• Посилання скопійовано

Що нового

Підвищено ставку експортного мита на металобрухт

! Експортерам металобрухту

У зв'язку з офіційним опублікуванням у «Голосі Україні» від 20.06.2018 р. з наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо зменшення дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку».

Законом продовжено ще на 1 рік (до 15 вересня 2019 року) дію підвищеної ставки вивізного (експортного) мита на відходи і брухт чорних металів, причому розмір цієї ставки ще більше підвищено — з 30 євро/т до 42 євро/т.

Закон України від 17.05.2018 р. №2434-VIII чинний з 21.06.2018 р.


Підписано Закон про Вищий антикорупційний суд

! Усім

Президент України підписав Закон «Про Вищий антикорупційний суд».

Вищий антикорупційний суд є постійно діючим вищим спеціалізованим судом у системі судоустрою України.

Завданням Вищого антикорупційного суду є здійснення правосуддя відповідно до визначених законом засад та процедур судочинства з метою захисту особи, суспільства та держави від корупційних і пов'язаних із ними злочинів та судового контролю за досудовим розслідуванням цих злочинів, дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні.

Вищий антикорупційний суд, зокрема, здійснює правосуддя як суд першої та апеляційної інстанцій у кримінальних провадженнях щодо злочинів, віднесених до його юрисдикції (підсудності) процесуальним законом, а також шляхом здійснення у випадках та порядку, визначених процесуальним законом, судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у таких кримінальних провадженнях.

Строк формування Вищого антикорупційного суду встановлено у дванадцять місяців з дня набрання чинності цим законом.

Також цим законом унесено зміни до низки інших законів, причому зміни до КПКУ набирають чинності з дня початку роботи Вищого антикорупційного суду.

Закон України від 07.06.2018 р. №2447-VIII
чинний з дня, наступного за днем офіційного опублікування,
станом на 26.06.2018 р. офіційно не опублікований


Спрощено порядок реєстрації РРО

! СГ, які застосовують РРО

Кабмін уніс зміни до Порядку технічного обслуговування та ремонту реєстраторів розрахункових операцій, затвердженого постановою КМУ від 12.05.2004 р. №601.

Текст постанови див. «ДК» №27/2018, коментар —«ДК» №27/2018.

Постанова Кабінету Міністрів України від 13.06.2018 р. №496 чинна з 26.06.2018 р.


Поліцію допустили на митницю

! Суб'єктам ЗЕД

Кабмін вирішив реалізувати з 21.06.2018 р. до 31.12.2018 р. експериментальний проект щодо створення умов для унеможливлення ухилення від сплати митних платежів.

Під час реалізації експериментального проекту:

поліцейські мають право цілодобово перебувати в зонах митного контролю в пунктах пропуску через державний кордон та в інших місцях митної території України, в яких органи ДФС здійснюють митні формальності, з метою виявлення фактів порушення митних правил;

поліцейські та службові особи МВС мають право доступу до автоматизованої системи митного оформлення «Iнспектор-2006».

Перелік поліцейських, які мають право цілодобово перебувати в зонах митного контролю, має визначити МВС.

Постанова Кабінету Міністрів України від 20.06.2018 р. №479 чинна з 21.06.2018 р.


Iмпорт товарів для виробництва моторних ТЗ зазнав змін

! Виробникам моторних ТЗ

Кабмін виклав у новій редакції Порядок визначення товарів, що ввозяться на митну територію України для використання у промисловому виробництві моторних транспортних засобів, затверджений постановою КМУ від 26.10.2005 р. №1031.

Цей Порядок встановлює процедуру визначення товарів, що ввозяться на митну територію України, до яких у Митному тарифі України застосовуються терміни «що використовуються (використовується) для промислового складання моторних транспортних засобів» та «для промислового складання моторних транспортних засобів» і які використовуються вітчизняними підприємствами у промисловому виробництві моторних транспортних засобів товарних позицій 8701 20 (виключно сідельних тягачів для автомобільних напівпричепів), 8702 — 8705 згідно з УКТЗЕД. До змін Порядок поширювався на товарні позиції 8701 — 8705 згідно з УКТЗЕД.

Постанова Кабінету Міністрів України від 16.05.2018 р. №483 чинна з 26.06.2018 р.


Удосконалено функціонування Держреєстру речових прав на нерухоме майно

! Власникам нерухомості

Постанова КМУ «Деякі питання функціонування Державного реєстру речових прав на нерухоме майно» покликана удосконалити функціонування Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та процедуру їх реєстрації.

Постановою удосконалено процедури надання (припинення) безпосереднього доступу посадових осіб державних органів, органів місцевого самоврядування та інших визначених законом осіб, адвокатів та нотаріусів до Реєстру.

Також посилено вимоги до захисту інформації, що міститься у Реєстрі, шляхом застосовування засобів криптографічного захисту інформації, які мають сертифікат відповідності або позитивний експертний висновок за результатами державної експертизи у сфері криптографічного захисту інформації.

Постановою передбачено започаткування Реєстру об'єктів нерухомого майна, в якому будуть акумулюватися відомості за результатами технічної інвентаризації об'єктів нерухомого майна.

До набрання чинності Законом «Про електронні довірчі послуги» (07.11.2018 р.) ідентифікація користувачів під час надання доступу до Держреєстру речових прав на нерухоме майно, отримання через веб-портал Мін'юсту послуг у сфері держреєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень, а також ідентифікація держреєстраторів прав на нерухоме майно здійснюються за допомогою ЕЦП, який за умов, визначених Законом про ЕЦП, прирівнюється до власноручного підпису.

Постанова Кабінету Міністрів України від 06.06.2018 р. №484 чинна з 22.06.2018 р.


Зміни в порядку реалізації заарештованого майна

! СГ

Мін'юст уніс зміни до Порядку реалізації арештованого майна, затвердженого наказом Мін'юсту від 29.09.2016 р. №2831/5.

У новій редакції викладено пункт про визначення термінів, зокрема введено поняття «агент організатора електронних торгів» та «партнер організатора електронних торгів».

Змінено розмір винагороди організатора для різних ситуацій. Крім того, уточнено деякі моменти функціонування системи електронних торгів, додано новий розділ XII «Порядок залучення Партнера».

Також наказом затверджено:

примірний договір про надання агентських послуг;

примірний договір про надання партнерських послуг.

Наказ Мін'юсту від 18.06.2018 р. №1859/5 чинний з 22.06.2018 р.


Оновлено Iнструкцію про порядок нарахування і сплати ЄСВ

! Платникам ЄСВ

Викладено в новій редакції Iнструкцію про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджену наказом Мінфіну від 20.04.2015 р. №449.

Зокрема, до переліку платників ЄСВ додано членів фермерського господарства (якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах).

Базою нарахування ЄСВ для таких платників є розподілений дохід (прибуток), отриманий членами фермерського господарства від чистого прибутку фермерського господарства у звітному році, що підлягає оподаткуванню ПДФО, поділений на кількість місяців, протягом яких такий платник перебував на обліку як платник ЄСВ.

У разі якщо такими платниками не отримано доходу (прибутку) у звітному кварталі або окремому місяці звітного кварталу, вони зобов'язані визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ, установленої Законом про ЄСВ. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою від мінімальної.

Сплачують ЄСВ такі платники один раз на квартал до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується ЄСВ. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за кожен місяць такого кварталу.

ФОПи (крім «спрощенців») розраховують ЄСВ на підставі даних річних податкових декларацій та результатів перевірок і сплачують його один раз на квартал до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується ЄСВ, у розмірі, не меншому від мінімального за кожен місяць.

ФОПи-«спрощенці» визначають базу нарахування ЄСВ самостійно, але вона не може бути меншою за розмір МЗП за місяць нарахування і більшою за максимальну величину бази нарахування ЄСВ.

Також у новій редакції викладено всі 19 додатків до Iнструкції.

Наказ Мінфіну від 04.05.2018 р. №469
чинний з дня офіційного опублікування,
станом на 26.06.2018 р. офіційно не опублікований


Затверджено Порядок забезпечення стандартів якості електропостачання

! Усім

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердила Порядок забезпечення стандартів якості електропостачання та надання компенсацій споживачам за їх недотримання.

Цей Порядок визначає перелік загальних та гарантованих стандартів якості електропостачання і регулює відносини, пов'язані з електропостачанням відповідно до загальних та гарантованих стандартів якості, захистом прав споживачів та наданням електропостачальником або оператором системи розподілу компенсації за недотримання гарантованих стандартів якості електропостачання споживачам або замовникам (у випадку недотримання гарантованих стандартів якості під час приєднання до електричних мереж).

Порядок застосовується до суб'єктів господарювання, що отримали ліцензію на провадження господарської діяльності з постачання електричної енергії споживачу або розподілу електричної енергії.

Водночас утрачає чинність Постанова НКРЕКП від 18.10.2016 р. №1841 «Про затвердження Порядку забезпечення стандартів якості надання послуг з електропостачання».

Постанова НКРЕКП від 12.06.2018 р. №375
чинна з дня, наступного за днем офіційного опублікування,
станом на 26.06.2018 р. офіційно не опублікована


Обов'язковий продаж 50% валютних надходжень продовжено на півроку

! Юрособам — суб'єктам ЗЕД

Нацбанк зберіг вимогу обов'язкового продажу надходжень в інвалюті на користь юросіб у розмірі 50% з метою забезпечення фінансової стабільності України.

Своє рішення Правління НБУ мотивує тим, що обов'язковий продаж частини валютних надходжень наразі залишається ефективним інструментом забезпечення ритмічності надходжень іноземної валюти на МБВР і, відповідно, є важливим для підтримання стабільності на валютному ринку.

Постанова НБУ від 12.06.2018 р. №65
чинна з 14.06.2018 р. до 13.12.2018 р. включно


Унесено зміни до Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів

! Емітентам ЦП

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку затвердила зміни до Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів, затвердженого рішенням НКЦПФР від 03.12.2013 р. №2826.

Зокрема, уточнено, що фінзвітність емітентів ЦП (крім банків) розкривається у складі та формах, установлених Мінфіном. Фінансова звітність емітентів ЦП — банків розкривається у складі та формах, установлених НБУ.

Формат фінзвітності емітентів ЦП формується відповідно до опису розділів та схем XML-файлів, визначених окремим документом НКЦПФР нормативно-технічного характеру.

Емітенти ЦП, які складають фінзвітність за МСФЗ, у складі інформації розкривають фінзвітність, складену відповідно до МСФЗ, а саме:

повний комплект проміжної фінзвітності або повний комплект консолідованої проміжної фінзвітності (у разі складання відповідно до законодавства);

повний комплект річної фінзвітності або повний комплект річної консолідованої фінзвітності (у разі складання відповідно до законодавства).

Аудиторський звіт щодо фінзвітності (консолідованої фінзвітності (за наявності)) та висновок про огляд проміжної фінзвітності (проміжної консолідованої фінзвітності) (за наявності) мають відповідати Міжнародним стандартам аудиту.

Рішення НКЦПФР від 19.04.2018 р. №243
набирає чинності через 30 днів з дня офіційного опублікування,
станом на 26.06.2018 р. офіційно не опубліковане


Заборонено ввозити з РФ шифер

! Iмпортерам

Кабмін уніс зміну до переліку товарів, заборонених до ввезення на митну територію України, що походять з Російської Федерації, затвердженого постановою КМУ від 30.12.2015 р. №1147, доповнивши його позицією «6811 40 00 10 Листи азбестоцементні гофровані (шифер)».

Постанова КМУ від 23.05.2018 р. №490 набирає чинності з 03.07.2018 р.


Мінімальні вимоги до якості обслуговування споживачів електроенергії кол-центрами

! Постачальникам електроенергії

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг затвердила Мінімальні вимоги до якості обслуговування споживачів електричної енергії кол-центрами.

Мінімальні вимоги до якості обслуговування споживачів електричної енергії кол-центрами поширюються на суб'єктів господарювання, що мають:

ліцензію на провадження госпдіяльності з постачання електроенергії споживачу та понад 100000 споживачів;

ліцензію на провадження господарської діяльності з розподілу електроенергії та понад 100000 приєднаних споживачів.

Вимоги щодо відокремлення кол-центрів операторів систем розподілу, встановлені гл. 3 Мінімальних вимог, набирають чинності з дня, наступного за днем офіційного опублікування постанови.

Постанова НКРЕКП від 12.06.2018 р. №373 набирає чинності з 11.12.2018 р.


Удосконалено порядок відшкодування ФГВФО коштів за вкладами

! Фізособам

Унесено зміни до Положення про порядок відшкодування Фондом гарантування вкладів фізичних осіб коштів за вкладами, затвердженого рішенням ФГВФО від 09.08.2012 р. №14.

Зокрема, визначено, що виплата відшкодування за вкладами, відкритими на ім'я особи, яку визнано судом недієздатною або цивільна дієздатність якої обмежена, здійснюється опікуну (піклувальнику).

Передбачено, що Фонд здійснює виплату гарантованих сум відшкодування за заявами, що надіслані (подані) до Фонду не пізніше дня подання документів для внесення до ЄДР запису про ліквідацію банку як юрособи.

Після здійснення виплат відшкодування за заявами, що надіслані (подані) до Фонду не пізніше дня подання документів для внесення до ЄДР запису про ліквідацію банку як юрособи, отримання від банків-агентів звітів про виплати Фонд відображає в обліку списання зобов'язань Фонду з виплати відшкодування вкладникам, які не отримали відшкодування.

Рішення ФГВФО від 02.04.2018 р. №948 чинне з 26.06.2018 р.


Унесено зміни до Положення про оренду майна неплатоспроможних банків

! СГ

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб уніс зміни до пункту 2 розділу I Положення про оренду майна неплатоспроможних банків, затвердженого рішенням ФГВФО від 15.02.2018 р. №465.

Відповідно до змін, дія Положення не поширюється також на майно неплатоспроможного банку, що передається ФГВФО у користування відповідно до ч. 9 ст. 36 Закону «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».

Рішення ФГВФО від 17.05.2018 р. №1418
чинне з дня офіційного опублікування,
станом на 26.06.2018 р. офіційно не опубліковане

Новини підготував Андрій ПОРИТКО, головний редактор

До змісту номеру