• Посилання скопійовано

Відносини з контрагентами: аспект ПДВ

Відносини з контрагентами: аспект ПДВ

20.

Наше підприємство вже досить давно зареєстровано платником ПДВ. Є свідоцтво платника ПДВ. Контрагент вимагає витяг із реєстру платників ПДВ. Чи має право він вимагати цей документ?

У перелік документів, які вимагають контрагенти один в одного для укладення договорів, зазвичай входить витяг з реєстру платників ПДВ. Чи є правомірною така вимога? Як відомо, Законом України від 24 жовтня 2013 року №657-VII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо обліку та реєстрації платників податків та удосконалення деяких положень» скасовано такий документ, як свідоцтво про реєстрацію особи платником ПДВ, та надано право платникам ПДВ за їх запитом отримувати витяги із реєстру платників ПДВ в контролюючих органах.

Сьогодні у випадках, коли законодавство передбачає надання особою витягу з Реєстру чи його копії, копії свідоцтва про реєстрацію платника ПДВ чи іншого документального підтвердження факту реєстрації платником ПДВ, має надаватись чинний витяг з Реєстру. Порядок отримання платником ПДВ витягу з Реєстру визначений пунктом 7.6 розділу VII Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженого наказом Мінфіну від 14.11.2014 р. №1130.

Отже, з 1 січня 2014 року платники ПДВ мають право отримати витяги з реєстру платників ПДВ в контролюючих органах (зміни до пункту 183.9 ПКУ). Витяг діє до внесення змін до Реєстру.

Зауважимо, що навіть самі податківці зазначають, що отримання витягів з реєстру платників ПДВ не є обов'язковим. У листі Міндоходів від 17.01.2014 р. №1094/7/99-99-19-04-02-17 та листі ДФСУ від 31.08.2015 р. №32216/7/99-99-11-01-01-17 податківці наголошують, що контролери не мають підстав вимагати у платників витяг з реєстру платників ПДВ.

Підтвердженням факту реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності платником ПДВ є наявність інформації про таку реєстрацію на офіційному веб-порталі ДФС (www.sfs.gov.ua), яка оновлюється щоденно. Крім того, за запитом в електронній формі платнику ПДВ можуть бути надані довідки з Реєстру про реєстрацію його контрагентів як платників ПДВ. Найбільш оперативно отримати дані з Реєстру можна за допомогою пошукових електронних сервісів на офіційному веб-порталі ДФС.

Водночас вимога контрагентів про надання будь-яких документів або витягів залежить від організації бізнес-процесів кожного суб'єкта підприємництва та його політики безпеки. Таким чином, попри безпідставність таких вимог — відкидати такий спосіб співпраці не можна. Крім того, часто отриманий лист з копією витягу з реєстру платників ПДВ може оптимізувати робочі процеси, тому що не буде витрачатися час контрагента на користування пошукових електронних сервісів на офіційному веб-порталі ДФС.

До змісту номеру