• Посилання скопійовано

Міжнародне перевезення за єдиним міжнародним перевізним документом — за ставкою ПДВ 0%

Підприємство імпортує та перепродає добрива покупцям-резидентам. Доставляє товар перевізник-резидент. Виникають ситуації, коли імпортований товар після розмитнення відразу відвозиться до покупця транзитом, не заходячи на наш склад. На перевезення товару оформлено СМR, де зазначено юрадресу постачальника-нерезидента, юрадресу підприємства-імпортера та місце поставки товару — назву підприємства-імпортера. В акті на перевезення товару, що його надає перевізник, записано, що автоперевезення відбулося від юрадреси постачальника-нерезидента до юрадреси покупця — резидента. Ставка ПДВ — 0%. Чи правомірно перевізник складає документи зі ставкою ПДВ 0% на перевезення від складу нерезидента аж до покупця? Можливо, частину вартості перевезення від місця розмитнення товару до покупця потрібно оподатковувати за ставкою 20%?

Відповідно до пп. «а» пп. 195.1.3 ПКУ за нульовою ставкою оподатковується ПДВ постачання таких послуг, як міжнародні перевезення пасажирів і багажу та вантажів залізничним, автомобільним, морським і річковим та авіаційним транспортом. Для потреб цього підпункту перевезення вважається міжнародним, якщо воно здійснюється за єдиним міжнародним перевізним документом.

Відповідно до ст. 9 Закону України від 01.07.2004 р. №1955-IV «Про транспортно-експедиторську діяльність», перевезення вантажів супроводжується товарно-транспортними документами, складеними мовою міжнародного спілкування залежно від обраного виду транспорту або державною мовою, якщо вантажі перевозяться в Україні. Зокрема, таким документом є міжнародна автомобільна накладна (CMR). Щодо цього див. IПК ДФСУ від 05.07.2017 р. №993/6/99-99-15-03-02-15/IПК.

Також щодо того, яким саме має бути такий єдиний міжнародний перевізний документ, див., наприклад, лист ДПСУ від 11.01.2013 р. №247/5/15-3416, «ДК» №13/2013, коментар «ДК».

Отже, вартість усього перевезення від постачальника-нерезидента до кінцевого пункту — покупця, яке оформлене єдиним міжнародним перевізним документом (CMR), оподатковується ПДВ за ставкою 0%.1

1 Також див. роз'яснення податківців щодо оподаткування міжнародних перевезень: http://dp.sfs.gov.ua/baner/podatkovi-konsultatsii/konsultatsii-dlya-yuridichnih-osib/68940.html.

Юлія ЄГОРОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру