• Посилання скопійовано

Робота за рахунок внесків ОСББ: чи нараховується ПДФО

Чи нараховуються ПДФО та військовий збір на роботу, яку виконав мешканець за рахунок внесків ОСББ?

Відповідно до ст. 10 Закону про ОСББ1, до виключної компетенції загальних зборів співвласників належить, зокрема, питання визначення порядку сплати, переліку та розмірів внесків і платежів співвласників. Підтверджує це і ст. 21 Закону про ОСББ, де сказано, що порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів, встановлюються загальними зборами ОСББ відповідно до законодавства та статуту ОСББ. Тому якщо статутом ОСББ передбачено право співвласників погашати внески не коштами, а наданням певних послуг (робіт), то жодних порушень у цьому немає.

1 Закон України від 29.11.2001 р. №2866-III «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку».

Отже, для фінансування самозабезпечення ОСББ співвласники сплачують відповідні внески і платежі в розмірах, установлених загальними зборами ОСББ. За згодою правління окремі співвласники можуть у рахунок сплати таких внесків і платежів виконувати окремі роботи — це пряма норма ст. 22 Закону про ОСББ.

Рішення співвласників про сплату внесків за рахунок окремих робіт, зокрема робіт з поточного ремонту, оформлюється протоколом загальних зборів, до якого додаються:

— список співвласників, присутніх на загальних зборах;

— відомості про результати голосування з кожного питання на загальних зборах;

— пронумеровані та прошнуровані листки опитування співвласників.

Якщо вирішено погашати внески роботами і це підтверджено протоколом, актом наданих робіт (іншим підтвердним документом, який визначає суму проведеного ремонту), заборгованість за внеском окремого співвласника погашається не коштами, а роботами (змінюється форма погашення). Наприклад:

— Д-т 377 К-т 48 — 1000 грн (заборгованість за внеском співвласника);

— Д-т 84 К-т 68 — 2500 грн (витрати — нараховано оплату мешканцю за проведений ремонт);

— Д-т 48 К-т 71 — 1000 грн (дохід за цільовим надходженням);

— Д-т 68 К-т 377 — 1000 грн (зарахування заборгованості за внеском співвласника).

Проте зауважимо, що, згідно зі ст. 16 Закону про ОСББ, ОСББ має право відповідно до законодавства та свого статуту укладати договори про управління та експлуатацію, обслуговування, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення майна з будь-якою фізичною або юридичною особою.

Виконання робіт з ремонту фізособою може здійснюватися як на підставі трудового договору, так і на інших юридичних підставах, зокрема на підставі договору цивільно-правового характеру. У цьому разі, якщо зарахування проведеного ремонту фізособою, який є співвласником ОСББ, не підтверджено рішенням і не оформлено протоколом загальних зборів, є всі підстави вважати такі стосунки працею за договором цивільно-правового характеру. А це означає, що ОСББ зобов'язане утримати ПДФО за ставкою 18% та військовий збір за ставкою 1,5%, а також нарахувати ЄСВ у розмірі 22%. Базою для утримання ПДФО буде сума внеску, яка збільшується на коефіцієнт, розрахований за п. 164.5 ПКУ: адже дохід нараховується у негрошовій формі. Щодо бази для ВЗ та ЄСВ, то сума внеску не збільшується на коефіцієнт.

Погашення дебіторської заборгованості за внеском та кредиторської заборгованості ОСББ перед виконавцем робіт відобразиться в обліку зарахуванням зустрічних вимог. Наприклад:

— Д-т 377 К-т 48 — 1000 грн (заборгованість за внеском співвласника);

— Д-т 84 К-т 68 — 2500 грн (витрати — нараховано оплату мешканцю за проведений ремонт);

— Д-т 48 К-т 71 — 1000 грн (дохід за цільовим надходженням);

— Д-т 68 К-т 6411 — 548,55 грн ((2500 х 1,219) х18%);

— Д-т 68 К-т 642 — 37,50 грн (2500 х 1,5%);

— Д-т 84 К-т 651 — 550,00 грн (2500 х 22%);

— Д-т 68 К-т 377 — 1000 грн (зарахування зустрічних вимог — оплата мешканцю за роботи в рахунок його внесків до ОСББ).

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру