• Посилання скопійовано

У якому розмірі сплачується ЄСВ, якщо на підприємстві є простій?

В якому розмірі сплачується ЄСВ, якщо на підприємстві є простій? Оплата простою — 2/3 від окладу та становить менше за 3723 грн. Чи провадиться доплата ЄСВ до рівня мінімальної зарплати та чи потрібно повідомляти контролюючі органи про простій на підприємстві?

Простій — це зупинення роботи, викликане відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами (ст. 34 КЗпП).

Час простою не з вини працівника оплачується з розрахунку не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу).

Про початок простою, крім простою структурного підрозділу чи всього підприємства, працівник повинен попередити власника або уповноважений ним орган чи бригадира, майстра або посадових осіб (ст. 113 КЗпП).

Обчислення ЄСВ здійснюється на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких провадиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) виплат (доходу), на які відповідно до Закону про ЄСВ1 нараховується ЄСВ (ч. 2 ст. 9 Закону про ЄСВ).

1 Закон України від 08.07.2010 р. №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

Ставка ЄСВ встановлюється у розмірі 22% до визначеної ст. 7 Закону про ЄСВ бази нарахування ЄСВ.

У разі якщо база нарахування ЄСВ не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, сума ЄСВ розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід (прибуток), та ставки ЄСВ.

Отже, якщо працівник отримав суму доходу, меншу від розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, сума ЄСВ розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід (прибуток), та ставки ЄСВ.

Чинним законодавством не передбачено вимог щодо повідомлення третіх осіб про простій на підприємстві.

Галина КАЗНАЧЕЙ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру