• Посилання скопійовано

Оподаткування допомоги Збройним силам

Наше підприємство — платник податку на прибуток та ПДВ — планує закупити рис, крупи та борошно у постачальників або виробників і передати їх Збройним силам України безоплатно. Чи слід нам коригувати прибуток з метою оподаткування? А що з ПДВ — чи треба нам нараховувати податкові зобов'язання?

Норми ПКУ щодо оподаткування прибутку підприємств завжди містили певні преференції для благодійності. Нагадуємо, що питання коригування фінансового результату до оподаткування актуальні для тих платників, у яких річний дохід (за вирахуванням непрямих податків), визначений за правилами бухгалтерського обліку, за останній річний звітний (податковий) період — понад 20 млн грн, або тих, у яких дохід менший ніж 20 млн та які не скористалися правом на формування фінансового результату без проведення коригувань (пп. 134.1.1 ПКУ). Отже, подальші міркування про коригування фінансового результату до оподаткування актуальні для тих платників, хто проводить такі коригування.

Так, у загальному випадку фінансовий результат до оподаткування не коригується на суму коштів або вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, безоплатно перерахованих (переданих) протягом звітного (податкового) року неприбутковим організаціям, внесеним до Реєстру неприбуткових установ та організацій на дату такого перерахування коштів, передачі товарів, робіт, послуг, у розмірі, що не перевищує 4% оподатковуваного прибутку попереднього звітного року (пп. 140.5.9 ПКУ). Тобто ця норма звільняє від коригування витрати на благодійність у межах 4% торішнього прибутку (рядок 04 декларації з прибутку за 2016 рік), якщо така благодійність провадиться на адресу організації, яка є в Реєстрі неприбуткових установ та організацій. Оскільки інформація про внесення організації до Реєстру неприбуткових є відкритою на сайті ДФСУ, наявність підтвердних документів про внесення організації до такого реєстру прямо не вимагається нормами ПКУ. Проте якщо прибутку в минулому році не було, то вся сума таких витрат збільшує фінансовий результат до оподаткування.

Приклад У 2016 році підприємство задекларувало прибуток у сумі 125000 грн. У червні 2017 р. воно закупило крупи на суму 9000 грн та передало їх неприбутковій організації — благодійному фонду для подальшого надання військовим. Оскільки така операція не підпадає під дію п. 33 підрозділу 4 розділу XX (див. далі), діє пп. 140.5.9 ПКУ. 4% від оподатковуваного прибутку 2016 р. — це 5000 грн. Отже, у 2017 р. доведеться збільшити фінансовий результат до оподаткування на суму: 9000 - 5000 грн = 4000 грн. У бухгалтерському обліку буде зроблено проведення Д-т 949 К-т 209. Рахунок 209 обрано з тієї причини, що крупи не є товаром для цього підприємства та були придбані спеціально для надання допомоги військовим.

Повною мірою оподатковується сума перерахованої безповоротної фінансової допомоги (безоплатно наданих товарів, робіт, послуг) особам, що не є платниками податку на прибуток (крім фізосіб), та платникам податку на прибуток, які оподатковуються за ставкою 0% відповідно до п. 44 підрозділу 4 розділу XX ПКУ (крім допомоги, про яку йшла мова у попередньому абзаці) — пп. 140.5.10 ПКУ. Наприклад, якщо допомога надаватиметься безпосередньо виробнику продуктів харчування — платнику єдиного податку (приміром, за умови що такий виробник спрямує певну кількість своєї продукції до Збройних сил України), то у платника податку на прибуток така допомога збільшить фінансовий результат до оподаткування в повній сумі.

Але відповідно до абз. 2 п. 33 підрозділу 4 розділу XX ПКУ на період проведення АТО не проводяться коригування, встановлені пп. 140.5.9 ПКУ, щодо сум коштів або вартості спеціальних засобів індивідуального захисту (касок, бронежилетів, виготовлених відповідно до військових стандартів), технічних засобів спостереження, лікарських засобів та медичних виробів, засобів особистої гігієни, продуктів харчування, предметів речового забезпечення, а також інших товарів, виконаних робіт, наданих послуг за переліком, що затверджений постановою Кабміну від 26.10.2016 р. №758.

Якщо такі кошти або товари, роботи, послуги добровільно перераховані (передані) виключно Збройним силам України, Національній гвардії України, Службі безпеки України, Службі зовнішньої розвідки України, Державній прикордонній службі України, Міністерству внутрішніх справ України, Управлінню державної охорони України, Державній службі спеціального зв'язку та захисту інформації України, іншим утвореним відповідно до законів України військовим формуванням, їх з'єднанням, військовим частинам, підрозділам, установам або організаціям, що утримуються за рахунок коштів державного бюджету, для потреб забезпечення проведення антитерористичної операції.

Отже, за умовами запитання господарська операція підпадає під дію п. 33 підрозділу 4 розділу XX ПКУ, оскільки рис, крупи та борошно входять до групи 10.61 Державного класифікатора продукції та послуг ДК 016:2010, яка міститься у Переліку №758. Відповідно, собівартість наданих продуктів харчування без обмежень включається до інших витрат операційної діяльності підприємства та фінансовий результат до оподаткування не коригується при визначенні розміру оподатковуваного прибутку. У бухгалтерському обліку здійснюється проведення Д-т 949 К-т 209 (або 28).

А от щодо ПДВ ситуація інша. Якщо ці товари були придбані з ПДВ, то за п. 198.1 ПКУ суми податку є складовою податкового кредиту за отриманою і зареєстрованою в ЄРПН податковою накладною. Далі підприємству треба донарахувати податкові зобов'язання з ПДВ на підставі пп. «г» п. 198.5 ПКУ. I не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду скласти та зареєструвати в ЄРПН податкову накладну. Докладніше про це ми писали на сайті «Дебету-Кредиту»: https://news.dtkt.ua/taxation/pdv/42416.

Операція з безоплатної передачі товарів/послуг платником ПДВ згідно зі ст. 185 ПКУ є об'єктом оподаткування ПДВ, при здійсненні якої база оподаткування ПДВ визначається за правилами, встановленими п. 188.1 ПКУ. Як наслідок, при безоплатному постачанні товарів слід нарахувати податкові зобов'язання на різницю між фактичною ціною операції (в цьому випадку вона дорівнює нулю) та ціною придбання товарів, як того вимагає норма абзацу другого п. 188.1 ПКУ. За такою операцією платник податку зобов'язаний скласти дві податкові накладні та зареєструвати їх в ЄРПН. Про це ми також писали на сайті «Дебету-Кредиту»: https://news.dtkt.ua/taxation/pdv/43875.

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • Перелік №758 — Перелік товарів, виконаних робіт, наданих послуг за кодами згідно з Державним класифікатором продукції та послуг ДК 016:2010, вартість яких на період проведення антитерористичної операції включається до інших витрат звичайної діяльності або на вартість яких не проводиться коригування фінансового результату до оподаткування, затверджений постановою КМУ від 26.10.2016 р. №758.

Юлія ЄГОРОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру