• Посилання скопійовано

Сплата податку на нерухомість

У підприємства у квітні 2016 р. виникло право власності на квартири (новостворений об'єкт) і цього самого місяця одну квартиру було продано фізособі (право власності перейшло до іншого власника). Хто повинен сплачувати податок на нерухоме майно за цей місяць (підприємство чи фізособа)?

Відповідно до пп. 266.7.5 ПКУ, за загальним правилом платники податку — юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і до 20 лютого цього самого року подають контролюючому органу за місцезнаходженням об'єкта/об'єктів оподаткування декларацію за формою, встановленою у порядку, передбаченому ст. 46 ПКУ, з розбивкою річної суми рівними частками поквартально. А от щодо новоствореного (нововведеного) об'єкта житлової та/або нежитлової нерухомості декларацію юридична особа — платник подає протягом 30 календарних днів з дня виникнення права власності на такий об'єкт, а податок сплачується починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об'єкт. У контексті запитання підприємство володіло об'єктом нерухомості менше місяця, а сплати цього податку за період, що становить менше місяця, не передбачено. Аналогічної думки дотримуються і податківці.

У ЗІР, підкатегорія 106.07, на запитання: «Чи необхідно ЮО подавати декларацію з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, якщо об'єкт нерухомості було придбано і продано в межах одного місяця?» — податківці пояснюють: «Якщо суб'єкт господарювання придбав та продав об'єкт нерухомості в межах одного місяця, то за наявності документального підтвердження, що засвідчує перехід прав власності від продавця до покупця (договір купівлі-продажу тощо), він звільняється від обов'язку сплати та подання податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки».

Щодо володіння нерухомістю фізособою, то за приписами пп. 266.7.2 ПКУ з новоствореного (нововведеного) об'єкта житлової та/або нежитлової нерухомості податок сплачується фізособою-платником починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об'єкт. Податківці надішлють податкове повідомлення-рішення новому власнику-фізособі після отримання інформації про перехід права власності, і саме з дати переходу права власності до фізособи, за даними податківців, фізособа матиме обов'язок сплачувати податок на нерухомість.

За приписами пп. 266.8.1 ПКУ, у разі переходу права власності на об'єкт оподаткування від одного власника до іншого протягом календарного року податок обчислюється для попереднього власника за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому він утратив право власності на зазначений об'єкт оподаткування (в контексті запитання підприємство втратило обов'язок сплачувати податок на нерухомість, щойно його отримавши — у квітні 2016), а для нового власника — починаючи з місяця, в якому виникло право власності. Отже, за квітень 2016 р. податок на нерухомість має сплачувати фізособа, що набула права власності на об'єкт нерухомості.

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор

До змісту номеру