• Посилання скопійовано

Відпустки сумісникам

Працівник працює на підприємстві за основним місцем роботи, а також на умовах внутрішнього сумісництва. Які нюанси права на відпустки?

Щорічні відпустки. Порядок надання щорічних відпусток передбачено ст. 10 Закону про відпустки1. Право на щорічну відпустку мають усі працівники як за основним місцем праці, так і за сумісництвом. Право працівника на щорічну основну відпустку повної тривалості у перший рік роботи настає після закінчення 6 місяців безперервної роботи на підприємстві. За домовленістю з роботодавцем працівник має право на щорічну відпустку до закінчення 6-місячного строку. У цьому випадку тривалість відпустки визначається пропорційно до відпрацьованого часу, за винятком випадків, передбачених ч. 7 ст. 10 Закону про відпустки.

Одним із винятків є п. 6 ч. 7 ст. 10 Закону: щорічна відпустка повної тривалості до настання 6-місячного строку за бажанням працівника надається сумісникам — одночасно з відпусткою за основним місцем роботи. Це означає, що працівник має право скористатися відпусткою за сумісництвом, проте не зобов'язаний цього робити.

Тривалість щорічної відпустки на основній роботі і за сумісництвом може бути різною. Якщо, приміром, тривалість щорічної і додаткової відпусток на роботі за сумісництвом більша, ніж за основним місцем, працівник може2:

1) стати до роботи за основним місцем роботи, а за сумісництвом — і далі перебувати у відпустці;

2) стати до роботи за основним місцем роботи та за сумісництвом і скористатися правом на грошову компенсацію3.

Відпустка без збереження заробітної плати. Згідно з п. 14 ст. 25 Закону про відпустки, сумісник має право на відпустку без збереження заробітної плати, яка за його бажанням має бути надана в обов'язковому порядку на термін до закінчення відпустки за основним місцем.

У працівників держпідприємств такого вибору немає. Відповідно до п. 3 Постанови №2454, відпустка на роботі за сумісництвом надається одночасно з відпусткою за основним місцем роботи.

Додаткова відпустка у зв'язку з навчанням. Законодавство залишає за працівником право на оплату додаткової відпустки. Порядок надання додаткових оплачуваних відпусток установлено статтями 13, 14 та 15 Закону про відпустки. У ст. 217 КЗпП зазначено, що на час додаткових відпусток у зв'язку з навчанням середня заробітна плата зберігається за працівниками за основним місцем роботи. Працівник має право на оплачувану відпустку тільки за основним місцем.

Додаткова відпустка громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Пунктом 22 ст. 20 та п. 1 ст. 21 Закону №7965 передбачено додаткові відпустки зі збереженням заробітної плати. Така соціальна виплата, як установлено п. 5 Порядку №9366, проводиться за місцем основної роботи. Як наслідок, сумісникам оплату такої відпустки не передбачено (лист Мінсоцполітики від 18.05.2011 р. №164/13/116-11).

1 Закон України від 15.11.96 р. №504/96-ВР «Про відпустки».

2 Лист Мінсоцполітики від 12.09.2016 р. №1294/13/84-16.

3 За бажанням працівника частина щорічної відпустки замінюється грошовою компенсацією. При цьому тривалість наданої працівникові щорічної та додаткових відпусток не повинна бути меншою ніж 24 к. д. (ст. 24 Закону про відпустки).

4 Постанова КМУ від 03.04.93 р. №245 «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій».

5 Закон України від 28.02.91 р. №796-XII «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

6 Порядок використання коштів державного бюджету для виконання програм, пов'язаних із соціальним захистом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затверджений постановою КМУ від 20.09.2005 р. №936.

Соціальні відпустки. Декретна оплачувана відпустка надається жінкам на підставі медичного висновку. Сумарна заробітна плата, з якої розраховуються виплати допомоги за основним місцем роботи та за сумісництвом, не може перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування ЄСВ.

Відпустка для догляду за дитиною надається за бажанням жінки. Роботодавець за рахунок власних коштів може надавати частково оплачувану відпустку.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру