• Посилання скопійовано

Суть справи

Соціальний пакет-2
У попередньому номері «ДК» ми аналізували нюанси обліку таких складових соціального пакета, як навчання та харчування працівників. А тепер пропонуємо поговорити про добровільне медичне страхування та оренду житла.

Проблемні питання алкотютюнової звітності
Мінфін у листі від 13.05.2016 р. №31-11180-02-2/13757 повідомляє про намір анулювати алкогольно-тютюнову звітність для роздрібних торговців шляхом прийняття законопроекту від 11.08.2015 р. №2498а. Ініціатором цього законопроекту був ще голова попереднього уряду, — що свідчить про не надто стрімку динаміку роботи над цим документом. На день підписання цього номера до друку законопроект №2498а перебував на стадії «Вручено таблицю поправок-2». Допоки профільні комітети ВР працюють над запланованими змінами, роздрібним торговцям слід буде вдруге подати цю звітність. Пропонуємо вашій увазі аналіз вказівок від податківців щодо її складання.

Виправлення помилки в декларації ФОП
Від помилок не застрахований жодний суб'єкт господарювання. До таких належать і фізичні особи — підприємці (далі — ФОП) 3-ї групи. Яким чином виправляти звітність та які наслідки це матиме для ФОП, розглянемо далі.

Хто має пільгу з податку на нерухомість
Підприємство має виробничі, складські будівлі, адмінкорпус, їдальню тощо. Яким чином визначити, що ці будівлі належать до промислових об'єктів з метою несплати податку на нерухомість? При цьому назва у свідоцтві про право власності не збігається з назвою промислових об'єктів за їх класифікацією. Чи буде пільга застосовуватися у такому разі?

Бонус від нерезидента
У договірних відносинах із нерезидентами, особливо пов'язаних із дистрибуцією товарів певного бренду, часто передбачено спосіб стимулювання продажів через спеціальні премії, бонуси, знижки (у тому числі ретро-знижки) й інші мотиваційні виплати. Розглянемо особливості обліку таких бонусів від постачальників-нерезидентів.

Облік на виставці-ярмарку
Взяти участь у такому заході, як виставка-ярмарок, означає не тільки ознайомити покупців зі своєю продукцією, а й налагодити партнерські відносини. У будь-якому разі кожна операція повинна оформлюватися належним чином. Власне про документальне оформлення та про облік такого заходу і піде мова.

Надаємо матеріальну допомогу на оздоровлення
Як документально оформлювати надання щорічної матеріальної допомоги на оздоровлення? Як оподатковується така допомога? Як відобразити її в бухгалтерському обліку?

Притримання товару
ТОВ 1 та ТОВ 2 уклали договір поставки двох партій товару, де зазначили, що покупець має сплатити 30% вартості всього товару за договором за 3 дні до запланованої дати поставки першої партії. Наступна партія товару поставляється лише після сплати решти вартості товару (70% від вартості всієї поставки). Але друга партія товару не була оплачена вчасно. Чи може за таких умов продавець затримати поставку другої партії товару до повної сплати вартості всієї поставки?

Як використати накопичений «мінус» з ПДВ
За підсумками податкової перевірки підприємство має сплатити до бюджету ПДВ у сумі 20 тис. грн. Чи можемо ми спрямувати суму накопиченого від'ємного значення ПДВ (у сумі 300 тис. грн) у рахунок погашення податкового боргу? Чи може підприємство скористатися коштами з електронного рахунку на погашення суми ПДВ за актом перевірки?

До змісту номеру