• Посилання скопійовано

Що нового

Суднобудівникам подвоїли строк переробки товарів на митній території України

! Корабелам

У зв'язку з опублікуванням у газеті «Голос України» від 25.05.2018 р. з наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо збереження та розвитку вітчизняної суднобудівної промисловості».

Цим Законом встановлено особливий строк переробки товарів на митній території України для підприємств суднобудівної галузі. Змінами до ч. 2 ст. 151 МКУ визначено, що для підприємств суднобудівної промисловості (в межах класу 30.11 групи 30.1 розділу 30, класу 33.15 групи 33.1 розділу 33 КВЕД ДК 009:2010) загальний строк переробки не може перевищувати 730 днів.

Закон України від 13.03.2018 р. №2321-VIII чинний з 26.05.2018 р.


Зміни в Порядку функціонування електронної системи закупівель

! Учасникам електронних закупівель

Кабмін уніс зміни до Порядку функціонування електронної системи закупівель та проведення авторизації електронних майданчиків, затвердженого постановою КМУ від 24.02.2016 р. №166.

Порядок доповнено новим терміном — «вартість закупівлі». Відповідно до нового абз. 3 п. 2, це очікувана вартість закупівлі або ціна енергосервісного договору, зазначена учасником у тендерній пропозиції (у разі здійснення закупівлі енергосервісу відповідно до Закону «Про запровадження нових інвестиційних можливостей, гарантування прав та законних інтересів суб'єктів підприємницької діяльності для проведення масштабної енергомодернізації»).

Також визначено, що під час здійснення публічної закупівлі енергосервісу розмір винагороди, встановлений у п. 6 Порядку, визначається залежно від вартості закупівлі, зазначеної учасником/переможцем у тендерній пропозиції (новий абз. 7 п. 6).

Постанова Кабінету Міністрів України від 16.05.2018 р. №380 чинна з 25.05.2018 р.


Удосконалено Порядок ведення Єдиного державного порталу адмінпослуг

! Усім

Кабмін уніс зміни до Порядку ведення Єдиного державного порталу адміністративних послуг, затвердженого постановою КМУ від 03.01.2013 р. №13.

Зокрема, новою редакцією п. 1 Порядку передбачено, що портал ведеться з метою забезпечення надання адміністративних послуг в електронній формі, доступу суб'єктів звернення до інформації про адміністративні послуги з використанням Iнтернету і є офіційним джерелом інформації про їх надання.

Надання адміністративних послуг в електронній формі здійснюється відповідно до законодавства через портал, у тому числі через інтегровані з ним інформаційні системи державних органів та органів місцевого самоврядування.

Портал та інтегровані з ним інформаційні системи державних органів та органів місцевого самоврядування повинні бути адаптовані для осіб з порушенням зору.

Портал може використовуватися для забезпечення надання інших публічних послуг в електронній формі та для доступу до інформації про них.

Змінами до п. 4 Порядку визначено, що суб'єкти надання адміністративних послуг представлені на порталі окремими уніфікованими сторінками.

Суб'єкти надання адміністративних послуг для надання послуг в електронній формі використовують єдині інформаційні довідники, реєстри та ідентифікатори.

Реєстрація користувачів на порталі здійснюється за допомогою ЕЦП або іншими способами, які дають змогу належним чином ідентифікувати користувача.

Постанова Кабінету Міністрів України від 23.05.2018 р. №395 чинна з 26.05.2018 р.


Затверджено вимоги до СГ, які надаватимуть медпослуги населенню

! СГ медичної сфери

Кабмін затвердив вимоги до надавача послуг з медичного обслуговування населення, з яким головними розпорядниками бюджетних коштів укладаються договори про медичне обслуговування населення.

Такими вимогами є:

— ліцензія на провадження госпдіяльності з медичної практики, інші дозвільні документи, передбачені законом;

— матеріально-технічна база, яка відповідає вимогам галузевих стандартів у сфері охорони здоров'я, примірних табелів матеріально-технічного оснащення, затверджених МОЗ;

— умови для медобслуговування та вільного доступу до будівель і приміщень осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення (ця вимога починає діяти з 1 січня 2019 року);

— реєстрація як юрособи (крім державної або комунальної установи) або як ФОП;

— відповідність критеріям, установленим у порядку використання коштів відповідної бюджетної програми, на виконання якої укладаються договори про медичне обслуговування населення.

Постанова Кабінету Міністрів України від 28.03.2018 р. №391 чинна з 23.05.2018 р.


Реалізація медичних гарантій для первинної меддопомоги на 2018 рік

! СГ медичної сфери

Кабмін затвердив Порядок реалізації державних гарантій медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій для первинної медичної допомоги на 2018 рік.

Цей Порядок визначає особливості реалізації державних гарантій медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій для первинної медичної допомоги на 2018 рік, установлює тарифи та коригувальні коефіцієнти.

Дія Порядку поширюється на всі заклади охорони здоров'я та ФОПів, які одержали ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики та уклали договір про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій з НСЗУ, що передбачає надання медичних послуг, пов'язаних з первинною медичною допомогою.

Крім того, постановою установлено, що у 2018 році:

— договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій з комунальними закладами охорони здоров'я укладаються до 5 червня 2018 р. на строк з 1 липня до 31 грудня 2018 р. або до 15 серпня 2018 р. на строк з 1 жовтня до 31 грудня 2018 р.;

— НСЗУ укладає договори про медичне обслуговування населення з комунальними закладами охорони здоров'я за умови одночасного укладення таких договорів з усіма комунальними закладами охорони здоров'я, які забезпечують надання первинної медичної допомоги, що фінансується за рахунок медичної субвенції з відповідного місцевого бюджету.

Постанова Кабінету Міністрів України від 25.04.2018 р. №407
чинна з 25.05.2018 р. та до 31 грудня 2018 р. включно


Урегульовано укладення договорів про медобслуговування населення

! СГ медичної сфери

Постановою КМУ «Деякі питання щодо договорів про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій» затверджено:

— Порядок укладення, зміни та припинення договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій;

— Типову форму договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій.

Також постановою установлено, що:

— до 31 грудня 2020 р. заклад охорони здоров'я або ФОП, який отримав ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики, що бажає укласти договір про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій з НСЗУ, не подає скановану копію звіту про проведення технічного обстеження об'єкта, що підтверджує доступність будівлі та приміщення надавача медичних послуг для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення;

— до створення технічної можливості для укладення договорів про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій через електронну систему охорони здоров'я такі договори укладаються в електронній формі з дотриманням вимог законодавства про електронні документи та електронний документообіг з подальшою реєстрацією таких договорів в електронній системі охорони здоров'я.

Постанова Кабінету Міністрів України від 25.04.2018 р. №410 чинна з 25.05.2018 р.


Затверджено Порядок функціонування електронної системи охорони здоров'я

! Усім

Постановою КМУ «Деякі питання електронної системи охорони здоров'я» затверджено:

— Порядок функціонування електронної системи охорони здоров'я;

— Порядок опублікування відомостей з електронної системи охорони здоров'я Національною службою здоров'я.

Також цією постановою встановлено, що:

— передбачені Порядком функціонування електронної системи охорони здоров'я функціональні можливості електронної системи охорони здоров'я впроваджуються відповідно до етапів реалізації державних фінансових гарантій медичного обслуговування населення згідно із Законом «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення». З дня набрання чинності цією постановою функціональні можливості електронної системи охорони здоров'я поступово впроваджуються для реалізації державних гарантій медичного обслуговування населення на рівні первинної медичної допомоги;

— до моменту запровадження електронної взаємодії центральної бази даних електронної системи охорони здоров'я з державними електронними інформаційними ресурсами розпорядники таких ресурсів подають на запити МОЗ та НСЗУ інформацію в електронній формі, що міститься у відповідних державних інформаційних ресурсах та необхідна для функціонування електронної системи охорони здоров'я, протягом 10 робочих днів з моменту надходження таких запитів з дотриманням вимог Закону «Про захист персональних даних».

Постанова Кабінету Міністрів України від 25.04.2018 р. №411 чинна з 25.05.2018 р.


Оновлено Положення про національний екранний час

! Суб'єктам кінематографії та телебачення

Кабмін виклав у новій редакції Положення про національний екранний час та його використання суб'єктами кінематографії та телебачення, затверджене постановою КМУ від 14.09.98 р. №1436.

Це Положення визначає умови використання національного екранного часу відповідно до квот, установлених ст. 15-2 Закону «Про кінематографію».

Телерадіоорганізації, які відповідно до ліцензій здійснюють телевізійне ефірне мовлення або багатоканальне мовлення з використанням радіочастотного ресурсу, інші демонстратори фільмів, які не є телерадіоорганізаціями, повинні мати державне посвідчення на право розповсюдження і демонстрування фільмів. Вони самостійно формують репертуар і програми передач, визначають час показу фільмів на основі установленої Законом «Про кінематографію» квоти демонстрування національних фільмів.

Усі телерадіоорганізації, які відповідно до ліцензій здійснюють телевізійне ефірне мовлення або багатоканальне мовлення з використанням радіочастотного ресурсу, інші демонстратори фільмів, які не є телерадіоорганізаціями, незалежно від форми власності та організаційно-правової форми господарювання складають статистичну звітність про свою діяльність, пов'язану з використанням національного екранного часу, та про використання національного екранного часу протягом минулого місяця, яку подають щомісяця до 15 числа Держкіно.

Контроль за використанням телерадіоорганізаціями, які відповідно до ліцензій здійснюють телевізійне ефірне мовлення або багатоканальне мовлення з використанням радіочастотного ресурсу, іншими демонстраторами фільмів, які не є телерадіоорганізаціями, національного екранного часу, дотримання квоти національного екранного часу та виконанням інших вимог цього Положення здійснюють Держкіно і місцеві органи управління кінематографією, а також відповідно до законодавства Національна рада з питань телебачення і радіомовлення.

Телерадіоорганізації, які відповідно до ліцензій здійснюють телевізійне ефірне мовлення або багатоканальне мовлення з використанням радіочастотного ресурсу, інші демонстратори фільмів, які не є телерадіоорганізаціями, несуть відповідальність згідно із законодавством за дотримання квоти, достовірність і своєчасне подання інформації про використання національного екранного часу.

Постанова Кабінету Міністрів України від 16.05.2018 р. №381 чинна з 22.05.2018 р.


Загострено фінансову вимогу для участі у конкурсі з розподілу дозволів ЄКМТ

! Міжнародним автоперевізникам

Міністерство інфраструктури України внесло зміни до Порядку проведення конкурсу та видачі дозвільних документів Європейської Конференції Міністрів Транспорту, затвердженого наказом Мінтрансу від 20.08.2004 р. №757.

Загострено фінансову вимогу до автоперевізників для участі у конкурсі з розподілу дозволів ЄКМТ. Тепер у ньому зможуть брати участь автоперевізники, які, зокрема, мають належне фінансове становище, забезпечене основними засобами, оборотними активами на загальну суму не менше ніж 9000 євро (було — не менше ніж 4500 євро) на перший автомобіль та 5000 євро (було — 2500 євро) (у гривневому еквіваленті за курсом НБУ на дату подання анкети) на кожний наступний транспортний засіб, заявлений до участі в конкурсі.

Крім того, викладено в новій редакції форму листа-повідомлення про участь у конкурсі з розподілу дозволів ЄКМТ (додаток 2 до Порядку).

Автоперевізники, які отримали дозволи ЄКМТ для виконання перевезень у 2018 році, продовжують використовувати таких дозволів до закінчення терміну їх дії.

Наказ Мінінфраструктури від 04.05.2018 р. №199, чинний з дня офіційного опублікування


Відхилення від будівельних норм мають бути обґрунтовані й погоджені з Мінрегіоном

! Будівельникам

Мінрегіон затвердив Порядок погодження Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України обґрунтованих відхилень від будівельних норм, що забезпечують дотримання встановлених вимог безпеки до будівель і споруд у спосіб, не передбачений будівельними нормами.

Цей Порядок визначає організаційні засади розгляду в Мінрегіоні звернень СГ незалежно від форми власності, які провадять будівельну, містобудівну, архітектурну діяльність і забезпечують виготовлення продукції будівельного призначення, а також органів державної влади та органів місцевого самоврядування щодо погодження обґрунтованих відхилень від будівельних норм у проектній документації при проектуванні та внесенні змін до проектної документації об'єктів, які передбачають дотримання вимог до будівель і споруд, визначених Технічним регламентом будівельних виробів, будівель і споруд, у спосіб, не передбачений державними будівельними нормами, а також прийняття рішень щодо їх погодження або відмови в погодженні.

Наказ застосовується з 1 червня 2018 року, а для розгляду звернень щодо погодження обґрунтованих відхилень від будівельних норм, які стосуються навчальних закладів, дитячих садочків, закладів культури, фізичної культури та спорту, охорони здоров'я, закладів соціального забезпечення та інших об'єктів соціальної інфраструктури (за винятком об'єктів житлового фонду, житлових комплексів, їх частин), — з дня набрання чинності.

Наказ Мінрегіону від 19.04.2018 р. №97 чинний з 22.05.2018 р.


Зміни в Положенні про нагляд за небанківськими фінансовими групами

! Небанківським фінансовим групам

Нацкомфінпослуг затвердила зміни до Положення про порядок нагляду на консолідованій основі за небанківськими фінансовими групами, переважна діяльність у яких здійснюється фінансовими установами, нагляд за якими здійснює Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, затвердженого розпорядженням Нацкомфінпослуг від 12.11.2015 р. №2724.

Метою змін є вдосконалення порядку нагляду на консолідованій основі за небанківськими фінансовими групами (НФГ), зокрема:

— структура власності НФГ має відповідати вимогам щодо прозорості;

— Нацкомфінпослуг (уповноважена особа) має право продовжити строк подання документів не більш ніж на 30 к. д.;

— Нацкомфінпослуг повідомляє засобами телекомунікаційного зв'язку погоджену відповідальну особу про прийняте рішення;

— якщо внаслідок зміни структури власності НФГ погоджена Нацкомфінпослуг відповідальна особа не є більше учасником НФГ, то до дня погодження Нацкомфінпослуг відповідальної особи такою особою є фінустанова — учасник НФГ з найбільшим значенням активів за останній квартал;

— припинення визнання НФГ не перешкоджає ідентифікації такої групи надалі, якщо для цього виникають підстави.

Розпорядження Нацкомфінпослуг від 29.03.2018 р. №458 чинне з 25.05.2018 р.

Новини підготував Андрій ПОРИТКО, головний редактор

До змісту номеру