• Посилання скопійовано

Акцизний податок на лабораторні зразки алкогольної продукції

Підприємство під час розливу коньяку передає до лабораторії зразки продукції з кожної партії. Половина зразків зберігається в лабораторії як зразок-свідок, а друга половина в місяць розливу повертається в купажі. Зразок-свідок після закінчення строку зберігання також передається в купажі. Чи буде акцизний податок на продукцію, що передається в лабораторію?

Відповідно до пп. 213.1.2 ПКУ, об'єктами оподаткування акцизним податком є операції, зокрема, з реалізації та/або передачі в межах одного підприємства підакцизних товарів (продукції) з метою власного споживання, промислової переробки, своїм працівникам, а також здійснення внесків підакцизними товарами (продукцією) до статутного капіталу.

Разом з цим, відповідно до пп. 213.3.5 ПКУ, звільняються від оподаткування акцизним податком операції з реалізації та/або передачі в межах одного підприємства підакцизних товарів (продукції), вироблених на митній території України, що використовуються як сировина для виробництва підакцизних товарів (продукції). Відповідно, дата виникнення податкових зобов'язань з акцизного податку за цими операціями не визначається згідно з п. 216.6 ПКУ.

У разі здійснення таких операцій слід подавати Звіт про суми податкових пільг, у якому ця пільга відображається за кодом 14020033 згідно з Довідником пільг №84/21. Звіт подається суб'єктом господарювання за три, шість, дев'ять і дванадцять календарних місяців за місцем його реєстрації протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем податкового періоду, у якому була передана продукція до лабораторії. Але якщо суб'єкт господарювання пільгами не користується, звіт не подається (п. 3 Порядку №12332).

1 Довідник №84/2 інших податкових пільг станом на 01.10.2017 р., надісланий листом ДФСУ від 27.09.2017 р. №84/2.

2 Порядок обліку сум податків та зборів, не сплачених суб'єктом господарювання до бюджету у зв'язку з отриманням податкових пільг, затверджений постановою КМУ від 27.12.2010 р. №1233.

Юлія ЄГОРОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру