• Посилання скопійовано

Про розгляд звернення [щодо оформлення та реєстрації акцизних накладних у системі електронного адміністрування реалізації пального (СЕАРП) при здійсненні операцій з переміщення палива у межах одного підприємства між складами, місце розташування яких у рай

Лист Державної фіскальної служби України від 25.05.2016 р. №11469/6/99-99-15-03-03-15

Про розгляд звернення [щодо оформлення та реєстрації акцизних накладних у системі електронного адміністрування реалізації пального (СЕАРП) при здійсненні операцій з переміщення палива у межах одного підприємства між складами, місце розташування яких у районах з різним кодом КОАТУУ, за умови що товариство є суб'єктом роздрібної торгівлі, який через мережу стаціонарних газозаправників здійснює реалізацію скрапленого газу]

Суттєво. При переміщенні пального між складами у межах одного підприємства не виникає обов'язку складати акцизну накладну.

! Платникам акцизного податку з реалізації пального

Державна фіскальна служба України відповідно до ст. 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) розглянула звернення ТОВ «XXXX» (далі — Товариство) щодо оформлення та реєстрації акцизних накладних у системі електронного адміністрування реалізації пального (СЕАРП) при здійсненні операцій з переміщення палива у межах одного підприємства між складами, місце розташування яких у районах із різним кодом КОАТУУ, за умови що Товариство є суб'єктом роздрібної торгівлі, який через мережу стаціонарних газозаправників здійснює реалізацію скрапленого газу, та повідомляє таке.

Законом України від 24 грудня 2015 року №909-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» (далі — Закон №909) з 1 березня 2016 року запроваджено систему електронного адміністрування реалізації пального (СЕАРП) та введено акцизну накладну — обов'язковий електронний документ, який складається при всіх операціях реалізації пального на внутрішньому ринку та реєструється в Єдиному реєстрі акцизних накладних.

Порядок здійснення електронного адміністрування реалізації пального визначено ст. 232 Кодексу.

Статтею 231 Кодексу встановлено порядок складання акцизних накладних при реалізації пального та їх реєстрації в Єдиному реєстрі акцизних накладних.

Зазначаємо, що 01.03.2016 р. набрала чинності Постанова Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2016 року №114 «Про затвердження Порядку ведення Єдиного реєстру акцизних накладних» (далі — Постанова №114). 27.02.2016 р. набрала чинності Постанова Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2016 року №113 «Деякі питання електронного адміністрування реалізації пального» (далі — Постанова №113).

Також на виконання норм ст. ст. 231 та 232 Кодексу та зазначених вище постанов Уряду Міністерством фінансів України 25.02.2016 р. видано накази:

№218 «Про затвердження форм заяви про реєстрацію платника акцизного податку з реалізації пального, акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення (коригування) залишку пального, Порядку заповнення акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення (коригування) залишку пального» (зареєстрований у Міністерстві юстиції України 17.03.2016 р. за №405/28535) (далі — Наказ №218);

№219 «Про затвердження форми Акта інвентаризації обсягів залишку пального та порядку його заповнення та подання» (зареєстрований у Міністерстві юстиції України 12.03.2016 р. за №377/28507).

Щодо складання акцизної накладної при здійсненні операцій з переміщення палива у межах одного підприємства між складами, місце розташування яких у районах з різним кодом КОАТУУ

Як зазначено у п. 231.1 ст. 231 Кодексу, платник податку при реалізації пального зобов'язаний скласти в електронній формі акцизну накладну за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД реалізованого пального та зареєструвати в Єдиному реєстрі акцизних накладних із дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи.

Згідно з абзацом другим пп. 14.1.212 п. 14.1 ст. 14 Кодексу реалізація пального для цілей розділу VI Кодексу — це будь-які операції з передачі (відпуску, відвантаження) пального на митній території України на підставі договорів купівлі-продажу, міни, поставки, дарування, комісії, доручення (у тому числі передача на комісійну/довірчу реалізацію), поруки, інших господарських та цивільно-правових договорів або за рішенням суду, іншого компетентного державного органу чи органу місцевого самоврядування за плату (компенсацію) або без такої, які передбачають перехід права власності або права розпорядження, а також передачу (відпуск, відвантаження) пального на підставі договорів про виробництво із сировини замовника. Не вважаються реалізацією пального операції з передачі (відпуску, відвантаження) пального на митній території України на підставі договорів зберігання.

Отже, по суті операція з переміщення у межах одного підприємства між складами, місце розташування яких у районах із різним кодом КОАТУУ, не належить до операцій з реалізації пального в розумінні абзацу другого пп. 14.1.212 п. 14.1 ст. 14 Кодексу.

Оскільки у зазначеному випадку Товариство не здійснює реалізацію пального в розумінні абзацу другого пп. 14.1.212 п. 14.1 ст. 14 Кодексу, то у такому разі не виникає обов'язку складати акцизну накладну на обсяги пального, що переміщуються у межах одного підприємства.

Звертаємо увагу, що внесення змін до акцизної накладної здійснюється шляхом складання та реєстрації розрахунку коригування акцизної накладної (згідно з розділом III Порядку заповнення акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення (коригування) залишку пального, затвердженого Наказом №218).

Голова Р. НАСІРОВ

До змісту номеру