• Посилання скопійовано

Суть справи

Виправлення помилок і податок на прибуток
Природа помилок може бути різною: є такі, що впливають лише на поточний податок на прибуток, який підлягає сплаті до бюджету, а є такі, що призводять до викривлення показників відстрочених податків. Поговоримо про виправлення тих чи інших помилок бухобліку та їх вплив на облік податку на прибуток.

Декларація з податку на прибуток: updated
Мінфін із завзяттям одну за одною доопрацьовує та змінює форми декларацій: спочатку — звітність з ЄСВ, далі — декларацію з ПДВ, наразі маємо нову форму декларації з податку на прибуток. Що змінилося і на які аспекти слід звернути увагу, — про це поговоримо далі у статті.

ПДВ з компенсації за комунальні послуги
Нещодавно з'явився лист ДФСУ від 04.08.2016 р. №26595/7/99-99-15-03-02-17 (далі — Лист №26595, див. «ДК» №34-35/2016), у якому податківці зробили докладний аналіз діяльності у вигляді оренди майна та встановили, який порядок оподаткування ПДВ може бути при відшкодуванні витрат на оплату комунальних послуг залежно від умов договору оренди.

Податок на нерухомість з проданого будинку фізособи
Питання сплати податку на нерухоме майно фізособами безпосередньо залежить від офіційних даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, дані якого формуються й досі. Тож питань, хто саме має платити податок на нерухоме майно — продавець чи покупець, якщо відомості про майно не внесено до Реєстру, на практиці виникає чимало. Розгляньмо деякі з них.

Розпродаж літнього товару
Літо минуло, проте на кінець сезону залишилися позиції сезонного товару. Одним із варіантів реалізації залишків товару є проведення уцінки та розпродаж. З'ясуймо, як оформити такі заходи.

ПЗ з ПДВ минулих періодів: варіанти погашення
ФОП — платник ПДВ у серпні 2016 р. здав уточнюючий розрахунок (далі — УР) до декларації з ПДВ за травень 2016 р. На підставі УР було донараховано ПЗ з ПДВ (рядок 18.1 УР) у сумі 3090,00 грн та 92,70 грн — сума самостійно нарахованого штрафу. На момент подання декларації, згідно з витягом із системи електронного адміністрування ПДВ щодо суми, на яку платник має право зареєструвати податкові накладні, така сума становила 14266,00 грн, а залишок коштів на електронному рахунку СЕА ПДВ — 1250,00 грн. Після отримання УР податковий інспектор стверджує, що потрібно було перерахувати суму 3182,70 грн на рахунок державного бюджету.
Чи повинен ФОП сплачувати суму ПДВ, якщо є від'ємне значення?
Якщо ФОП повинен сплатити ПДВ у сумі 3090,00 та штраф 92,70 грн (разом 3182,70 грн), то чому на рахунок держбюджету, а не на електронний рахунок ПДВ?

Приготуйте документи, громадяни «єдинники»!
ДФС не раз зверталася до питання наявності первинних документів на товари у підприємців — платників ЄП (особливо під час перевірок). Наразі опубліковано лист ДФСУ від 17.05.2016 р. №10714/6/99-99-13-04-02-15 (див. «ДК» №34-35/2016). У ньому податківці звернули увагу, що потрібно мати не тільки підтвердні первинні документи щодо доходів від госпдіяльності, а ще й документи, які свідчать про отримання інших видів доходів.

Водій на автотранспортному підприємстві
Деяким підприємствам для господарської діяльності треба приймати на роботу водіїв. Це насамперед стосується водіїв вантажного та пасажирського транспорту (автотранспортні підприємства, транспортно-експедиційні підприємства). Які кваліфікаційні вимоги для такої категорії працівників? Які умови праці? І хто відповідальний у разі порушення ПДР? З'ясуймо ці організаційні питання.

Робочий рік у наказі про відпустку
Для чого в наказі про надання відпустки зазначати, за який період надається така відпустка? Чи є це обов'язковим?

До змісту номеру