• Посилання скопійовано

Облік пакетів оновлення до «М.Е.Doc»

Підприємство оплатило рахунок і отримало акт приймання-передачі, в якому зазначено: «Постачання пакетів оновлення (компонент) до комп'ютерної програми «М.Е.Doc» модуль «Звітність» із правом використання на 1 рік». Якими проведеннями слід відобразити цей акт в обліку?

У цьому разі не йдеться про нематеріальні активи. У контексті запитання постачальник надаватиме пакети оновлення до програми «М.Е.Doc» (тобто постачальник надаватиме послуги) протягом року.

Оскільки платіж здійснюється наперед на рік, то доцільно в цьому разі використовувати рах. 39 «Витрати майбутніх періодів». До витрат, облік яких ведеться на цьому рахунку 39, відносять витрати, сплачені авансом.

Оплата постачальнику за надання пакетів оновлення буде супроводжуватися проведенням Д-т 39 К-т 311. Умовами запитання визначено, що отримувач послуг отримав акт приймання-передачі — очевидно, щомісячних актів постачальник не надаватиме. Незважаючи на це покупець послуг не має права датою акта списати всю суму передоплати до складу витрат, адже послуги мають триваючий характер і будуть отримуватися щомісяця протягом року. У цьому разі, не зважаючи на акт приймання-передачі на весь період, покупець послуг має щомісяця в обліку здійснювати проведення Д-т 92 К-т 39 на суму 1/12 оплати послуг на рік.

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор

До змісту номеру