• Посилання скопійовано

Суть справи

Дивіденди: тонкощі обліку
Виплата дивідендів за загальним правилом спричиняє необхідність сплати ПДФО, військового збору (якщо виплата здійснюється фізособам) та авансового внеску з податку на прибуток (якщо учасниками є юрособи). Поговоримо про це та інші нюанси оподаткування операцій виплати дивідендів.

Претензія покупця: юридичний аспект
Підприємство поставило товар, але з порушенням строків поставки. Покупець виставив претензію, адже за договором поставки передбачена відповідальність за прострочення поставки. Чи має право підприємство-покупець в односторонньому порядку зменшити суму, необхідну до сплати, на суму виставленої претензії? Чи потрібен для цього дозвіл продавця? Чи треба вносити зміни до договору?

Прощення боргу у платників ЄП
Наприкінці фінансового року не лише з'ясовуються наслідки господарської діяльності, а й підбиваються борги. Наявність в обліку суб'єкта господарювання заборгованості — цілком звична, рядова ситуація. Пропонуємо розглянути аналіз та відображення в обліку операцій анулювання заборгованостей у платників ЄП.

Транспортний податок у запитаннях і відповідях
25000 грн на рік — саме таку суму повинен сплатити власник автомобіля, який, за логікою наших законодавців, є «розкішшю». Чи завжди слід сплачувати цей податок? Чи можна уникнути сплати такої чималої суми? Ці та деякі інші запитання розглянемо далі.

Валютний контроль: пеня на 121-й день
Підприємство займається продажем товарів на експорт. Один із нерезидентів-покупців навряд чи вкладеться у граничний строк ЗЕД-розрахунків. З якого дня розпочинається і припиняється відлік таких граничних строків? Хто розраховує і накладає пеню?

Перевірка ДЦЗ за давні періоди
Підприємство отримало повідомлення центру зайнятості про планову перевірку за другу половину 2010 року. Підприємство не виплачувало з/п за цей період. Чи має право служба зайнятості проводити перевірки в період дії мораторію?

Придбаваємо корпоративні права у фізособи
Підприємство має намір придбати у фізособи корпоративні права щодо володіння часткою у статутному капіталі іншого підприємства. Як відобразити в обліку таке придбання? Які наслідки чекають на фізособу — продавця корпоративних прав? Як будуть оцінюватися такі фінансові інвестиції? Яка доля отриманих дивідендів від такої фінансової інвестиції?

До змісту номеру