• Посилання скопійовано

Що нового

Авансовий внесок при виплаті дивідендів: порядок розрахунку

! Платникам податку на прибуток

Державна фіскальна служба нагадала, що авансовий внесок при виплаті дивідендів за підсумками звітного кварталу, півріччя, трьох кварталів розраховується зі всієї суми дивідендів, що підлягають виплаті, якщо на момент виплати таких дивідендів декларацію з податку на прибуток за звітний рік, на який припадають такі періоди, не подано. Якщо на момент виплати дивідендів за IV квартал звітного року декларацію подано та зобов'язання, нараховані у такій декларації, погашено, то авансові внески нараховуються на суму перевищення дивідендів, що підлягають виплаті за IV квартал звітного року, над значенням об'єкта оподаткування податком на прибуток за такий рік, поділеним на 12 та помноженим на 3 (пропорційно до кількості місяців, за які виплачуються дивіденди).

Отже, для розрахунку суми перевищення дивідендів, що підлягають виплаті, над значенням об'єкта оподаткування ПКУ передбачено використання значення об'єкта оподаткування за відповідний податковий (звітний) рік за умови погашення грошового зобов'язання.

Якщо дивіденди виплачуються за неповний календарний рік, то для обрахунку суми зазначеного перевищення використовується значення об'єкта оподаткування, обчислене пропорційно до кількості місяців, за які сплачуються дивіденди.

Лист Державної фіскальної служби України від 03.10.2016 р. №21414/6/99-99-15-02-02-15


Як у формі №1ДФ відобразити нарахований та виплачений дохід

! Податковим агентам з ПДФО

Регіональні податківці нагадали, що у графі 3а «Сума нарахованого доходу» податкового розрахунку за формою №1ДФ відображається дохід, який нараховано фізособі відповідно до ознаки доходу згідно з довідником ознак доходів. У разі нарахування доходу його відображення у графі 3а є обов'язковим незалежно від того, виплачені такі доходи чи ні.

Нарахований дохід відображається повністю, без вирахування ПДФО, суми ЄСВ, страхових внесків до Накопичувального фонду, у випадках, передбачених законом, — обов'язкових страхових внесків до недержавного пенсійного фонду, які сплачуються за рахунок зарплати працівника, суми ПСП за її наявності та військового збору.

У графі 3 «Сума виплаченого доходу» відображається сума фактично виплаченого доходу платнику податку податковим агентом.

Порядок відображення відомостей у розділі II «Оподаткування процентів, виграшів (призів) у лотерею та військовий збір»

У рядку «Оподаткування процентів» загальна сума доходу, нарахованого у вигляді процентів, загальна сума нарахованого ПДФО та загальна сума перерахованого до бюджету ПДФО відображаються у грошовій формі, вираженій у національній валюті (у гривнях із копійками). У рядку «Оподаткування виграшів (призів) у лотерею» загальна сума нарахованого доходу у вигляді виграшів у лотерею, загальна сума виплаченого доходу у вигляді виграшів у лотерею, загальна сума нарахованого ПДФО та загальна сума перерахованого до бюджету ПДФО відображаються у грошовій формі, вираженій у національній валюті (у гривнях із копійками). Відомості про фізособу — платника податку, якій нараховані доходи у вигляді процентів та виграшів у лотерею, не зазначаються.

У рядку «Військовий збір» загальна сума нарахованого доходу, загальна сума виплаченого доходу, загальна сума нарахованого військового збору та загальна сума перерахованого до бюджету військового збору відображаються у грошовій формі, вираженій у національній валюті (у гривнях із копійками). Відомості про фізособу — платника податку, якій нараховані доходи, з яких утримується військовий збір, не зазначаються.

Графи «Сума нарахованого доходу» розділу I та «Загальна сума нарахованого доходу» розділу II, а також графи «Сума виплаченого доходу» розділу I та «Загальна сума виплаченого доходу» розділу II не повинні дорівнювати одна одній.

Лист Державної фіскальної служби у м. Києві від 13.10.2016 р. №6643/В/26-15-13-02-15


Нюанси використання доходів неприбутковою організацією

! Неприбутковим організаціям

ДФСУ зазначила, що доходи (прибутки), отримані неприбутковою організацією від будь-якої діяльності, мають використовуватися виключно на реалізацію своєї статутної діяльності без розподілу таких доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування ЄСВ), членів органів управління та інших пов'язаних із ними осіб.

Отже, виплати, спрямовані неприбутковою організацією на оплату праці засновникам, працівникам, членам такої організації (у т. ч. оплата лікарняних), інші виплати, що входять до витрат на оплату праці, а також компенсаційні витрати на відрядження, підвищення кваліфікації за профільним напрямом, вважаються витратами в межах статутної діяльності.

Будь-яка виплата доходу засновнику, працівнику або члену неприбуткової організації на підставі цивільно-правового договору вважається використанням доходу такої неприбуткової організації для вигоди такого учасника, тобто не за цільовим призначенням.

У разі розподілу доходу серед засновників, членів такої організації, працівників, членів органів управління та інших пов'язаних із ними осіб неприбуткові організації зобов'язані подати у термін, визначений для місячного податкового (звітного) періоду, звіт про використання доходів неприбуткової організації за період з початку року до останнього дня місяця, в якому вчинено таке порушення. У звіті необхідно зазначити суму самостійно нарахованого податкового зобов'язання з податку на прибуток, яке розраховується виходячи зі суми операції нецільового використання коштів. Така неприбуткова організація підлягає вилученню контролюючим органом з Реєстру.

Лист Державної фіскальної служби України від 03.10.2016 р. №21415/6/99-99-15-02-02-15


Додаткові соцвідпустки: підстави для надання

! Роботодавцям

Мінсоцполітики розглянуло окремі питання щодо надання соцвідпусток та роз'яснило:

1. На роботі за сумісництвом працівник має право і на соціальні відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами і для догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку. Підстав для ненадання працівникам-сумісникам соціальної відпустки за ст. 19 Закону України «Про відпустки» немає.

2. Оскільки відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами, для догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку та додаткова відпустка працівникам, які мають дітей, належать до виду соціальних відпусток, то жінка, перебуваючи у соціальній відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку, не має права на соціальну відпустку, передбачену ст. 19 Закону про відпустки.

3. Статтею 19 Закону про відпустки передбачено лише право жінки, яка має двох або більше дітей віком до 15 років, на соціальну додаткову відпустку. Такою відпусткою може скористатися одинокий батько або батько дітей, мати яких тривалий час перебуває в лікувальному закладі. Iншого законодавством не передбачено.

4. Мати дитини, як приватний підприємець, не має права на будь-який вид відпусток, у тому числі і на відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку, оскільки вона не перебуває у трудових відносинах.

Крім того, у такому випадку немає підстав для надання батьку дитини відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку, оскільки він не може пред'явити роботодавцю для надання цієї відпустки довідку з місця роботи матері дитини про те, що вона вийшла на роботу до закінчення строку відпустки для догляду за дитиною.

Лист Мінсоцполітики від 05.08.2016 р. №438/13/116-16


Коригування фінрезультату у разі проведення операцій із філією нерезидента

! Платникам податку на прибуток

ДФСУ нагадує, що з метою нарахування податку на прибуток підприємств контрольованими є господарські операції, що впливають на об'єкт оподаткування платника податків, однією зі сторін яких є нерезидент, зареєстрований у державі (на території), що включена до переліку держав (територій), затвердженого КМУ.

Операція, яка проводиться з філією нерезидента, зареєстрованого у державі (на території), що включена до переліку держав (територій), затвердженого КМУ, вважається такою, що проводиться з нерезидентом, і, враховуючи статус нерезидента (країна резиденції включена до переліку), фінансовий результат до оподаткування підлягає коригуванню, тобто збільшується, на суму 30%, якщо ця операція не визнана контрольованою.

Лист Державної фіскальної служби України від 06.10.2016 р. №21785/6/99-99-15-02-02-15


Відображаємо у декларації операції з повернення поворотної фіндопомоги

! Платникам податку на прибуток

ДФСУ розглянула питання щодо відображення у податковій звітності операцій з повернення поворотної фінансової допомоги, отриманої платником податку на прибуток до 01.01.2015 р. від неплатника податку на прибуток, та повідомила.

Платник податку на прибуток має право зменшити фінансовий результат до оподаткування на суму поверненої після 01.01.2015 р. поворотної фінансової допомоги, яку платник податку отримав до 01.01.2015 р. від осіб, які не є платниками податку на прибуток, та включив до складу доходів при визначенні об'єкта оподаткування податком на прибуток до цієї дати.

Така різниця відображається у рядку 4.2.10 додатка РI «Різниці» до рядка 03 РI декларації з податку на прибуток, затвердженої наказом Мінфіну №897.

У разі якщо повернення поворотної фінансової допомоги платником не здійснюється і кредиторська заборгованість списується, то формування різниці, що зменшує фінансовий результат платника, нормами ПКУ не передбачено.

Лист Державної фіскальної служби України від 06.10.2016 р. №21757/6/99-99-15-02-02-15


ДФС про курсові різниці при трансфертному ціноутворенні

! Суб'єктам контрольованих операцій

Податківці нагадали, що ПКУ не встановлено окремого порядку розрахунку вартісного критерію річного доходу платника податків з метою трансфертного ціноутворення. Водночас до річного доходу від будь-якої діяльності, визначеного за правилами бухобліку, включається дохід від реалізації продукції, інші операційні доходи, фінансові доходи та інші доходи.

Враховуючи, що до обсягу річного доходу не включаються непрямі податки, обсяг річного доходу платника податків від будь-якої діяльності з метою трансфертного ціноутворення розраховується як сумарне значення таких показників Звіту про фінансові результати (Звіт про сукупний дохід), форма №2:

— чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) (ряд. 2000);

— інші операційні доходи (ряд. 2120);

— дохід від участі в капіталі (ряд. 2200);

— інші фінансові доходи (ряд. 2220);

— інші доходи (ряд. 2240).

Курсові різниці від перерахунку коштів в іноземній валюті та інших монетарних статей про операційну діяльність відображаються у складі інших операційних доходів (витрат).

Дохід від операційних курсових різниць показують у статті «Iнші операційні доходи» (ряд. 2120 Звіту про фінансові результати), а дохід від неопераційних курсових різниць — у статті «Iнші доходи» (ряд. 2240 Звіту про фінансові результати).

Отже, дохід від операційної та неопераційної курсової різниці враховується для обчислення річного доходу (50 млн грн) платника податків від будь-якої діяльності з метою трансфертного ціноутворення та не враховується для обчислення обсягу господарських операцій (5 млн грн) платника податків із кожним контрагентом з метою застосування трансфертного ціноутворення.

Лист Державної фіскальної служби України від 06.10.2016 р. №21688/6/99-99-15-02-02-15


Чи враховуються дні огляду у МСЕК при розрахунку лікарняних та відпусткових

! Роботодавцям

Мінсоцполітики розглянуло питання щодо врахування неоплачуваних днів, протягом яких документи працівника були на розгляді в МСЕК, при розрахунку відпусткових, якщо такі неоплачувані дні потрапляють до розрахункового періоду, та повідомило.

Згідно з Порядком обчислення середньої зарплати, час, протягом якого працівники згідно з чинним законодавством або з інших поважних причин не працювали і за ними не зберігався заробіток або зберігався частково, вилучається з розрахункового періоду.

Нараховують виплати за час щорічної відпустки шляхом ділення сумарного заробітку за останні перед наданням відпустки 12 місяців або за менший фактично відпрацьований період на відповідну кількість календарних днів року чи меншого відпрацьованого періоду за винятком святкових і неробочих днів, установлених законодавством, та робочих днів, у які працівник не працював у зв'язку з оформленням інвалідності. Одержаний результат множиться на кількість календарних днів відпустки.

