• Посилання скопійовано

Що нового

КМУ встановив спільну пропорцію ЄСВ, яка спрямовується до Фонду соцстраху

! Платникам ЄСВ

Кабмін уніс зміни у додаток до Постанови №675, яким затверджено розподіл ЄСВ за видами соцстрахування. Змінами передбачається встановити спільну пропорцію ЄСВ на загальнообов'язкове державне соцстрахування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності і від нещасного випадку на виробництві та профзахворювання у розмірі 14,2657%.

Як пояснюють у КМУ, це дозволить Держказначейській службі спрямовувати кошти, що надходять від сплати єдиного соцвнеску у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності, та від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, до Фонду соцстрахування.

Нагадаємо, що ці кошти спрямовуються на надання матеріального забезпечення і соціальних послуг застрахованим особам та членам їхніх сімей відповідно до законодавства.

Постанова Кабінету Міністрів України від 30.11.2016 р. №870
набере чинності з дня опублікування
(станом на 06.12.2016 р. не опублікована)


За працевлаштування учасників АТО — компенсація витрат у розмірі ЄСВ

! Учасникам АТО, роботодавцям

Кабмін уніс зміни до:

1. Порядку реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу, затвердженого Постановою КМУ №198.

Визначено перелік документів, які потрібно подавати учаснику АТО до центру зайнятості для отримання статусу безробітного. Це — посвідчення учасника бойових дій та копія довідки про безпосередню участь особи в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення і захисті незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України.

2. Порядку компенсації роботодавцям витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженого Постановою №347.

Учасників АТО включено до категорій громадян, за працевлаштування яких для роботодавців передбачено право на компенсацію витрат у розмірі ЄСВ.

Таку компенсацію роботодавець зможе отримати протягом одного року за умови працевлаштування учасника АТО на нове робоче місце не менше ніж на два роки.

Постанова Кабінету Міністрів України від 30.11.2016 р. №879
набере чинності з дня опублікування
(станом на 06.12.2016 р. не опублікована)


Направлення працівника на курси підвищення кваліфікації оформляється наказом

! Роботодавцям та працівникам

Мінсоцполітики роз'яснило, що направлення працівника на курси підвищення кваліфікації оформляється наказом (розпорядженням) за підписом керівника.

Так, на підставі наказу про направлення працівника на курси підвищення кваліфікації в табелі обліку робочого часу можна зробити відмітку «Iн» — інший невідпрацьований час, передбачений законодавством.

Що стосується гарантій для працівників, яких направляють для підвищення кваліфікації, то відповідно до КЗпП за ними зберігається місце роботи і провадяться виплати, передбачені законодавством.

При направленні працівника на курси підвищення кваліфікації у вихідний день з відривом від виробництва надання іншого дня відпочинку за навчання у вихідний день чинним законодавством не передбачено.

Лист Мінсоцполітики від 29.06.2016 р. №813/13/84-16


Реєстрація юросіб та підприємців з Криму та зони АТО: тепер усюди

! СГД з Криму та зони АТО

Міністерство юстиції встановило, що держреєстрація юросіб, фізосіб-підприємців та громадських формувань, які не мають статусу юрособи, місцезнаходженням/місцем проживання яких є:

— територія АР Крим, Севастополь;

— населені пункти, в яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження;

— населені пункти, що розташовані на лінії зіткнення в Донецькій та Луганській областях,

здійснюється незалежно від їх місцезнаходження/місця проживання в межах України.

Зверніть увагу! Затвердженим наказом скасовано дію Наказу №1849/5. А це означає, що з 12.12.2016 р. вже не діятиме заборона на проведення реєстраційних дій, пов'язаних зі зміною складу засновників (учасників) та керівника юридичної особи, місцезнаходженням якої є територія проведення АТО.

При цьому ведення реєстраційних справ у паперовій формі щодо юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, місцезнаходженням/місцем проживання яких є АР Крим та м. Севастополь, забезпечує Головне територіальне управління юстиції у Херсонській області.

А ведення реєстраційних справ СГД із населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення в Донецькій та Луганській областях, забезпечують відповідно до компетенції Головне територіальне управління юстиції у Донецькій області та Головне територіальне управління юстиції у Луганській області.

Наказ Мін'юсту від 25.11.2016 р. №3359/5 чинний з 13.12.2016 р.


Поновлення на роботі: оплата вимушеного прогулу та компенсація за відпустку

! Роботодавцям та працівникам

Мінсоцполітики нагадало, що у разі звільнення без законної підстави працівник повинен бути поновлений на попередній роботі органом, який розглядає трудовий спір.

При винесенні рішення про поновлення на роботі орган, який розглядає трудовий спір, одночасно приймає рішення про виплату працівникові середнього заробітку за час вимушеного прогулу, але не більш як за один рік.

Якщо заява про поновлення на роботі розглядається більше одного року не з вини працівника, орган, який розглядає трудовий спір, виносить рішення про виплату середнього заробітку за весь час вимушеного прогулу.

Як відомо, у разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки.

У разі поновлення працівника судом на роботі він також має право використати щорічну основну відпустку за весь час вимушеного прогулу. При цьому її тривалість визначається пропорційно з дати поновлення на роботі і до кінця його робочого року.

Якщо при звільненні, визнаному судом незаконним, працівнику була виплачена грошова компенсація за невикористані дні щорічної відпустки, то після поновлення його на роботі права на використання цих днів відпустки він не має. У такому разі він має право на дні відпустки за весь час вимушеного прогулу.

Також не передбачено повернення працівником виплачених йому коштів за відпустку при звільненні чи зарахування їх в рахунок суми за відпустку, що надається за період вимушеного прогулу.

Лист Мінсоцполітики від 28.10.2016 р. №1500/13/84-16


Виправляємо помилки в бухгалтерському обліку правильно

! Бухгалтерам

Мінфін наголосив, що виправлення помилок у первинних документах та облікових регістрах здійснюється в порядку, визначеному Положенням про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженим Наказом №88, та Методичними рекомендаціями щодо застосування регістрів бухгалтерського обліку, затвердженими Наказом №356.

Згідно з П(С)БО 6 у примітках до фінансових звітів підприємство розкриває інформацію щодо виправлення помилок, які мали місце в попередніх періодах, зокрема факт повторного оприлюднення виправлених фінансових звітів або недоцільність повторного оприлюднення. Доцільність (недоцільність) оприлюднення визначається суттєвістю інформації про помилки.

Відповідно до НП(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності», суттєвою інформацією вважається інформація, відсутність якої може вплинути на рішення користувачів фінансової звітності. Суттєвість інформації визначається відповідними НП(С)БО або МСФЗ та керівництвом підприємства.

Розпорядчий документ про облікову політику підприємства визначає, зокрема, кількісні критерії та якісні ознаки суттєвості інформації про господарські операції, події та статті фінансової звітності, які мають забезпечити надання користувачам усієї інформації з достатньою деталізацією про фактичні та потенційні наслідки господарських операцій та подій, здатних вплинути на рішення, що приймаються на її основі.

Лист Мінфіну від 15.08.2016 р. №31-11410-07/23-2644/2467


Коли «спрощенці» декларують валютні цінності

! Платникам ЄП

ДФСУ нагадує, що суб'єкти підприємницької діяльності, незалежно від форм власності, щокварталу декларують наявність належних їм валютних цінностей, які перебувають за межами України.

Декларування валютних цінностей має здійснюватися щокварталу у терміни, встановлені для подання квартальної та річної бухгалтерської звітності (в строки, передбачені для подання декларації з податку на прибуток). Податковим кодексом ці строки визначено як календарні квартал, півріччя, три квартали, рік.

Однак Наказом №207 не передбачено особливостей декларування валютних цінностей, доходів та майна для суб'єктів господарювання, які застосовують спрощену систему оподаткування, отже, «єдинники» декларують валютні цінності поквартально.

Лист ДФСУ від 29.08.2016 р. №18624/6/99-99-12-02-03-15


Господарська діяльність ОСББ — роз'яснення податківців

! ОСББ

Регіональні податківці нагадують, що основна діяльність ОСББ полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов'язань, пов'язаних з діяльністю об'єднання.

Кошти об'єднання складаються, у тому числі, з коштів, отриманих об'єднанням у результаті здавання в оренду допоміжних приміщень та іншого спільного майна багатоквартирного будинку.

Об'єкти, що належать до спільного майна багатоквартирного будинку, можуть за рішенням загальних зборів об'єднання передаватися в користування, у тому числі на умовах оренди, фізичним та юридичним особам, за умови що не будуть погіршені умови експлуатації багатоквартирного будинку.

Отже, утворені згідно із Законом «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» та внесені до Реєстру ОСББ не сплачують податок на прибуток з будь-яких доходів, отриманих ними в межах статутної діяльності, за умови що такі доходи використовуються такими неприбутковими організаціями виключно для фінансування видатків на їх утримання, реалізації мети та напрямів діяльності, визначених її установчими документами, та не здійснюється розподіл доходу серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників, членів органів управління та інших пов'язаних з ними осіб.

Лист ДФС у м. Києві від 15.11.2016 р. №24200/10/26-15-12-05-11


Нюанси складання звітності з ПДВ «спецрежимниками»

! «Спецрежимникам»

Податківці зазначили: у разі зміни напряму використання придбаних/ввезених товарів/послуг, необоротних активів у межах спеціального режиму оподаткування платник податку — суб'єкт спеціального режиму повинен відкоригувати показники відповідних рядків таблиць 1, 2 та 3 додатка 10 «Розрахунок сум податку на додану вартість за операціями із сільськогосподарськими товарами/послугами, що підлягають сплаті до державного бюджету та перерахуванню на спеціальний рахунок (ДС10)».

Враховуючи те, що зміна напряму використання не є помилкою, коригування податкового кредиту здійснюється не шляхом подання уточнюючого розрахунку до податкової декларації з ПДВ із позначками «0121» — «0123», а безпосередньо в самій податковій декларації з ПДВ із позначками «0121» — «0123».

Коригування податкового кредиту у зв'язку зі зміною напряму використання здійснюється у додатку 10 на підставі бухгалтерської довідки шляхом перенесення обсягів придбаних/ввезених товарів/послуг, необоротних активів з однієї таблиці додатка 10 (зі знаком «мінус») до іншої таблиці додатка 10 (зі знаком «плюс») виходячи з ціни придбання таких товарів/послуг, а обсяги придбаних/ввезених необоротних активів — у межах їх балансової (залишкової) вартості.

Лист ДФСУ від 23.09.2016 р. №20752/6/99-99-12-02-01-15


Продаж авто «єдинником» III групи: що з оподаткуванням

! Юрособам — платникам єдиного податку

ДФСУ нагадує, що відповідно до пп. 291.5.1 ПКУ не можуть бути платниками єдиного податку III групи юридичні особи, які здійснюють виробництво, експорт, імпорт підакцизних товарів (крім роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів та діяльності фізичних осіб, пов'язаної з роздрібним продажем пива та столових вин).

Реалізація транспортних засобів, що використовувалися та які відповідають умовам, визначеним п. 213.1 ПКУ, є об'єктом оподаткування акцизним податком.

Разом з тим ДФС зазначає, що умовою, за якою суб'єкт господарювання не може бути на спрощеній системі оподаткування, є обраний цим суб'єктом вид діяльності, зазначений у пп. 291.5.1 ПКУ, який заявлений ним під час держреєстрації.

Продаж транспортного засобу, який обліковується на балансі підприємства у складі основних засобів та використовувався у господарській діяльності, не є підставою для переходу на загальну систему оподаткування.

Лист ДФСУ від 07.10.2016 р. №21915/6/99-99-13-01-02-15


Право на БВ у разі відступлення права вимоги

! Платникам ПДВ

Платник податку — покупець, який придбаває товари у платника податку — першого кредитора, а оплату за них здійснює іншому платнику — новому кредиторові, якому відступлено право вимоги коштів, має право на формування податкового кредиту за операцією з придбання таких товарів за наявності належним чином оформленої податкової накладної, зареєстрованої в Єдиному реєстрі податкових накладних. При цьому, на думку податківців, він утрачає право на врахування сум ПДВ, сплачених за такі товари, при розрахунку суми бюджетного відшкодування ПДВ, оскільки отримувач коштів (новий кредитор) не є постачальником таких товарів.

Лист ДФСУ від 15.11.2016 р. №24597/6/99-99-15-03-02-15


Постачання на митній території України сільгосппродукції нерезиденту: що з ПДВ

! Постачальникам сільгосппродукції

ДФСУ нагадує, що за нульовою ставкою ПДВ оподатковуються операції з вивезення товарів за межі митної території України:

— у митному режимі експорту;

— у митному режимі реекспорту, якщо товари поміщені у такий режим відповідно до пункту 5 частини 1 ст. 86 Митного кодексу України;

— у митному режимі безмитної торгівлі;

— у митному режимі вільної митної зони.

При цьому товари вважаються вивезеними за межі митної території України, якщо таке вивезення підтверджене митною декларацією.

Враховуючи вищезазначене, операції платника податку з постачання на митній території України сільськогосподарської продукції нерезиденту є об'єктом оподаткування ПДВ та підлягають оподаткуванню податком у загальновстановленому порядку за ставкою 20%.

При цьому, у разі якщо платник податку не здійснює операції з переробки сільськогосподарської продукції на митній території України і вивезення продуктів такої переробки за межі митної території України, то і права на застосування нульової ставки ПДВ він, відповідно, не має.

Лист ДФСУ від 15.11.2016 р. №24596/6/99-99-15-03-02-15

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру