• Посилання скопійовано

Право на податковий кредит та бюджетне відшкодування ПДВ за медичними виробами

У 2017 р. імпортовано медичні вироби зі сплатою ПДВ 20%. У 2018 р. такі медичні вироби оподатковуються за ставкою 7% ПДВ. Чи є у власника таких товарів — імпортера право на податковий кредит з ПДВ та на бюджетне відшкодування?

Є, і ось чому. Перелік медичних виробів, які потрапляють під ставку ПДВ 7%, час від часу змінюється. Проте позиція податківців щодо права їх продавця на податковий кредит, яке виникло під час їх придбання, залишається незмінною.

Зокрема, у листі ДФС від 30.12.2016 р. №28706/6/99-99-15-03-02-15 зазначалося: на дату придбання платником податку на митній території України лікарських засобів, не внесених до ДРЛЗ, застосовується ставка ПДВ у розмірі 20%. Починаючи з дати внесення лікарських засобів до ДРЛЗ і за наявності відповідних дозволів для виробництва і застосування в Україні, операції платника податку з подальшого постачання таких лікарських засобів на митній території України оподатковуються ПДВ за ставкою ПДВ у розмірі 7%, незалежно від того, яка ставка ПДВ застосовувалась при їх придбанні.

При цьому коригування сум податкового кредиту з ПДВ у цьому випадку чинним законодавством не передбачено.

Аналогічної позиції дотримуються вони й щодо ситуації, коли медичні вироби не придбавалися на митній території України, а були ввезені на цю територію у митному режимі імпорту. Тобто податковий кредит з ПДВ визнається на підставі митної декларації за ставкою 20%. Незважаючи на те що пізніше такі товари продаються зі ставкою ПДВ 7%.

А оскільки все так, то й щодо бюджетного відшкодування діють аналогічні правила. Адже за ст. 200 ПКУ право на бюджетне відшкодування ПДВ мають ті платники:

— які отримали від'ємне значення ПДВ у декларації за певний звітний період (сума ПЗ менша за суму ПК у такій декларації);

— у яких сума ПДВ у такому від'ємному значенні була фактично сплачена у попередніх та звітному податкових періодах постачальникам товарів/послуг або до Держбюджету України (що й відбувається при розмитненні).

Однак бюджетне відшкодування надається у частині, що не перевищує суму, обчислену відповідно до п. 200-1.3 ПКУ (ліміт реєстрації ПН/РК в ЄРПН) на момент отримання контролюючим органом податкової декларації з ПДВ із заявою про таке бюджетне відшкодування.

До речі, виходячи з роз'яснень податківців1, працює ще одне правило: якщо товар було придбано зі сплатою ПДВ 7%, а потім, під час його продажу, ставка ПДВ вже 20%, то ПЗ з ПДВ при його продажу визнається за ставкою 20%. I, як і у попередньому випадку, коригування сум ПК з ПДВ у цій ситуації не відбувається.

1 http://tax.gov.ua/garyacha-liniya/print-168849.html.

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру