• Посилання скопійовано

Гарантії працівника-сумісника, якого скеровують у відрядження

Працівник працює в ТОВ за основним місцем роботи та у ФОП за сумісництвом. ФОП планує відправити працівника у відрядження на 25 к. д. Чи може працівник поїхати у відрядження, якщо за основним місцем роботи він уже був у щорічній відпустці та у відпустці без збереження зарплати? Якщо так, то якими документами оформлювати відсутність працівника за основним місцем роботи? Чи зберігається за працівником місце роботи та зарплата на час такого відрядження в ТОВ?

Відповідно до п. 13 розділу I Iнструкції №591, на час відрядження особи, яка працює за сумісництвом, оплата праці здійснюється підприємством, що її відрядило. У разі направлення працівника у відрядження одночасно з основної роботи й роботи за сумісництвом оплата праці здійснюється підприємствами, що направляли працівника у відрядження, а видатки для відшкодування витрат на відрядження розподіляються між цими підприємствами за згодою між ними. Але ці норми встановлено для бюджетників. Для роботодавців приватного сектору вони не є обов'язковими для виконання. Як же бути в цьому випадку?

1 Iнструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом Мінфіну України від 13.03.98 р. №59.

Якщо працівника направляють у відрядження за місцем роботи за сумісництвом, йому слід попередити роботодавця за основним місцем роботи про цю подію, і бажано письмово. Зверніть увагу: КЗпП не зобов'язує роботодавця за основним місцем роботи відпустити працівника у відрядження за іншим місцем роботи і дозволити йому не виконувати його трудових обов'язків. Це можливо лише за згодою такого роботодавця, яку працівник має отримати.

Роботодавця за основним місцем роботи чинне законодавство не зобов'язує зберігати місце роботи за період відрядження з іншого підприємства, й на це слід зважати. Тож якщо працівник, не попередивши про своє відрядження, просто зникне, його можуть звільнити за п. 4 ст. 40 КЗпП, тобто за прогул.

Про відсутність працівника за основним місцем роботи, якщо він у відрядженні за сумісництвом, зазначається у листі Мінсоцполітики від 23.04.2013 р. №146/13/133-13 (див. «ДК» №2/2014).

Чинним законодавством не передбачено надання працівникові відпустки без збереження заробітної плати на роботі за основним місцем роботи у разі, коли за сумісництвом він перебуває у відрядженні.

На підставі довідки про те, що працівник перебуває у відрядженні, яка надається працівнику з місця його роботи за сумісництвом, або на підставі копії наказу (розпорядження) про направлення працівника у відрядження на роботу за основним місцем роботи в табелі обліку робочого часу можна зробити позначку «Iнші причини неявок» («I»).

Ведення табельного обліку робочого часу на підприємствах, в установах і організаціях регламентується наказом Держкомстату України від 05.12.2008 р. №489 «Про затвердження типових форм первинної облікової документації зі статистики праці», яким затверджено форми первинної облікової документації з обліку особового складу та використання робочого часу з короткими поясненнями до них.

Галина КАЗНАЧЕЙ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру