• Посилання скопійовано

Бар-магазин — і об'єкт торгівлі, і заклад РГ

ФОП на загальній системі має зареєстрований касовий апарат, ліцензію на торгівлю алкогольними напоями. Назва господарської одиниці в ліцензії «Бар-магазин» (код 82) — тобто в одному приміщенні є магазин та бар (з літнім майданчиком). Чи можна нам торгувати пивом на розлив, якщо такої господарської одиниці за класифікатором немає, а Закон №481 дозволяє це робити лише в ресторанних закладах?

Яким закладам дозволено продаж пива на розлив?

Роздрібна торгівля — діяльність з продажу товарів безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків, у тому числі на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших суб'єктах господарювання громадського харчування (ст. 1 Закону №4811).

Продаж алкогольних напоїв на розлив для споживання на місці дозволяється тільки суб'єктам господарювання громадського харчування та спеціалізованим відділам, що мають статус суб'єктів господарювання громадського харчування, підприємств з універсальним асортиментом товарів (ст. 15-3 Закону №481). Аналогічне наведено в абзаці першому п. 22 Правил роздрібної торгівлі алкогольними напоями, затверджених постановою КМУ від 30.07.96 р. №854, за винятком того, що замість терміна «заклад громадського харчування» використовується термін «заклад ресторанного господарства».

Увага!

Статтею 17 Закону №481 визначено відповідальність за порушення вимог статті 15-3 цього Закону — фінансова санкція у вигляді штрафів у розмірі 6800 гривень.

Відразу зауважимо, що це не два різні типи закладів. Річ у тім, що свого часу наказом Мінекономіки від 24.07.2002 р. №219 були затверджені Правила роботи закладів (підприємств) громадського харчування. Та у 2006 році і в назві документа, і у тексті слова «громадське харчування» в усіх відмінках замінено словами «ресторанне господарство». Тому, незважаючи на те що до Закону №481 так і не було внесено змін, ми в цій статті оперуватимемо терміном «ресторанне господарство» (РГ).

При цьому ні Законом №481, ні іншими нормативними актами не передбачено визначення та порядку отримання статусу підприємства з універсальним асортиментом товарів чи закладу РГ.

Тому у госпсуб'єкта (ФОП на загальній системі) й виникло запитання: якщо заклад називається «Бар-магазин», про що також зазначено у ліцензії на роздрібну торгівлю алкоголем, чи може він продавати пиво на розлив та в якому статусі, тобто чи є «Бар-магазин» закладом РГ?

На нашу думку, для того, щоби госпсуб'єкт РГ мав право продажу пива на розлив, насамперед слід виходити не лише з назви («Бар» чи «Бар-магазин»), а з його видів госпдіяльності та спеціалізації (йдеться про різновиди закладів РГ).

«Бар-магазин» — заклад торгівлі чи ресторанного господарства?

Щодо типів закладів ресторанного господарства (адже в запитанні йдеться у т. ч. про бар), то відповідно до п. 4.3 розд. 4 «Мережа ресторанного господарства» Iнструкції №3272 бар — різновид об'єкта ресторанного господарства, що реалізовує широкий асортимент змішаних, міцних алкогольних, слабоалкогольних і безалкогольних напоїв, закусок, десертів, борошняних кондитерських та булочних виробів з реалізацією страв на замовлення та фірмових страв, товарів, що купуються, через барну стійку у поєднанні з організацією відпочинку та розваг відвідувачів.

1 Закон України від 19.12.95 р. №481/95-BP «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів».

2 Iнструкція щодо заповнення форм державних статистичних спостережень стосовно торгової мережі та мережі ресторанного господарства, затверджена наказом Держкомстату від 24.10.2005 р. №327.

Види барів

Бари розрізняють:

1) за специфікою організації дозвілля відвідувачів — відеобар, вар'єте-бар, нічний бар-клуб та інші;

2) за спеціалізацією — асортиментом продукції, що реалізується, та способом її приготування. За спеціалізацією бари поділяють на:

— спеціалізовані — різновид бару, який реалізовує визначений спеціалізацією асортимент продукції (молочний, пивний, винний, кав'ярня, коктейль-бар, гриль-бар тощо);

— неспеціалізовані — різновид бару, який зорієнтований на реалізацію широкого асортименту коктейлів, десертів, бутербродів, штучних кондитерських виробів, фруктів, соків тощо.

Водночас проблема в тому, що в ліцензії сказано не просто «Бар», а «Бар-магазин». А така класифікація введена органами ДФС у Довіднику типів об'єктів оподаткування, про появу (зміну) яких необхідно повідомляти податкову за формою №20-ОПП (станом на 25.01.2018 р. — https://dtkt.com.ua/show/0sid047.html, далі — Довідник).

78 Бар
82 Бар-магазин
84 Бар-ресторан
321 Магазин
322 Магазин-кафе
452 Ресторан

Загалом з класифікацією закладів ресторанного господарства можна ознайомитись у ДСТУ 4281:2004 «Заклади ресторанного господарства» — він оперує терміном «бар-ресторан» — про жодні «бари-магазини» чи «магазини-кафе» там не згадується. При цьому примітка до п. 3.2 ДСТУ 4281:2004 говорить, що заклад РГ розміщується в окремій капітальній будівлі або спеціально обладнаному приміщенні іншої капітальної або некапітальної споруди виробничих підприємств, установ, навчальних, лікувальних, оздоровчих закладів, готелів, магазинів, закладів культури або у вагонах залізничного, салонах авіа-, авто- та водного транспорту тощо.

Стаття 1 Закону №481 також вказує на місце торгівлі як місце реалізації товарів, у тому числі на розлив, в одному торговому приміщенні (будівлі) за місцем його фактичного розташування, у т. ч. для алкогольних напоїв, крім пива, — торговельною площею не менше 20 кв. метрів, обладнане РРО (незалежно від їх кількості) або де є КОРО (незалежно від їх кількості), в яких фіксується виручка від продажу алкогольних напоїв незалежно від того, чи оформляється через них продаж інших товарів.

Отже, введена ДФС класифікація типів об'єктів, на нашу думку, не вказує на статус такого об'єкта, як «Бар-магазин» як закладу роздрібної торгівлі чи ресторанного господарства.

Загалом, на нашу думку, те, що в одному приміщенні (навіть за умовного розділення чи їх фактичного поділу за технічними документами на приміщення) розташовані одночасно «бар» та «магазин», лише вказує на місце торгівлі як пивом на розлив, так і іншими товарами (у т. ч. через магазин). При цьому як об'єкт оподаткування до бази даних ДФС така господарська одиниця обліковується як один об'єкт за кодом «82» Довідника.

Вважаємо, що ФОП на загальній системі, який має зареєстрований касовий апарат та ліцензію на торгівлю алкогольними напоями, не має жодних перешкод у торгівлі пивом на розлив, обліковуючи такий продаж через один з магазином РРО для споживання на місці, у т. ч. на території літнього майданчика.

При цьому у такого ФОП на загальній системі мають бути в ЄДР вписані такі види господарської діяльності, що мають відповідати обраній назві, як 56.301: «Обслуговування напоями» (якщо йдеться про діяльність барів — продаж напоїв, переважно призначених для споживання на місці, іноді з показом розважальних програм: у тавернах, барах, нічних клубах, пивних барах тощо), а також можуть бути 56.10 «Діяльність ресторанів, надання послуг мобільного харчування», 56.21 «Постачання готових страв для подій», 56.29 «Постачання інших готових страв» (якщо планується надавати інші види послуг харчування).

1 Коди за КВЕД ДК 009:2010, затвердженим наказом Держспоживстандарту України від 11.10.2010 р. №457.

За таких умов фіскали навряд чи наважаться застосувати штрафи за ст. 15-3 Закону №481.

Наталія КАНАРЬОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру