• Посилання скопійовано

Суть справи

Тонкощі ціннопаперового обліку
У рамках ціннопаперового обліку спочатку слід визначити фінансовий результат, а далі вже коригувати його на певні податкові різниці. Як це правильно зробити, на чому слід загострювати увагу і як ці всі результати відобразити у декларації з податку на прибуток, читайте у матеріалі.

Реалізація пального: консультують податківці
Для того щоб дати відповідь, чи є той чи інший суб'єкт господарювання платником акцизного податку, слід визначити, чи здійснює він реалізацію пального. Адже, як свідчить практика, при всій різноманітності операцій із пальним у госпдіяльності розуміння поняття «реалізація пального» госпсуб'єктами не завжди відповідає розумінню цього терміна податковими органами. І ось податківці зробили чергову спробу викласти своє бачення з цього питання у листі від 20.07.2016 р. №24565/7/99-99-15-03-03-17 (див. «ДК» №32/2016).

Нарахування ЄСВ за договором ЦПХ
На підприємстві працюють двоє працівників, які ще надають послуги для підприємства за договором ЦПХ. При цьому один із них є підприємцем на єдиному податку та надає послуги як підприємець. Як у таких випадках нараховувати ЄСВ на дохід працівників? Яким чином відобразити такі нарахування у звіті з ЄСВ?

Курсові різниці за договором фінансового лізингу
У договорах фінансового лізингу на практиці зустрічаємо валютну прив'язку як щодо вартості авто, так і щодо лізингових платежів. Порядок обліку операцій з придбання авто за договором фінансового лізингу було розглянуто в «ДК» №21/2016. А зараз проаналізуємо проблеми, що виникають в обліку через таку валютну прив'язку.

Повторність у податкових штрафах
Бухгалтерам і підприємцям відомо, що за повторне вчинення податкових правопорушень застосовуються суворіші санкції. Водночас законодавство містить різний порядок встановлення такої повторності. У якихось випадках досить простої повторності, в інших — йдеться про повторність після накладення штрафу. Має значення і строк, протягом якого визнається повторність. Розглянемо ці питання, навівши аналіз судової практики та підходи, що допоможуть підприємству та його посадовим особам захистити свої інтереси у спорах із податковими органами щодо повторності вчинених правопорушень.

Питання відряджень-2 (закордон)
Ми вже розглянули окремі запитання, що виникають під час обліку витрат, пов'язаних із відрядженнями працівників, у «ДК» №27/2016. Проте низка важливих моментів, які слід враховувати для закордонних відряджень, залишилися поза увагою. Розглянемо деякі з них на конкретному прикладі.

Перевізник-нерезидент — наслідки у платника ЄП
Платник ЄП — юрособа (неплатник ПДВ) скористався послугами іноземного перевізника — юрособи. Між сторонами укладено договір перевезення, договір фрахту не укладався. Чи утримувати податок на репатріацію з такого доходу нерезидента? Які наслідки з ПДВ?

Застосування штрафів за затримку сплати ПЗ
Платник податків подав податкову звітність, проте своєчасно не сплатив узгоджені ПЗ. Виникає запитання: сплачувати штраф 10% або 20% за ст. 126 ПКУ самостійно чи очікувати рішення фіскального органу? Відповідь на це ДФСУ надає у листі від 11.07.2016 р. №23310/7/99-99-12-02-01-17 (див. «ДК» №32/2016). Утім, вона порушує ще низку питань.

Замовник не підписав акт: наслідки для надавача
Замовник не повернув акт наданих послуг, підписаний з боку виконавця. Виявилося, що замовник уже ліквідований. До доходів усе було включено, і податкове зобов'язання також. Які можуть бути наслідки, якщо ми покладемо до документів акт, підписаний тільки з нашого боку?

До змісту номеру