• Посилання скопійовано

Чи потрібно робити «дотяжку» ЄСВ суміснику, який працює у ФОПа?

Працівник прийнятий на роботу у фізособи-підприємця за сумісництвом з неповною зайнятістю із зарплатою 930,75 грн. Чи потрібно ФОПу донараховувати ЄСВ працівнику до мінімальної зарплати у 2018 році?

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ1, платниками ЄСВ є роботодавці: підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізосіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами.

1 Закон від 08.07.2010 р. №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

Базою нарахування ЄСВ для роботодавців є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону про оплату праці, та сума винагороди фізособам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами (п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ).

Заробітна плата — це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу (ст. 1 Закону про оплату праці).

Основне місце роботи — місце роботи, де працівник працює на підставі укладеного трудового договору, де знаходиться (оформлена) його трудова книжка, до якої вноситься відповідний запис про роботу (п. 12 ч. 1 ст. 1 Закону про ЄСВ).

ЄСВ на заробітну плату працівників (окрім осіб з інвалідністю) встановлюється у розмірі 22% до визначеної ст. 7 Закону про ЄСВ бази нарахування ЄСВ.

У разі якщо база нарахування ЄСВ не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, сума ЄСВ розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід (прибуток), та ставки ЄСВ.

При нарахуванні заробітної плати (доходів) фізособам із джерел не за основним місцем роботи ставка ЄСВ — 22% застосовується до визначеної бази нарахування незалежно від її розміру.

Отже, в цьому випадку ЄСВ слід нараховувати на фактичну заробітну плату працівника. У запитанні зазначено, що у працівника за сумісництвом заробітна плата 930,75 грн, нарахування ЄСВ у такому разі буде 204,77 грн (930,75 грн х 22%).

Отже, в цьому випадку не треба донараховувати ЄСВ до мінімальної зарплати працівнику, який працює за сумісництвом.

Галина КАЗНАЧЕЙ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру