• Посилання скопійовано

Суть справи

Неприбутківці: актуалізація законодавства
Постановою КМУ від 29.03.2017 р. №195 (див. «ДК» №20/2017) тільки тепер приведено у відповідність до вимог ПКУ Порядок ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру (далі — Порядок №440). Податківці в листі від 26.04.2017 р. №10382/7/99-99-15-02-01-17 (див. «ДК» №20/2017) дають огляд змін у порядку реєстрації неприбуткових організацій та у порядку підтвердження їхнього статусу.

Iмпорт товарів за договором комісії
Підприємство має бажання імпортувати товари, але не має можливості (наприклад, через відсутність акредитації на митниці або валютних рахунків). Або є бажання ввезти товари, але немає можливості чи бажання вступати в безпосередній контакт із продавцями-нерезидентами. Тоді у пригоді стане договір комісії з комісіонером, який візьме на себе операції з придбання товару за кордоном в інтересах та коштом комітента. Отож розгляньмо договір комісії на купівлю та імпорт товару в іноземного постачальника між комітентом та комісіонером — резидентами України.

Оновлені форми декларацій ЄП
Мінфін наказом від 17.03.2017 р. №369 актуалізував форми декларацій «єдиноподатників». Зміни набрали чинності з 5 травня.

Повноваження на перевірку — це ще не все
ДРСУ виконала дуже важливу роботу: перевірила, як виконуються вимоги закону, що затвердив критерії ризику від провадження госпдіяльності, стосовно перевірок та уніфікації форм актів. I мусимо визнати, що тепер призначати перевірку за інформаційної озброєності госпсуб'єктів буде дещо складніше.

Мінінфраструктури — за Норми №43
Міністерство інфраструктури в листі від 21.02.2017 р. №1441/18/10-17 (див. «ДК» №20/2017) висловило думку, що списання палива і мастильних матеріалів, використаних дорожнім транспортом СГ незалежно від відомчої підпорядкованості, форми власності або форми оподаткування, доцільно здійснювати відповідно до Норм №43.

Важливі умови е-договорів
Останнім часом використання е-договорів стало доволі популярним, що спричинилося до значної кількості звернень передплатників «ДК» до фахівців редакції. Ми не змогли не відреагувати на це та окреслили деякі важливі нюанси їх змісту і порядку укладення.

Три питання ЗЕД
У суб'єктів господарювання, і навіть у тих, хто має досвід, при здійсненні операцій ЗЕД виникають запитання. Ситуацій може бути безліч, тож пропонуємо розглянути такі, що трапляються найчастіше.

Реалізація товарів зі знижкою
Знижки — усім відомий маркетинговий захід, який застосовує більшість суб'єктів господарювання, аби поліпшити збут своїх товарів. Тому питання відображення знижок у податковому та бухгалтерському обліку є доволі актуальним. Тож докладно розгляньмо цю тему.

Товари — дитячі, проблеми — дорослі
Товари для дітей — одна з улюблених «тем» серед продавців, адже, як відомо, «усе найкраще — дітям». Певно, більшість батьків не пошкодують для свого чада того, що пошкодували би для самих себе. А особливо добре розходяться товари із зображеннями популярних мультперсонажів. I тут-то іноді й трапляється, що шкодувати доводиться продавцеві.

До змісту номеру