• Посилання скопійовано

Практичні випадки: податковий кредит

Практичні випадки: податковий кредит

21.

Чи передбачено в 2016 році формування ПК з ПДВ на підставі бухгалтерської довідки?

Відповідно до пп. «в» п. 201.11 ПКУ, підставою для нарахування сум ПДВ, що відносяться до ПК без отримання ПН, є, зокрема, бухгалтерська довідка, складена відповідно до п. 36 підрозд. 2 розд. XX ПКУ.

Отже, платник ПДВ може включити на підставі бухгалтерської довідки до складу ПК суми ПДВ у вартості товарів (послуг), необоротних активів, придбаних до 1 липня 2015 року, що не були включені до складу ПК, але за якими до 1 липня 2015 р. були визнані ПЗ за приписами п. 198.5 ПКУ у редакції, чинній до 31 січня 2015 року. Така можливість у платника ПДВ виникає у разі, якщо такі товари (послуги), необоротні активи починають використовуватися після 1 липня 2015 року повністю або частково в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності, у тому числі переведення невиробничих необоротних активів до складу виробничих необоротних активів. ПК у такому випадку визначається на дату початку фактичного використання товарів/послуг, необоротних активів, визначену в первинних документах, складених відповідно до Закону «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».

А от щодо коригування ПК за бухгалтерською довідкою — тут ми маємо більш широкий діапазон. У разі якщо платник ПДВ втрачає право на ПК за ПН з будь-якої причини, але не отримав РК для проведення коригування, обов'язок зменшити суму ПК залишається. Підставою у такому разі буде бухгалтерська довідка. Саме таку думку висловлюють податківці в ЗІР на сайті ДФСУ (підкатегорія 101.07). Наприклад, податківці висловлюються з приводу списання боргу за товари (послуги) (див. відповідь на запитання: «Які дії в обліку з ПДВ мають вчинити продавець та покупець, якщо після постачання товарів/послуг продавцем прийнято рішення про списання (прощення) покупцю заборгованості за поставлені та неоплачені товари/послуги?»): якщо на дату списання боргу товари (послуги) набувають статусу безоплатно наданих, при цьому коригування податкових зобов'язань продавця не відбувається, платник ПДВ — покупець повинен відкоригувати ПК, оскільки оплата за поставлені товари (послуги) так і не здійснюється. При цьому таке коригування відбувається на дату списання боргу та здійснюється на підставі бухгалтерської довідки.

Ми вважаємо, що питання щодо обов'язку платника ПДВ відкоригувати ПК за безплатно отриманими активами — достатньо суперечливе. Але сам спосіб коригування через бухгалтерську довідку є доречним. Саме в такий спосіб платник ПДВ має відкоригувати свій ПК, якщо, наприклад, після повернення неоплаченого товару не був отриманий РК від постачальника. Водночас дуже важливо отримати РК до ПН за такою поставкою. Адже в разі затримки в реєстрації такого РК відповідальність за порушення термінів реєстрації в ЄРПН залишається саме на ньому.

До змісту номеру