• Посилання скопійовано

Суть справи

Скарга на ПН та РК
За загальним правилом, право на ПК має бути підтверджене правильно оформленою і зареєстрованою в ЄРПН податковою накладною. Проте в деяких випадках покупцям не залишається нічого іншого, як тільки поскаржитися податківцям на свого контрагента через нереєстрацію або неправильно оформлену ПН.

Призупинена діяльність
Часто загальна система оподаткування використовується підприємцями задля уникнення сплати податкових платежів на період, коли діяльність призупиняється. Поговоримо про те, які звіти все ж таки слід подавати протягом періоду, коли доходу немає і діяльність не ведеться.

Основи обліку собівартості послуг і робіт
Наші передплатники й учасники інтернет-форуму «Дебету-Кредиту» часто запитують, як правильно організувати облік собівартості послуг, чи може підприємство здійснювати облік витрат на надання послуг узагальнено, а також цікавляться іншими важливими питаннями, пов'язаними з організацією обліку в сфері обслуговування. Відповіді надамо у статті.

Облік бракованої продукції
У процесі виробництва продукції виникає брак, облік якого багато в чому визначається індивідуальними умовами окремих виробничих ситуацій. Поговоримо про основні облікові нюанси браку на виробництві.

Повернення підзвіту без авансового звіту
Працівник повернув до каси всю суму невикористаних коштів, що були видані йому під звіт, наступного дня після їх одержання у зв'язку з невиконанням доручення з купівлі ТМЦ. Авансовий звіт не склали.
Чи вважається порушенням відсутність авансового звіту у такому разі і чи можуть перевіряючі накласти штраф 25% від цієї суми?

Як списати ПДВ за неотриманою ПН
У системі обліку ПДВ, як правило, контрагенти прагнуть не підводити один одного. Надати правильно складену ПН і своєчасно її зареєструвати — часто справа честі бухгалтерських служб. Проте з будь-яких правил завжди бувають винятки. Якщо одержувач товарів (послуг), необоротних активів не отримав зареєстрованої в ЄРПН податкової накладної, то коли і як списати суму ПДВ на витрати?

Мерчандайзинг: структура витрат та облік
Цей матеріал орієнтований насамперед на виробників та дилерів, а також підприємства торгівлі роздрібної мережі. Адже саме виробники та дилери зацікавлені в оперативному продажі своїх товарів у роздрібній мережі. А щоби прискорити цей процес, сучасна ділова практика використовує такий інструмент маркетингу, як мерчандайзинг.

Визначаємо дні хвороби для оплати лікарняного
Чи всі календарні дні, визначені у лікарняному листку, підлягають оплаті? Якщо у листку непрацездатності є відмітка про порушення режиму, що з оплатою у такому разі? Чи оплачується день початку хвороби, яка почалася згідно з листком непрацездатності після закінчення робочого дня? Якщо працівник перебуває у відпустці без збереження зарплати і захворів, чи буде оплачено дні такої хвороби? Якщо працівник отримав невиробничу травму у зв'язку з перебуванням у нетверезому стані, — що у такому разі?

Нюанси обліку комп'ютера
З придбанням комп'ютера стикаються майже всі підприємства, але щоразу бухгалтер постає перед вибором, яким чином його оприбуткувати на баланс. Розглянемо, як це може відбуватися.

Порушення строків виплати зарплати
Встановлені КЗпП та Законом про оплату праці вимоги щодо строків виплати зарплати, як показують запитання, що надходять від наших читачів, доволі часто порушуються на підприємствах. І навіть за умови що працівники у повному обсязі отримують зарплату, але в інші строки, ніж установлені законом, посадових осіб від адміністративної та підприємства від фінансової відповідальності це не врятує. Розглянемо докладніше найпоширеніші запитання роботодавців на прикладах.

Перенесення строків сплати податків
Мало не кожне підприємство періодично потрапляло в ситуацію, коли з тієї чи іншої причини не було можливості вчасно сплатити податки. Те саме, хоча дещо рідше, трапляється й щодо податкової звітності. У таких випадках правильне визначення граничної дати сплати податків і подання звітності має важливе значення. Поговоримо про судову практику касаційних судів (ВАСУ та ВСУ) — дві цікаві справи, що правильно, аргументовано та на користь платників вирішують питання порядку перенесення строків сплати податків, якщо граничні строки припадають на вихідні.

Нецільове використання корпоративної картки
Працівник зняв для своїх потреб кошти з корпоративної картки. Які наслідки такого використання для підприємства та працівника? Як оформити повернення таких коштів до каси підприємства?

До змісту номеру