• Посилання скопійовано

Оновлені форми декларацій ЄП

Мінфін наказом від 17.03.2017 р. №369 актуалізував форми декларацій «єдиноподатників». Зміни набрали чинності з 5 травня1.

Коментованим наказом внесено зміни до форм податкової декларації платника єдиного податку — ФОП, податкової декларації платника ЄП третьої групи (юрособи), податкової декларації платника ЄП четвертої групи.

1 Наказ опубліковано в «Офіційному віснику України» від 05.05.2017 р. №36/2017.

Зміни є суто косметичними та покликані привести звітність у відповідність до давно діючих ставок ЄП. Наразі податківці не озвучили свою позицію, коли оновлені форми будемо застосовувати вперше. За загальним правилом п. 46.6 ПКУ нова форма звітності мала би застосовуватися за підсумками наступного звітного періоду за періодом публікації. Тобто логічно, що звітувати за новими формами треба буде вже за підсумками III кварталу 2017 року. Але ж ми всі знаємо, як податківці «забувають» про норму п. 46.6 ПКУ. У цьому контексті не виключено, що оновлена звітність подаватиметься вже за підсумками II кварталу 2017 року.

Декларація платника ЄП-ФОП

Рядки 05, 06 розділу IV та рядки 10, 11 розділу V декларації викладено в новій редакції. Ставки ЄП змінено на актуальні 3% та 5%. Рядок 15 розділу VI доповнено виноскою «6».

Оновлений зміст виноски 6 застерігає, що розділ VI декларації заповнює платник податку, який уточнює податкові зобов'язання (не заповнює платник податку, що подає декларацію «Довідково»). Щоб уточнити минулі звітні періоди (до запровадження нової форми декларації) у рядку 15 зазначають суму єдиного податку, яка підлягала перерахуванню до бюджету, за даними звітного (податкового) періоду, в якому виявлено помилку (рядок 29 податкової декларації, затвердженої наказом Мінфіну №1688).

У виносці 1 уточнено, що серію та номер паспорта наводять фізособи, які мають позначку у паспорті про право здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта без отримання ідентифікаційного коду.

Декларація платника ЄП 3-ї групи (юрособи)

Графи 3, 4 розділів II «Дохід, що підлягає оподаткуванню» та III « Розрахунок податкових зобов'язань з єдиного податку» декларації актуалізували зміну ставок податків — 2% та 4% на 3% і 5%. У графі 1 рядка 17 розділу IV цифри та слово «129.1.2 пункту 129.1» замінили цифрами та словами «129.1.3 пункту 129.1 та абзацу другого пункту 129.4». Iдеться про нарахування пені, коли донараховуються ПЗ після закінчення 90 к. д., наступних за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов'язання. Як ми знаємо, на суми грошового зобов'язання (включаючи суму штрафних санкцій за їх наявності та без урахування суми пені), що його платник ЄП донараховує уже після спливу 3-х місяців після закінчення граничного терміну сплати, нараховується пеня за кожний календарний день прострочення його сплати, додатково див. п. 129.9 ПКУ.

Декларації платника ЄП 4-ї групи

Виноску 8, яка стосується заповнення рядків 1.1, 1.2, 1.3, 1.4 та 2 декларації, викладено у новій редакції: при поданні загальної декларації за потреби кількість цих рядків може бути збільшено, а от якщо подаватиметься звітна або уточнююча декларації за одним КОАТУУ, кількість рядків збільшуватися не повинна: ці рядки заповнюють одним рядком щодо всіх земельних ділянок за одним кодом органу місцевого самоврядування за КОАТУУ.

За аналогією з юрособами 3-ї групи ЄП, для «єдиноподатників» 4-ї групи у виносці 10 уточнено, що суму пені (рядок 10) платник самостійно нараховує відповідно до пп. 129.1.3 та абзацу другого п. 129.4 ПКУ.

У назвах граф 4, 6 додатка до декларації літери «(мм.рррр)» замінено літерами (дд.мм.рррр)».

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор

До змісту номеру