• Посилання скопійовано

Суть справи

ТЕД: ключові нюанси обліку
Транспортно-експедиторська діяльність має ознаки посередницького договору із притаманними їй особливостями обліку. Проте є окремі нюанси, характерні саме для експедиторів, які бухгалтерам слід тримати в полі зору починаючи з укладення договору до завершальної операції.

Надто високі штрафи за всі зарплатні порушення
Однією з найбільш обговорюваних останнім часом тем є високі штрафи за правопорушення у сфері оплати праці. Через це ділянка обліку, яку зазвичай прийнято вважати однією з найпростіших, перетворилася на одну з найпідступніших. Про окремі практичні моменти, зокрема про судову практику, поговоримо в цій статті.

Відпустка «єдиноподатника»
Норми п. 295.5 ПКУ регламентують відпустку «єдиноподатників» 1-ї та 2-ї груп. Це стосується тільки тих платників ЄП, хто не використовує працю найманих осіб. На період відпустки протягом одного календарного місяця на рік вони звільняються від сплати єдиного податку. Фізособи — «єдиноподатники» 3-ї групи теж мають право на відпустку, проте тимчасового звільнення від сплати податків для них, на жаль, не передбачено.

Біржовий товар — коли подаємо інформацію
Найголовніший день для платника податків, що потрапив під ТЦУ-регулювання, — 1 жовтня. Бо це граничний термін подання декларації про контрольовані операції. До цієї дати підприємства старанно готуються, складають (часто багатотомну) документацію. Але є ще одна дата — не менш ТЦУ-небезпечна, але часто недооцінювана платниками податків. Ця дата — 1 травня...

Брак у виробництві
За Академічним тлумачним словником, брак — це продукція або товар низької якості. Причини браку можуть бути різними. Зокрема, брак може спричинятися самою технологією виробництва, тому його не можна уникнути. Або причиною браку можуть бути неправильні дії людей або зовнішні чинники. Розкажемо, як обліковувати брак у деяких випадках та які будуть податкові наслідки.

Використовуємо переплату із зарплатних податків
Податки на ФОП сплачуються через банк раз на місяць 20 числа поточного місяця за поточний місяць. ЗП виплачують через касу. З податків є переплата. Iноді трапляється так, що до штату береться ще людина, і сума податків на ФОП за цей місяць зростає. Чи треба робити доплату? Чи можна не робити доплати, бо є переплата з усіх податків? Які можливі наслідки?

Бар-магазин — і об'єкт торгівлі, і заклад РГ
ФОП на загальній системі має зареєстрований касовий апарат, ліцензію на торгівлю алкогольними напоями. Назва господарської одиниці в ліцензії «Бар-магазин» (код 82) — тобто в одному приміщенні є магазин та бар (з літнім майданчиком). Чи можна нам торгувати пивом на розлив, якщо такої господарської одиниці за класифікатором немає, а Закон №481 дозволяє це робити лише в ресторанних закладах?

Відпустка для працівника з інвалідністю
Працівники з інвалідністю мають право на відпустку так само, як і інші працівники. Так само, але є особливості.

Страхування майна підприємства
Без витрат на страхування не може обійтися жоден сучасний бізнес. Iнша річ — не всі можуть його собі дозволити. Як правило, страхують майно та різного роду ризики, пов'язані з веденням господарських операцій.

Призупинена діяльність
Часто загальна система оподаткування використовується підприємцями задля уникнення сплати податкових платежів на період, коли діяльність призупиняється. Поговоримо про те, які звіти все ж таки слід подавати протягом періоду, коли доходу немає і діяльність не ведеться.

Оприбуткування готівки у турагента — ФОПА на ЄП
ФОП — платник єдиного податку 3-ї групи без ПДВ працює за агентськими договорами як турагент. Він отримує готівку від клієнтів як оплату туристичного продукту. Яким чином цей ФОП повинен оприбуткувати готівку в сумі фактичного надходження відповідно до Положення №148 та узгодити її з записами в Книзі обліку доходів?

Чи можна скасувати трудовий договір?
У «ДК» №21/2018 ми розглядали окремі питання подання повідомлення про прийняття на роботу. Останніми роками так склалося, що вся кадрова справа ніби «танцює» навколо саме цього повідомлення. Але ж трапляються ситуації, коли особа передумала працювати і не бажає стати до роботи. Що робити в такому разі?

До змісту номеру