• Посилання скопійовано

Невчасний розрахунок працівника при звільненні: відображаємо у звітності з ЄСВ

29.09.2017 р. працівник звільнився та отримав зарплату за відпрацьований час. Компенсацію за дні невикористаної відпустки та ЄСВ нараховано та сплачено 02.10.2017 р. Як правильно відобразити це у звіті з ЄСВ?

Роботодавець зобов'язаний у день звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку і провести з ним розрахунок у строки, зазначені в ст. 116 КЗпП (ст. 47 КЗпП).

При звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, провадиться в день звільнення (cт. 116 КЗпП).

У разі невиплати з вини роботодавця належних звільненому працівникові сум у строки, наведені в ст. 116 КЗпП, підприємство повинне виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки до дня фактичного розрахунку (ст. 117 КЗпП).

Отже, із зазначеного запитання робимо висновок, що роботодавець порушив ст. 116 КЗпП — невчасно розрахувався з працівником при звільненні. Тож роботодавцю слід ще доплатити середній заробіток.

Відповідно до п. 8 Порядку №1001, нарахування виплат, що обчислюються зі середньої заробітної плати за останні два місяці роботи, провадяться шляхом множення середньоденного (годинного) заробітку на кількість календарних днів, які мають бути оплачені за середнім заробітком. Середньоденна (годинна) заробітна плата визначається діленням заробітної плати за фактично відпрацьовані протягом двох місяців робочі (календарні) дні на кількість відпрацьованих робочих днів (годин).

Працівнику слід виплатити середній заробіток за час затримки до дня фактичного розрахунку.

Зверніть увагу! Відповідно до п. 5 розділу I Переліку №11702, не нараховується ЄСВ на відшкодування, нараховані працівникам за час затримки розрахунку при звільненні. Тобто середній заробіток, який нараховується працівнику за час затримки розрахунку при звільненні, у звіті з ЄСВ не відображається.

1 Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 р. №100.

2 Перелік видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджений постановою КМУ від 22.12.2010 р. №1170.

Щодо ЄСВ і сум доходів, що виплачуються колишньому працівникові після звільнення, то відповідно до роз'яснення ПФУ, наведеного у листі від 03.03.2011 р. №4149/05-10 (див. «ДК» №30/2011) та у листі від 07.09.2011 р. №18794/03-30, основним критерієм відображення сум доходів звільненого працівника у звіті з ЄСВ є те, нараховано такий дохід (зарплату) за відпрацьований час чи ні. На підставі п. 5 Переліку №1170 на виплати відшкодування, нараховані працівникам за час затримки розрахунку при звільненні, ЄСВ не нараховується. Отже, щодо звільнених осіб на суму таких компенсацій не нараховується ЄСВ і вони не відображаються у звіті з ЄСВ (додатку 4).

Суми грошових компенсацій у разі невикористання щорічних (основної та додаткових) відпусток є оплатою за невідпрацьований час. Отже, на суму такої компенсації ЄСВ не нараховується і вона теж не відображається у звіті з ЄСВ.

Аналогічної позиції дотримується і ДФСУ в листі від 18.03.2016 р. №4670/5/99-99-17-03-03-16. Якщо на такі виплати, нараховані після звільнення, помилково були нараховані суми ЄСВ, вони мають бути сторновані на підставі бухгалтерської довідки. Суму вже сплаченого ЄСВ буде зараховано в рахунок майбутніх платежів як переплата.

Звіт з ЄСВ. У звіті за вересень дані щодо звільненого працівника слід заповнити в таблиці 5 та таблиці 6. У таблиці 5 заповнюються дані й подаються роботодавцем, якщо були розірвані трудові відносини, із зазначенням дати припинення трудових відносин. У таблиці 6 показуємо дані про нараховані доходи та нарахований ЄСВ у вересні. У звіті за жовтень 2017 р. цього працівника вже не відображаємо.

Галина КАЗНАЧЕЙ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру