• Посилання скопійовано

Як відображаються безоплатно отримані основні засоби, що надаються у безоплатне користування?

Неприбуткова організація безоплатно отримала споруду. Надалі ця споруда була безоплатно передана у користування іншій неприбутковій організації. Як такі операції відображаються у бухобліку? Чи потрібно нараховувати амортизацію?

У бухобліку у разі отримання безоплатних ОЗ дохід визнавати не потрібно. Але згідно з п. 13 Методрекомендацій з бухобліку ОЗ, на справедливу вартість такого ОЗ слід збільшити додатковий капітал. Тож будуть проведення Д-т 10 (11) — К-т 424 «Безоплатно одержані необоротні активи». Так, пунктом 10 П(С)БО 7 встановлено, що первісна вартість безоплатно отриманих основних засобів дорівнює їх справедливій вартості на дату отримання з урахуванням витрат, передбачених п. 8 П(С)БО 7.

Саме ця вартість надалі амортизуватиметься протягом відповідного строку корисного використання.

Відповідно до п. 29 П(С)БО 7, нарахування амортизації починається з місяця, наступного за місяцем, у якому об'єкт ОЗ став придатним для корисного використання. При цьому нарахування амортизації здійснюється протягом строку корисного використання (експлуатації) об'єкта, який встановлюється підприємством (у розпорядчому акті) при визнанні цього об'єкта активом (зарахуванні на баланс), і зупиняється на період його реконструкції, модернізації, добудови, дообладнання та консервації (п. 23 П(С)БО 7). Амортизацію ОЗ (у т. ч. безоплатно отриманих) нараховують за одним із методів, визначених у п. 26 П(С)БО 7.

Виходячи з норм, викладених у додатку до Методрекомендацій з бухобліку ОЗ, при нарахуванні амортизації за безоплатно отриманими ОЗ залишок додаткового капіталу слід зменшувати на суму, пропорційну до амортизаційних відрахувань. Одночасно на цю суму слід показувати інший дохід. Відповідно, проведення буде: Д-т 424 — К-т 745 «Дохід від безоплатно одержаних активів».

Суб'єкти малого підприємництва, а також інші організації, діяльність яких не спрямована на ведення комерційної діяльності, для обліку витрат можуть використовувати тільки рахунки класу 8 зі списанням до дебету рахунку 23 «Виробництво» щомісяця сум у частині прямих і виробничих накладних витрат (загальновиробничих витрат) та до дебету рахунку 79 «Фінансові результати» наприкінці року або щомісяця — сум у частині адміністративних витрат, витрат на збут, інших операційних витрат.

При наданні основних засобів у безоплатне користування (позичку) такі основні засоби і надалі обліковуються на балансі позичкодавця, відповідно позичкодавець і надалі нараховує амортизацію таких основних засобів. Передання основних засобів у позичку фіксується лише в аналітичному обліку. Нагадаємо, що договір позички регулюється главою 60 ЦКУ.

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру