• Посилання скопійовано

Що нового

Нові форми заявок на виготовлення акцизних марок та звіту про їх використання

! Платникам акцизного податку

Мінфін затвердив нові форми заявок-розрахунків на виготовлення та придбання марок акцизного податку, звіту про використання марок акцизного податку та журналів для обліку марок акцизного податку, зокрема:

1) Попередню заявку-розрахунок про потребу в марках акцизного податку;

2) Зведену заявку-розрахунок на виготовлення необхідної кількості марок акцизного податку;

3) Заявку-розрахунок на придбання марок акцизного податку для маркування алкогольних напоїв;

4) Заявку-розрахунок на придбання марок акцизного податку для маркування тютюнових виробів;

5) Звіт про використання марок акцизного податку;

6) Журнал реєстрації імпортера (замовника) алкогольних напоїв, тютюнових виробів;

7) Журнал обліку видачі марок акцизного податку для маркування алкогольних напоїв вітчизняного виробництва;

8) Журнал обліку видачі марок акцизного податку для маркування алкогольних напоїв імпортного виробництва;

9) Журнал обліку видачі марок акцизного податку для маркування тютюнових виробів вітчизняного виробництва;

10) Журнал обліку видачі марок акцизного податку для маркування тютюнових виробів.

Наказ Мінфіну від 11.04.2016 р. №428
набере чинності з дня опублікування
(станом на 24.05.2016 р. не опублікований)


ДФС про порядок внесення змін до митної декларації у разі помилки

! Суб'єктам ЗЕД

ДФСУ нагадує, що після завершення митного оформлення зміни до митної декларації на бланку єдиного адміністративного документа можуть вноситися шляхом:

1) подання з метою продовження строку тимчасового ввезення товарів із частковим звільненням від оподаткування митними платежами, а також у випадках, визначених МКУ, декларантом або уповноваженою ним особою додаткової митної декларації та оформлення її органом доходів і зборів;

2) заповнення та оформлення органом доходів і зборів аркуша коригування.

Отже, якщо підприємство вважає за необхідне внести зміни до граф, які стосуються розрахунку митних платежів та, як наслідок, перерахування таких платежів до державного бюджету, це можна зробити шляхом заповнення та оформлення органом доходів і зборів аркуша коригування.

Оформлення аркуша коригування можливе за умови отримання органом доходів і зборів інформації про перерахування декларантом до державного бюджету митних платежів у вигляді доплати або підтвердження Казначейством факту повернення з державного бюджету коштів після закінчення митного оформлення.

Лист ДФСУ від 27.04.2016 р. №9614/6/99-99-15-03-02-15


Перерахунок відпусткових за 2015 рік: роз'яснює ДФС

! Роботодавцям

Регіональні податківці зазначили: з метою уточнення кількості відпрацьованого часу та усунення самостійно виявлених помилок у розрахунку розміру понижуючого коефіцієнта, допущених у періодах, що передують звітному, роботодавець може здійснити перерахунок ЄСВ за попередній звітний період, результати якого відобразити в рядках 6.1.9 — 6.1.13 та/або 7.1.9 — 7.1.13 таблиці 1 додатка 4 звіту з ЄСВ.

Отже, якщо при звільненні працівника проводиться перерахунок днів відпустки, наданої у рахунок невідпрацьованої частини робочого року, проводиться перерахунок понижуючого коефіцієнта за відповідні періоди 2015 року (за умови що понижуючий коефіцієнт у періоді, який коригується, було застосовано).

Лист ДФС у Харківській області від 12.05.2016 р. №2809/10/20-40-13-02-12


За несплату податку на прибуток за 2016 рік — штраф

! Платникам податку на прибуток

ДФС у Харківській області нагадала: якщо платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання протягом строків, визначених ПКУ, він притягується до відповідальності у вигляді штрафу у таких розмірах:

1) при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання, — у розмірі 10% погашеної суми податкового боргу;

2) при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання, — у розмірі 20% погашеної суми податкового боргу.

Згідно з п. 31 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ, за наслідками діяльності у 2015 році штрафні (фінансові) санкції до платників податку на прибуток підприємств за порушення порядку обчислення, правильності заповнення податкових декларацій з податку на прибуток підприємств та повноти його сплати не застосовуються.

Однак цією нормою не передбачене звільнення від штрафних санкцій у разі несплати узгоджених сум грошового зобов'язання протягом строків, визначених ПКУ.

Лист ДФС у Харківській області від 12.05.2016 р. №2799/10/20-40-12-03-14


Не сплатили узгоджене зобов'язання — майно може бути передано у заставу

! Платникам податків

Податківці повідомили: якщо платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, його майно передається у податкову заставу.

Право податкової застави поширюється на будь-яке майно платника, яке перебуває в його власності у день виникнення такого права і балансова вартість якого відповідає сумі податкового боргу платника податків, крім випадків, передбачених п. 89.5 ПКУ, а також на інше майно, на яке платник набуде прав власності у майбутньому.

Платник зберігає право користування майном, що перебуває у податковій заставі. Відчужувати майно, що перебуває у податковій заставі, боржник може лише за згодою контролюючого органу.

При цьому, якщо в податковій заставі перебувають лише готова продукція, товари та товарні запаси, платник може відчужувати таке майно без згоди контролюючого органу за кошти за цінами, що не є меншими за звичайні, та за умови, що ці кошти будуть спрямовані в повному обсязі на виплату зарплати, ЄСВ та/або погашення податкового боргу.

Лист ДФСУ від 18.04.2016 р. №8658/6/99-99-23-05-15


Фізособа продає приватизовану присадибну ділянку: що з оподаткуванням?

! Фізособам

ДФСУ роз'яснила, що дохід, отриманий платником податку — фізособою-резидентом від продажу присадибної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, встановленої ст. 121 Земельного кодексу, яка перебуває у її власності менше 3 років, оподатковується ПДФО за ставкою 5%.

Проте до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника не включається, зокрема, сума доходу, отриманого таким платником унаслідок відчуження земельних ділянок сільгосппризначення, земельних часток (паїв) за нормами безоплатної передачі, визначеними ст. 121 Земельного кодексу залежно від їх призначення, та майнових паїв, безпосередньо отриманих ним у власність у процесі приватизації.

Лист ДФСУ від 18.05.2016 р. №5098/К/99-95-42-02-14


Як округлити ціну постачання товару/послуги у податковій накладній

! Платникам ПДВ

ДФСУ зауважила, що відповідно до п. 4 Порядку №1307 усі графи податкової накладної, що мають вартісні показники, заповнюються у гривнях з копійками.

Водночас п. 16 Порядку №1307 передбачено, що графа 7 заповнюється у гривнях із копійками, якщо інше не передбачено чинним законодавством.

Таким чином, вартісні показники податкової накладної повинні містити не більше двох знаків після коми (крім показника графи 7, якщо для нього інше передбачено чинним законодавством).

При цьому Порядком не визначено обмеження щодо кількості знаків, яку можуть містити після коми кількісні показники, що зазначаються у графі 6 податкової накладної.

Необхідною кількістю знаків після коми у кількісному показнику вважається така кількість, якої достатньо для правильного розрахунку вартісного показника у рядках V — ІX податкової накладної.

Розрахунок вартісного показника, в якому внаслідок добутку показників граф 6 та 7 ПН отримується число, в якому кількість знаків після коми перевищує два, вважається правильним, якщо з метою скорочення такої кількості знаків до другого знака після коми округлення не призводить до збільшення такого знака на «1» (одиницю).

Якщо товар/послуга, що постачається, має одиницю обліку, якої немає у Класифікаторі системи позначень одиниць вимірювання та обліку (КСПОВО), у графі 4 ПН зазначається умовне позначення одиниці вимірювання такого товару/послуги, яке використовується для обліку та відображається у первинних документах, а графа 5 — не заповнюється.

Лист ДФСУ від 05.05.2016 р. №10101/6/99-99-15-03-02-15


Повернення оплаченого товару: як скласти розрахунок коригування до ПН?

! Платникам ПДВ

ДФС роз'яснила, що на дату повернення товару постачальник повинен скласти розрахунок коригування до податкової накладної, складеної за операцією з постачання такого товару. Такий розрахунок коригування підлягає реєстрації в ЄРПН отримувачем.

Якщо кошти, які не повертаються покупцю за повернутий товар, на підставі додаткової угоди набувають статусу попередньої оплати за інший товар/послугу, на дату укладання такої додаткової угоди постачальник зобов'язаний скласти податкову накладну на суму попередньої оплати та зареєструвати її в ЄРПН у терміни, встановлені ПКУ для такої реєстрації.

Лист ДФСУ від 10.05.2016 р. №10328/6/99-99-15-03-02-15


Алкогольно-тютюнову звітність для роздрібних торгівців можуть скасувати

! Роздрібним торговцям

Мінфін розглянув звернення стосовно скасування Наказу №49 «Про затвердження форм звітів щодо виробництва й обігу спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів та порядків їх заповнення» у зв'язку із запровадженням звітності суб'єктів роздрібної торгівлі алкогольними напоями і тютюновими виробами та повідомляє.

Оскільки більшість суб'єктів господарювання не спроможні вчасно виконати вимоги вищезазначеного наказу, уряд розробив та вніс до ВРУ законопроект №2498а, яким пропонується для суб'єктів роздрібної торгівлі, більшість з яких представляють малий бізнес, скасувати необхідність звітувати перед ДФС щодо обігу алкоголю та тютюну.

Таким чином, зміни до Наказу №49 щодо вилучення з нього форм звітів суб'єктів роздрібної торгівлі алкогольними напоями і тютюновими виробами можливо здійснити лише після прийняття законопроекту №2498а.

Лист Мінфіну від 13.05.2016 р. №31-11180-02-2/13757


ЄСВ на зарплату іноземців, які працюють у представництві, не нараховується

! Представництвам іноземних підприємств

ДФСУ нагадала, що до платників ЄСВ, згідно з ч. 1 ст. 4 Закону №2464, належать, зокрема, роботодавці: дипломатичні представництва і консульські установи іноземних держав, філії, представництва та інші відокремлені підрозділи іноземних підприємств, установ та організацій (у тому числі міжнародні), розташовані на території України.

Оскільки на іноземних громадян, які працюють у представництвах іноземних підприємств, розташованих на території України, не поширюються норми ст. 253 КЗпП, то вони не підлягають загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню. Отже, зазначені представництва не є страхувальниками для іноземців у разі нарахування та виплати їм на території України доходу у вигляді зарплати.

При цьому зарплата таких громадян не є базою нарахування ЄСВ.

Лист ДФСУ від 15.04.2016 р. №8520/6/99-99-17-03-03-15


Податковий кредит при безоплатному імпорті товарів є можливим

! Імпортерам

ДФСУ наголосила: ПДВ, сплачений при розмитненні ввезених на митну територію України товарів у разі їх безоплатного отримання, включається до складу податкового кредиту платника податку на підставі належним чином оформленої митної декларації.

Однак якщо такі товари призначаються для їх використання або починають використовуватися в неоподатковуваних операціях або не в господарській діяльності платника, то згідно з п. 198.5 ПКУ такий платник зобов'язаний нарахувати податкові зобов'язання та скласти не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду і зареєструвати в Єдиному реєстрі зведену податкову накладну.

До розділу II «Податковий кредит» (рядки 10 та 11 декларації з ПДВ) включаються обсяги придбання з ПДВ (рядки 10.1 та 10.2) або без ПДВ (рядок 10.3) товарів/послуг, необоротних активів на митній території України, ввезених на митну територію України товарів, необоротних активів (рядки 11.1 та 11.2), отриманих на митній території України від нерезидента послуг (рядок 11.4).

Лист ДФСУ від 19.05.2016 р. №10964/6/99-95-42-01-15


ДФС про строк дії та заповнення книг обліку доходів

! Платникам єдиного податку

Регіональні податківці повідомили, що зареєстровані до 28.07.2015 р. Книги обліку доходів та Книги обліку доходів і витрат, форма яких визначена наказом Мінфіну №1637, використовуються до їх закінчення.

Книги заповнюються у гривнях з копійками та використовуються платником податку для заповнення податкової декларації платника єдиного податку.

Лист ДФС у м. Києві від 13.05.2016 р. №3481/К/26-15-13-02-15


Нюанси реєстрації «єдинника», якщо останній день строку припадає на вихідний

! Платникам єдиного податку

ДФСУ зазначила, що новостворені суб'єкти господарювання, які протягом 10 днів з дня держреєстрації подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для 3 групи, яка не передбачає сплату ПДВ, вважаються платниками єдиного податку з дня їх держреєстрації.

ПКУ не передбачено перенесення граничного строку подання такої заяви у разі, якщо останній день строку подання припадає на вихідний або святковий день.

При цьому п. 5 ст. 254 ЦКУ визначено: якщо останній день строку припадає на вихідний, святковий або інший неробочий день, що визначений відповідно до закону у місці вчинення певної дії, то днем закінчення строку є перший за ним робочий день.

Таким чином, якщо 10-й день з дня держреєстрації новоствореного суб'єкта господарювання припадає на вихідний або святковий день, такий суб'єкт має право подати заяву щодо обрання спрощеної системи в перший робочий день, наступний за таким вихідним або святковим днем.

Лист ДФСУ від 17.05.2016 р. №16966/7/99-99-13-01-02-17


Відступлення права вимоги: коли можна уникнути ПДВ

! Платникам ПДВ

ДФСУ нагадує, що відступлення права вимоги — це операція з переуступки кредитором прав вимоги боргу третьої особи новому кредитору з попередньою або наступною компенсацією вартості такого боргу кредитору або без такої компенсації.

Відповідно до пп. 196.1.5 ПКУ не є об'єктом оподаткування операції з торгівлі за кошти або цінні папери борговими зобов'язаннями, за винятком операцій з інкасації боргових вимог та факторингу (факторингових) операцій, крім факторингових операцій, якщо об'єктом боргу є валютні цінності, цінні папери, у тому числі компенсаційні папери (сертифікати), інвестиційні сертифікати, іпотечні сертифікати з фіксованою дохідністю, операції з відступлення права вимоги за забезпеченими іпотекою кредитами (позиками), житлові чеки, земельні бони та деривативи.

Отже, якщо боргові зобов'язання передаються (відступаються) в обмін на кошти або цінні папери, то такі операції не є об'єктом оподаткування ПДВ.

Лист ДФСУ від 06.05.2016 р. №10161/6/99-99-15-03-02-15

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру