• Посилання скопійовано

Колдоговір: чи обов'язковий?

Колдоговір — це такий цікавий документ, який повинен бути на підприємстві згідно з нормами чинного законодавства, але якщо його немає, — це нічим не загрожує. Розгляньмо, що ж це за документ, потрібен він чи можна обійтися й без нього.

Колдоговір: чи потрібен він

На підприємствах є безліч своїх нюансів в організації праці. Це можуть бути як виробничі процеси, так і потреби працівників, не передбачені в законодавстві.

Відповідно до ст. 13 КЗпП і ст. 7 Закону про колдоговори, у колективному договорі відображаються взаємні зобов'язання сторін щодо регулювання виробничих, трудових, соціально-економічних відносин, а саме:

— змін в організації виробництва і праці;

— забезпечення продуктивної зайнятості;

— нормування і оплати праці, встановлення форм, системи, розмірів заробітної плати та інших видів трудових виплат (доплат, надбавок, премій тощо);

— встановлення гарантій, компенсацій, пільг;

— участі трудового колективу у формуванні, розподілі і використанні прибутку підприємства, установи, організації (якщо це передбачено статутом);

— режиму роботи, тривалості робочого часу і відпочинку;

— умов і охорони праці;

— забезпечення житлово-побутового, культурного, медичного обслуговування, організації оздоровлення і відпочинку працівників;

— гарантій діяльності профспілкової чи інших представницьких організацій трудящих;

— умов регулювання фондів оплати праці та встановлення міжкваліфікаційних (міжпосадових) співвідношень в оплаті праці;

— забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.

Колективний договір може передбачати додаткові порівняно з чинним законодавством і угодами гарантії, соціально-побутові пільги.

Якщо вищезазначені питання не будуть конкретизовані, то уявіть собі, скільки нам, бухгалтерам, додасться роботи — узгоджувати кожну зміну умов праці з кожним працівником. Звісно, можна й так, але це вкрай незручно.

Умови та сторони колдоговорів

Колективний договір укладається між роботодавцем, з одного боку, і одним або кількома профспілковими органами, а в разі відсутності таких органів — представниками працівників, обраними і уповноваженими трудовим колективом, з іншого боку.

Тут слід звернути увагу на нюанси, прямо зазначені в ст. 6 Закону про колдоговори:

— з боку органів представницької і виконавчої влади та господарського управління, політичних партій, роботодавців при укладенні та виконанні колективних договорів, угод забороняється будь-яке втручання, яке може обмежити законні права працівників та їх представників або заборонити їх здійснення;

— не допускається ведення переговорів та укладення колективних договорів і угод від імені працівників організаціями або органами, які створені чи фінансуються роботодавцями, політичними партіями;

— у разі коли інтереси трудового колективу представляє профспілковий орган, інтереси роботодавця не можуть представляти особи, які є членами виборного органу цієї профспілки.

Колдоговір: обов'язковий чи за бажанням

Колективний договір укладається на підприємствах незалежно від форм власності та господарювання, що використовують найману працю та користуються правами юридичної особи (ст. 11 КЗпП та ст. 2 Закону про колдоговори).

Про обов'язковість колективного договору на підприємстві зазначається в ч. 7 ст. 65 ГКУ, де сказано, що на всіх підприємствах, які використовують найману працю, між власником або уповноваженим ним органом і трудовим колективом або уповноваженим ним органом повинен укладатися колективний договір, яким регулюються виробничі, трудові та соціальні відносини трудового колективу з адміністрацією підприємства.

Якщо вже ми почали розглядати теорію цього питання, пропонуємо ще ознайомитися для розширення кругозору та особистого розвитку з Конвенцією Міжнародної організації праці №98 «Про застосування принципів права на організацію і ведення колективних переговорів». Як зазначає Мінпраці в листі від 28.09.2005 р. №09-444, в ній ідеться про те, що укладання колективного договору передбачено на добровільних засадах, а під колдоговором розуміють будь-яку письмову угоду щодо умов праці та найму, яка укладається, з одного боку, між роботодавцем, групою роботодавців, а з іншого — однією чи кількома організаціями працівників, належним чином обраних і уповноважених згідно із законодавством країни. У цьому самому листі Мінпраці наголошується, що в чинному законодавстві немає норми, яка би передбачала відповідальність за відсутність колективного договору.

Та хоча за відсутність колдоговору на підприємстві немає відповідальності, його все-таки краще мати: адже в ньому регулюються виробничі, трудові та соціально-економічні відносини й узгоджуються інтереси роботодавця та працівників.

Тож із вищесказаного зрозуміло, що кожен роботодавець сам собі пан у питанні укладення колективного договору.

Якщо ви все-таки вирішили укласти трудовий договір, слід пересвідчитися, чи ті норми, які ви хочете застосувати до працівників, відповідають вимогам трудового законодавства, і чи немає умов, що погіршують становище працівників порівняно з чинним законодавством.

Усіх працівників, а також щойно прийнятих роботодавець повинен ознайомити з колективним договором.

Укладення колдоговорів та правопорушення, пов'язані з ними

Про відповідальність та правопорушення, пов'язані з колективними договорами, зазначається і в КУпАП, і в Законі про колдоговори (див. таблицю).

Таблиця

Правопорушення та відповідальність

Правопорушення
Санкція
Норма
Ухилення від участі в переговорах щодо укладення, зміни або доповнення колективного договору, угоди, умисне порушення строку початку ведення переговорів, незабезпечення роботи комісій з представників сторін чи примирних комісій у встановлений сторонами переговорів строк Штраф з осіб, які представляють власників або уповноважені ними органи чи профспілки або інші уповноважені трудовим колективом органи, від 3 до 10 н. м. д. г. (від 51 до 170 грн) Ст. 41-1 КУпАП,
ст. 17 Закону про колдоговори
Порушення чи невиконання колективного договору, угоди Штраф з осіб, які представляють власників або уповноважені ними органи чи профспілки або інші уповноважені трудовим колективом органи, від 50 до 100 н. м. д. г. (від 850 до 1700 грн) Ст. 41-2 КУпАП,
ст. 18 Закону про колдоговори
Ненадання інформації для ведення колективних переговорів і здійснення контролю за виконанням колективних договорів, угод Штраф з осіб, які представляють власників або уповноважені ними органи чи профспілки або інші уповноважені трудовим колективом органи, від 1 до5 н. м. д. г. (від 17 до 85 грн) Ст. 41-3 КУпАП,
ст. 19 Закону про колдоговори

Нормативна база

  • ГКУ — Господарський кодекс України від 16.01.2003 р. №436-IV.
  • КЗпП — Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р. №322-VIII.
  • КУпАП — Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. №8073-X.
  • Закон про колдоговори — Закон України від 01.07.93 р. №3356-ХII «Про колективні договори і угоди».

Галина КАЗНАЧЕЙ, бухгалтер-експерт

До змісту номеру