• Посилання скопійовано

Суть справи

Позовна давність: застосовуємо правильно
У попередній статті у «Дебеті-Кредиті» №19/2018, ми розглядали основні засади щодо застосування давності за законодавством України. У сьогоднішній статті обговоримо практичні питання початку, закінчення, можливі випадки переривання перебігу строку позовної давності.

GDPR і чим це загрожує українським компаніям
Якщо ви маєте сайт, через який пропонуєте товари або послуги без обмеження територією України, — неодмінно прочитайте цю статтю.

Внесок землею у СД «єдинником» групи 4
Сільгосппідприємства — платники єдиного податку (ЄП) групи 4 уклали договір про здійснення спільної діяльності (СД), за яким один вніс право користування земельними ділянками сільгосппризначення, а другий — роботи з обробки таких ділянок, вирощування і збирання урожаю сільгосппродукції. Такий договір ще називають договором на спільний обробіток землі. Яким чином така діяльність впливає на показники ЄП групи 4, яким чином ці операції відображаються у статистичній звітності сторін?

Якщо рекомендації МСЕК неконкретні
В індивідуальній програмі реабілітації працівниці з інвалідністю зазначено, що показані роботи, не пов'язані з тяжким фізичним навантаженням та нервово-психічним напруженням. Лікарі не надають детального опису. До обов'язків прибиральниці офісних приміщень входить прибирання пилососом та вологе прибирання сучасними пристосуваннями та з використанням неагресивних мийних засобів. Чи можна за таких умов приймати працівницю з інвалідністю на роботу?

Діти, відряджені та декларація з турзбору
Названі вище категорії осіб не є платниками туристичного збору, але і тут є свої вимоги.

Як оплачувати час відрядження?
Працівники їздили у відрядження, за що їм нараховувалися й виплачувалися добові. У табелі ставились години як за відпрацьований час і відповідно нараховувалась зарплата і сплачувались податки. Чи не буде це підставою для накладення штрафу з боку Держпраці?

Перевірки з охорони праці — чи є обмеження?
У повідомленні про перевірку Держпраці зазначено: «Проведено планову перевірку дотримання законодавства з охорони праці, промислової безпеки та умов праці». Чи має Держпраці право перевіряти нарахування, виплату заробітної плати та лікарняних? Як відмовити, якщо ці документи вимагають письмово?

Сезонні працівники
Літо — час сезонних робіт та наймання сезонних працівників. Розглянемо, як відбувається прийняття на роботу та звільнення таких працівників, чи мають вони право на відпустки, оплату лікарняних та інші трудові та соціальні гарантії, а також інші питання, що виникають у роботодавців.

До змісту номеру