• Посилання скопійовано

Суть справи

Річний перерахунок ПДВ — 2016
Наближається кінець року, а з ним і необхідність здійснювати річний перерахунок з ПДВ. Як зробити такий перерахунок та яким чином відобразити його у податковій звітності з ПДВ, — це стало предметом сьогоднішньої публікації.

Позовна давність: перериваємо, продовжуємо
Підприємство мало сплатити кошти за поставлений товар у грудні 2013 року (до 25 числа), але заборгованість досі не сплачена. Якщо кредитор складе акт звірки кредиторської заборгованості та надішле боржнику поштою, чи продовжує це термін позовної давності? Чи боржник має визнати заборгованість та скласти про це відповідь?

Готуємось до рекламної акції
Напередодні Нового року чи не кожен суб'єкт господарювання проводить рекламні акції. Звичайно ж, постає безліч запитань: як документально оформити таку акцію, які особливості оподаткування реалізації товару за 1 грн та безкоштовної роздачі акційного товару в частині податку на прибуток та ПДВ, а також як краще роздавати акційний товар — самостійно чи через рекламну агенцію?

Готуємось до рекламної акції-2
У першій частині статті (див. «ДК» №50/2016) ми розглянули загальні юридичні питання безоплатної роздачі рекламних зразків та оподаткування такої операції податком на прибуток і ПДВ. Тут розглянемо оподаткування податком на доходи та військовим збором, а також бухгалтерський облік на прикладах.

Облік списання ПММ
Перед підприємствами, які використовують автомобілі, постають запитання щодо обліку списання ПММ. Зокрема, які норми витрат треба враховувати. А що робити, якщо працівник використав ПММ більше, ніж затверджено підприємством? На підставі яких документів відбувається списання ПММ?

Бухгалтер іде в декрет
Як оформити на роботу нового працівника на декретне місце? Який порядок дій у разі виходу у декретну відпустку головного бухгалтера? Як відобразити інформацію про декретницю та нового працівника у звіті з ЄСВ (додаток 4) та в формі №1ДФ?

Відрядження — алгоритм дій
Відрядження для працівника — це нові зустрічі, знайомства, вирішення цікавих питань. А для бухгалтера — це документи, оформлення, обчислення… У серії статей бухгалтери для себе отримають корисну інформацію, як підійти до оформлення відрядження, та здобудуть знання щодо алгоритму дій, якщо працівника підприємства відправляють у відрядження.

Усе про «інвалідний» норматив
Що таке норматив із працевлаштування інвалідів? На кого він поширюється? Як рахується? Чи обов'язковий до виконання? Яка відповідальність за його недотримання? Відповіді на ці запитання знайдете у статті. А ось про взаємозв'язок виконання «інвалідного» нормативу з поданням форми №3-ПН як можливістю уникнути відповідальності читайте у матеріалі «Пошук інвалідів та форма №3-ПН».

Пошук інвалідів та форма №3-ПН
Допомогти роботодавцям у пошуку працівників покликані центри зайнятості. А щоб вони дізналися про потребу в працівниках, у т. ч. працівниках-інвалідах, роботодавець має подати до центру зайнятості відповідну інформацію за формою №3-ПН.
Про те, як заповнити форму №3-ПН, в які терміни й куди її подавати, що буде за неподання цієї форми, а також який зв'язок форми №3-ПН із дотриманням нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів, поговоримо далі.

До змісту номеру