• Посилання скопійовано

Працівник може бути звільнений за власним бажанням у період відпустки без збереження зарплати

Працівник підприємства написав заяву про надання йому відпустки без збереження зарплати за згодою сторін на 15 к. д. з 17 травня до 31 травня з одночасним звільненням з роботи з 31 травня 2016 року. Чи можна звільнити працівника з відпустки без збереження зарплати?

Так, працівника можна звільнити в день, коли він перебуває у відпустці без збереження зарплати, в усіх випадках, крім звільнення з ініціативи адміністрації.

Запитання виникає у зв'язку з наявною думкою про заборону звільнення під час відпустки або тимчасової непрацездатності. Проте така заборона за законом стосується лише звільнення з ініціативи адміністрації — вона встановлена нормами ч. 2 ст. 40 КЗпП. Із цього випливає, що звільнення з таких поширених підстав, як за власним бажанням (ст. 38, 39 КЗпП) або за угодою сторін (п. «1» ч. 1 ст. 36 КЗпП), у період відпустки дозволяється. І стосується це всіх видів відпусток, зокрема і відпустки без збереження заробітної плати.

Щодо норми ст. 3 Закону про відпустки1, згідно з якою за бажанням працівника у разі його звільнення (крім звільнення за порушення трудової дисципліни) йому має бути надано невикористану відпустку з наступним звільненням (датою звільнення в цьому разі є останній день відпустки), то ця норма відпустки без збереження заробітної плати не стосується. Відповідно, працівник може бути звільнений як в останній день наданої йому відпустки, так і в будь-який інший день протягом цієї відпустки (з дотриманням, наприклад, норм щодо письмового попередження роботодавця за 14 днів при звільненні за власним бажанням та інших норм).

1 Закон України від 15.11.96 р. №504/96-ВР «Про відпустки».

Нагадаємо також, що в день звільнення з працівником має бути проведено повний розрахунок і видано йому трудову книжку. Для випадку, коли працівник у день звільнення не працював, ст. 116 КЗпП встановлює правило, згідно з яким належні йому при звільненні суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред'явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок.

Згідно з п. 4.2 Інструкції №581, якщо працівник відсутній на роботі в день звільнення, то адміністрація цього дня надсилає йому поштове повідомлення із вказівкою про необхідність отримання трудової книжки. Пересилання трудової книжки поштою з доставкою на зазначену адресу допускається тільки за письмовою згодою працівника.

1 Інструкція про порядок ведення трудових книжок працівників, затверджена наказом Мінпраці, Мін'юсту, Мінсоцзахисту населення від 29.07.93 р. №58.

Олексій КРАВЧУК, д. ю. н., доцент, аудитор

До змісту номеру