас не потішила). А що скажуть НБУ і центральний податковий орган?

Заборгованість за послугами від нерезидента
Як юрособі — платнику ПДВ списати заборгованість за отриманими послугами від нерезидента? Чи потрібно коригувати ПК з ПДВ?

Реєстр застрахованих осіб по-новому
Відомо, що реєстр застрахованих осіб веде Пенсійний фонд. Які зміни відбулися у правилах ведення цього реєстру? Чи зможуть роботодавці та працівники нарешті отримувати інформацію з цього реєстру дистанційно?

Овочі в теплицях: облік, оподаткування
Сільгосппідприємство планує почати вирощувати овочі в теплицях з подальшою реалізацією їх оптом в різноманітні торгові точки. Чи належить така діяльність до сільгосптоваровиробництва? Які особливості обліку, оподаткування тощо?

Коригування зарплати можливе без колдоговору
Вимогу збільшувати відпусткові в разі, якщо в розрахунковому періоді, за який вони обраховуються, або під час відпустки зростає оклад працівника, встановлено п. 10 Порядку №100. Раніше Мінсоцполітики наполягало, що ця вимога стосується лише тих, у кого є колдоговір. Тепер передумало та вимагає протилежного.

Дві революційні постанови у сфері РРО
Як повідомлялося на сайті «ДК», 13 червня 2018 року Кабмін ухвалив дві постанови, покликані спростити для бізнесу використання РРО: Постанову №472 (див. «ДК» №27/2018) про пілотний проект реєстрації та експлуатації новітніх моделей та технологій у цій сфері і Постанову №496 (див. «ДК» №27/2018) про спрощення використання РРО. Зміни є, без перебільшення, революційними.

Повторна перевірка за результатами заперечень
СГ подав заперечення на окремі висновки акта планової перевірки та неврахування окремих документів. Заперечення було розглянуто. Податкова їх врахувала та наступного дня видала наказ про призначення нової, вже позапланової перевірки. Наскільки це правомірно? Як правильно поводитись у цій ситуації, якщо керівник у відрядженні за кордоном і нікого замість себе не залишив, бо не очікував нової перевірки?

Скасування відрядження: від причин до звітування
Які є причини для скасування відрядження? Як документально оформити скасування? Що робити з придбаними заздалегідь квитками на проїзд? В які строки слід повернути кошти працівникові у разі надання авансу? Чи треба складати авансовий звіт при скасуванні? Відповіді на ці запитання — нижче.

До змісту номеру