Лист Мінсоцполітики від 06.09.2016 р. №293/18/99-16


Суміщення професій: повідомлення про прийняття працівника

! Роботодавцям

З огляду на те що для працівників, які виконують на тому самому підприємстві, в установі, організації поряд зі своєю основною роботою додаткову роботу за іншою професією (посадою), це є основним місцем роботи, повідомлення на такого працівника не подають.

Відповідно до Постанови №413, повідомлення про прийняття працівника на роботу подається власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом (особою) чи фізичною особою до територіальних органів ДФС за місцем обліку їх як платників ЄСВ за формою згідно з додатком до Постанови №413 до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором.

Підприємство не повинно подавати повідомлення про прийняття на роботу працівника, який без звільнення від своєї основної роботи виконує на тому самому підприємстві поряд зі своєю основною роботою додаткову роботу за іншою професією.

Лист Державної фіскальної служби України від 18.10.2016 р. №22502/6/99-99-13-02-03-15


Відрядження на службовому авто й імпорт послуг

! Роботодавцям та працівникам

Як ми знаємо, витрати, пов'язані з технічним обслуговуванням, стоянкою та паркуванням службового автомобіля, збори за проїзд ґрунтовими, шосейними дорогами та водними переправами під час відрядження підлягають відшкодуванню.

Юрособи з власними транспортними засобами (орендують, фрахтують) мають право використовувати готівкову інвалюту з поточних рахунків для забезпечення експлуатаційних витрат, пов'язаних з обслуговуванням ТЗ за кордоном.

Але використання коштів з поточного рахунку юросіб в інвалюті за допомогою електронних платіжних засобів можливе тільки для:

— одержання готівки за межами України для оплати витрат на відрядження;

— здійснення розрахунків у безготівковій формі за межами України, які пов'язані з витратами на відрядження та витратами представницького характеру;

— оплати експлуатаційних витрат, пов'язаних з утриманням та перебуванням повітряних, морських, автотранспортних засобів за межами України.

Якщо конкретні операції не є імпортом товарів, то відповідні розрахунки за межами України не є розрахунками в межах торговельного обороту. Такі операції здійснюються без укладання зовнішньоекономічного договору, і на них не поширюється обмеження щодо здійснення розрахунків між резидентами і нерезидентами в межах торговельного обороту через уповноважені банки.

У разі якщо конкретні розрахунки є імпортом товарів (тобто йдеться про оплату послуг нерезидента від імені та за дорученням юридичної особи — резидента як українського суб'єкта зовнішньоекономічної діяльності), то вони є розрахунками в межах торговельного обороту згідно з Постановою №209. Такі операції мають здійснюватися з укладанням зовнішньоекономічного (імпортного) договору, і, крім того, на них поширюються всі вимоги, встановлені валютним законодавством України для розрахунків у межах торговельного обороту (у т. ч. і статті 7 Декрету №15-93).

Лист НБУ від 17.06.2016 р. №25-0004/51559


ДФС про включення до бази оподаткування ЄП отриманого подарунка

! Платникам єдиного податку

ДФС у Запорізькій області роз'яснила, що на дату підписання юридичною особою — платником єдиного податку III групи акта приймання-передачі безоплатно отриманих основних засобів до суми доходу платника єдиного податку включається вартість таких безоплатно отриманих основних засобів, визначена не нижче від звичайної ціни. При цьому поняття «звичайна ціна» визначено пп. 14.1.71 ПКУ з урахуванням особливостей, обумовлених ст. 39 ПКУ.

Водночас ДФС зазначає, що згідно з пп. 8 п. 292.11 ПКУ до складу доходу не включаються суми коштів та вартість майна у разі внесення їх засновниками або учасниками платника єдиного податку до статутного капіталу такого платника.

Згідно з п. 292.3 ПКУ до суми доходу платника єдиного податку включається вартість безоплатно отриманих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг), яка відображається у рядку 1 декларації платника єдиного податку.

Лист ДФС у Запорізькій області від 05.10.2016 р. №3404/10/08-01-12-03-10

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру