• Посилання скопійовано

Коментар

До листа Головного управління ДФС від 15.06.2016 р. №13388/6/99-99-14-03-03-15

Коментований лист буде цікавий не тільки підприємствам роздрібної мережі, які здійснюють реалізацію підакцизних товарів, а й суб'єктам господарювання, що видали фізособі кошти на відрядження або під звіт для виконання окремих цивільно-правових дій. Адже працівник підприємства після закінчення відрядження або виконання окремої цивільно-правової дії за дорученням підприємства складає звіт1, до якого долучаються документи, що підтверджують вартість понесених витрат (крім добових) та факт оплати понесених витрат. Водночас підприємство виконує функції податкового агента з ПДФО щодо не підтверджених документально витрат.

Отже, суми, які відшкодовуються працівникові, але які не підтверджені належно оформленими документами, є додатковим благом фізособи (пп. «г» пп. 164.2.17 ПКУ) й оподатковуються за нормами п. 170.9 ПКУ. База оподаткування для утримання ПДФО визначається за п. 164.5 ПКУ (сума збільшується на коефіцієнт). Крім того, з непідтвердженої суми слід утримати військовий збір.

У разі відсутності в документі хоча б одного з обов'язкових реквізитів він не прийматиметься як розрахунковий.

Як наслідок, підтвердний документ не може бути підставою для проведення операції в бухобліку згідно з вимогами ст. 9 Закону про бухоблік2 та п. 2.4 Положення №883. Форму та зміст розрахункових документів з переліком обов'язкових реквізитів затверджено законодавчо.

Щодо форми і змісту фіскальних касових чеків, в тому числі у частині відображення інших податків, зауважимо таке. Правові засади застосування РРО, а також оформлення таких операцій розрахунковими документами у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг визначає Закон про РРО4. Стаття 12 цього закону передбачає використання лише тих РРО, які включені до Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій.

Наказом Мінфіну від 21.01.2016 р. №13 було затверджено нове Положення про форму та зміст розрахункових документів (далі — Положення №13, додатково див. «ДК» №11/2016). Нові вимоги до форми та змісту фіскальних касових чеків, зокрема у частині відображення акцизного податку, почали діяти з 11.03.2016 р. Проте важливо зауважити, що відповідно до п. 5 Положення №13 вимоги до форми і змісту фіскальних касових чеків у частині відображення інших податків, крім ПДВ, не поширюються на розрахункові документи, що друкуються РРО, версії яких включені до Державного реєстру електронних контрольно-касових апаратів та комп'ютерних систем, до дня набрання чинності цим наказом. А згідно зі згаданою вже ст. 12 Закону про РРО не підлягають виключенню з Держреєстру моделі, що раніше пройшли первинну реєстрацію та використовуються суб'єктом господарювання, до закінчення строку їх служби (строку, протягом якого виробник гарантує працездатність таких реєстраторів). Строк між первинною реєстрацією РРО та датою їх вилучення з Держреєстру не повинен бути меншим ніж сім років. У разі зміни законодавчих вимог до використання РРО виробник (постачальник) зобов'язаний, за наявності технічних можливостей, доопрацювати касовий апарат.

І як слушно зауважують податкові органи у коментованому листі, касові чеки, які видаються споживачам палива на АЗС при продажу пального, можуть і не містити реквізиту «Акцизний податок» у разі їх друкування РРО, що включені до Держреєстру раніше 11.03.2016 р. Такі документи є чинними і мають прийматися як документ, що підтверджує сплату за придбане пальне, при звітуванні працівниками підприємства за витрачені готівкові кошти.

Отже, сума витрат, понесених працівником під час відрядження на придбання пального, не включається до його загального місячного оподатковуваного доходу за умови, що такі витрати підтверджені розрахунковими документами. Для суб'єктів господарювання роздрібної торгівлі, що реалізують підакцизні товари, у касовому чеку передбачено нові обов'язкові реквізити щодо акцизного податку (рядок 10 форми №ФКЧ-15):

— назва «Акцизний податок» (згідно з ПКУ). За потреби дозволяється використовувати скорочення;

1 Наказ Мінфіну від 28.09.2015 р. №841 «Про затвердження форми Звіту про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт, та Порядку його складання».

2 Закон України від 16.07.99 р. №996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».

3 Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затверджене наказом Мінфіну від 24.05.95 р. №88.

4 Закон України від 06.07.95 р. №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

5 Додаток 1 до Положення №13.

— розмір ставки акцизного податку;

— загальна сума такого податку за всіма зазначеними в чеку товарами.

Рядки «ПДВ» та «Акцизний податок» касового чека повторюються відповідно до кількості податкових груп за різними ставками ПДВ та акцизного податку. Проте якщо РРО включено до Держреєстру до 11.03.2016 р. і зазначених реквізитів немає, то такий документ вважається складеним без порушень.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру