• Посилання скопійовано

Документальне оформлення безповоротної фіндопомоги

Як документально оформлюється безповоротна фіндопомога неприбутковій організації в грошовій формі? Які особливості розрахунків та оподаткування?

Порядок оформлення безповоротної фіндопомоги законодавчо не встановлений.

Неприбуткова організація сама може написати листа на адресу підприємства з проханням про надання фіндопомоги, або саме підприємство може самостійно прийняти рішення про надання такої допомоги — без будь-яких листів від набувачів.

Незалежно від того, чи надійшов лист від набувача фіндопомоги, на підприємстві оформляється наказ про надання фіндопомоги, у якому зазначається вся наявна інформація: кому надається допомога, в якій сумі та з якою метою (якщо допомога цільова).

За бажанням сторін може бути складено договір про надання безповоротної фіндопомоги.

Надання коштів у безготівковій формі неприбутковій організації оформляється платіжним дорученням, а у бухобліку фіксується на підставі виписки банку з поточного рахунку, у якій відображено платіж на адресу неприбуткової організації.

Розрахунки готівкою юросіб оформляються касовими ордерами відповідно до Положення №1481. Згідно з п. 6 Положення №148 суб'єкти господарювання мають право здійснювати розрахунки готівкою протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами між собою — у розмірі до 10000 (десяти тисяч) гривень уключно.

1 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. №148.

Якщо підприємство є платником податку на прибуток та коригує фінрезультат відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ, йому слід звернути увагу на пп. 140.5.9 ПКУ. Відповідно до цього підпункту фінрезультат з метою оподаткування збільшується на суму коштів, безоплатно перерахованих (переданих) протягом звітного (податкового) року неприбутковим організаціям, внесеним до Реєстру неприбуткових установ та організацій на дату такого перерахування коштів (крім неприбуткової організації, яка є об'єднанням страховиків, якщо участь страховика у такому об'єднанні є умовою проведення діяльності такого страховика відповідно до закону), у розмірі, що перевищує 4% оподатковуваного прибутку попереднього звітного року.

Юлія ЄГОРОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру