• Посилання скопійовано

Запитання і відповіді

Порядок складання податкової накладної

01. Нещодавно було оприлюднено нову форму податкової накладної та розрахунку коригування кількісних і вартісних показників. З якої дати її слід застосовувати? Чим нові форми відрізняються від попередніх щодо складання і реєстрації в ЄРПН?

02. Не зареєстрували січневу ПН, але така ПН була виписана на неплатника ПДВ. За січень звітність з ПДВ уже подана. Наскільки я розумію, штраф за нереєстрацію ПН ми не платимо, бо в цьому разі наш контрагент — неплатник ПДВ. Які наші подальші дії?

03. Яким чином оформити ПН на послуги? У гривнях чи якихось інших одиницях виміру?

04. Яким типом причини скористатися: 08 «Постачання для операцій, які не є об'єктом оподаткування ПДВ» чи 09 «Постачання для операцій, які звільнені від ПДВ», при складанні ПН, якщо ми експортуємо послуги з консалтингу поза територією України резиденту? Чи можна виписати зведену накладну «на себе» одразу на всі поставки (від різних контрагентів) товарів та послуг, які використовувалися для надання цих консалтингових послуг?

05. Наше підприємство виписує ПН за щоденними підсумками операцій продажу неплатникам ПДВ через РРО (на підставі щоденного Z-звіту). Виписування здійснюється щодня і протягом наступних 15 к. д. реєструється в ЄРПН. Чи може наше підприємство виписати одну податкову накладну на щоденні операції за місяць в останній день місяця?

Порядок складання розрахунку коригування

06. У виписаній ПН неправильно вказано контрагента. ПН вже зареєстрована. Як виправити помилку?

07. У грудневій ПН не вказали код УКТ ЗЕД. Як виправити цю помилку?

Порядок складання декларації з ПДВ

08. За січень 2016 року, згідно з роз'ясненнями податківців, треба подавати нову форму декларації 0110. Які особливості її складання і чим вона відрізняється від попередньої форми?

09. Як складають звітність з ПДВ у 2016 році сільгоспвиробники? Яким чином у звітність 2016 року переноситься від'ємне значення в спецдеклараціях з ПДВ?

10. Який порядок заповнення додатка 5 «Розшифровка податкових зобов'язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів (Д5)» до податкової декларації з ПДВ?

11. Допущено помилку в додатку 5 до декларації з ПДВ за січень 2016 року. Як правильно подати уточнюючий додаток? Чи потрібно для цього подавати уточнюючий розрахунок до декларації?

12. До ПК в декларації за січень 2016 р. включено ПДВ за тимчасовою митною декларацією, а в лютому 2016 р. вже за листком коригування до митної декларації було відкориговано ПК в бік зменшення на 47 тис. грн. Більше МД в лютому 2016 р. не було, наступне розмитнення плануємо в квітні 2016 р. У ряд. 11.1 декларації з ПДВ від'ємне значення не ставиться. То як таку операцію відобразити у декларації?

13. Яким чином у 2016 році у декларації від'ємний залишок ПДВ переноситься з періоду в період?

ПДВ: розрахунки з бюджетом

14. У чому полягають особливості обліку та сплати ПДВ сільгосппідприємствами в 2016 році?

15. Як виправляються помилки у звітності з ПДВ у 2016 році, враховуючи затвердження нової форми декларації та уточнюючого розрахунку?

16. Підприємство за січень 2016 р. не сплатило ПДВ, а у лютому 2016 у звіті планується від'ємне значення податку (рядок 21). Чи може таке від'ємне значення за лютий перекрити борг за січень?

17. Підприємство зареєстроване 05.11.2015 р. Отримало статус платника ПДВ 01.02.2016 р. Коли підприємство буде мати право на бюджетне відшкодування ПДВ? У якому рядку декларації з ПДВ відображати від'ємне значення, якщо не можна відшкодувати?

18. У вересні-грудні 2015 р. підприємство не декларувало бюджетне відшкодування ПДВ, а весь від'ємний ПДВ перенесло до рядка 23.3 і 24 декларації з ПДВ (по суті, накопичували від'ємний залишок ПДВ). У лютому 2016 р. ми плануємо заповнити ряд. 20.2.1 і повернути кошти на розрахунковий рахунок. Чи треба подавати УР за вересень-грудень 2015 р.? Чи будуть якісь санкційні наслідки в цьому випадку?

19. Підприємство зараз не працює, здає порожню декларацію. Хочемо повернути надлишково перераховані кошти з електронного рахунку на свій поточний рахунок. Заповнюємо додаток 4 (таблицю 2) на суму 4000 грн. Де в декларації з ПДВ її відобразити?

Відносини з контрагентами: аспект ПДВ

20. Наше підприємство вже досить давно зареєстровано платником ПДВ. Є свідоцтво платника ПДВ. Контрагент вимагає витяг із реєстру платників ПДВ. Чи має право він вимагати цей документ?

Практичні випадки: податковий кредит

21. Чи передбачено в 2016 році формування ПК з ПДВ на підставі бухгалтерської довідки?

Практичні випадки: податкове зобов'язання

22. Якими проведеннями слід відобразити в обліку операцію продажу товарів нижче ціни придбання? Де такі операції мають бути відображені у фінансовій та податковій звітності?

23. Якими проведеннями має оформлюватися придбання ОЗ для негосподарської діяльності та нарахування умовних податкових зобов'язань за приписами п. 198.5 ПКУ? Які нюанси є в розрізі податку на прибуток та ПДВ? Де такі операції мають відображатися у фінансовій та податковій звітності?

24. Під час митного оформлення при імпорті товару були відібрані зразки для проведення санітарної експертизи. Чи потрібно на суму такого відбору зразків нараховувати ПЗ з ПДВ? Адже такий товар не буде реалізовано в межах госпдіяльності.

25. Яким чином у 2016 році здійснюється розподіл ПЗ в рамках ст. 199 ПКУ? Як заповнити додаток 7 до декларації з ПДВ?

26. Підприємство в лютому 2016 року провело рекламну акцію із роздачею подарункових сертифікатів та зразків продукції. Підставою для цього є наказ керівництва на проведення акції, кошторис та окремий документ, де чітко визначені умови роздачі. Чи потрібно нараховувати ПЗ з ПДВ? Якими проведеннями це оформити в обліку?

До змісту номеру