• Посилання скопійовано

Тонкощі переходу з 2-ї групи ЄП на 3-ю

Фізособа-підприємець, платник єдиного податку 2-ї групи, з І кварталу 2015 року надавав послуги юридичній особі на загальній системі оподаткування (за І квартал отримав дохід 80 тис. грн). Дохід у ІІ кварталі становив 70 тис. грн, у ІІІ кварталі — 70 тис. грн, у ІV кварталі — 220 тис. грн. На 3-тю групу перейшов з 01.07.2015 р. за самостійним рішенням. У декларації за ІІІ квартал та річній дохід за перші два квартали не зазначено. Які будуть штрафні санкції?

Насамперед зауважимо, що згідно з пп. 5 п. 293.4 ПКУ до доходу, отриманого платником ЄП другої групи від провадження діяльності, не передбаченої у пп. 2 п. 291.4 Кодексу, застосовується ставка 15%. В розглянутому випадку порушення пп. 2 п. 291.4 ПКУ полягало в тому, що платник ЄП, перебуваючи на другій групі, надавав послуги підприємству на загальній системі оподаткування. Але до цього повернемося пізніше, а спочатку спробуймо з'ясувати тонкощі звітування у разі переходу платника ЄП з 2-ї групи на 3-тю.

Як звітувати

Згідно з пп. 296.5.1 ПКУ, ФОП (платник ЄП 2-ї групи) у разі самостійного рішення про перехід на 3-тю групу повинен подати до контролюючого органу податкову декларацію1 наростаючим підсумком з початку року протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу, в якому подано заяву про перехід на 3-тю групу.

1 Форма податкової декларації затверджена наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 р. №578.

При цьому в податковій декларації окремо відображаються, зокрема, обсяг доходу, оподатковуваний за ставками, визначеними для платників ЄП 2-ї групи, і обсяг доходу, оподатковуваний за ставкою 15%(у разі перевищення обсягу доходу 1500000 грн на рік), обсяг доходу, оподатковуваний за новою ставкою єдиного податку, обраною згідно з умовами, визначеними гл.1 розд. XIV ПКУ, авансові внески, встановлені п. 295.1 ПКУ.

Подання податкової декларації у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду, звільняє таких платників від обов'язку подання податкової декларації у строк, установлений для річного податкового (звітного) періоду.

Надалі платник ЄП повинен звітувати вже як платник 3-ї групи у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду (п. 296.3 ПКУ). При цьому такий платник окремо відображає (пп. 296.5.3 ПКУ):

— обсяг доходу, оподатковуваний за кожною з обраних ним ставок єдиного податку;

— обсяг доходу, оподатковуваний за ставкою 15% (у разі перевищення обсягу доходу 5 млн грн на рік, якщо брати до уваги 2016 рік).

Згідно з роз'ясненнями податківців , у податковій декларації потрібно відобразити:

— для платника єдиного податку відповідної групи, на якій перебував такий платник, — показники за минулий період;

Думка податківців

Як заповнюється податкова декларація платника ЄП-ФОП у разі зміни групи протягом року?

Відповідно до пп. 296.5.1 п. 296.5 ст. 296 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі — ПКУ) платники єдиного податку першої та другої груп подають до контролюючого органу податкову декларацію у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду, у разі перевищення протягом року обсягу доходу, визначеного у п. 291.4 ст. 291 ПКУ, або самостійного прийняття рішення про перехід на сплату податку за ставками, встановленими для платників єдиного податку другої, третьої або п'ятої групи.

При цьому у податковій декларації окремо відображаються обсяг доходу, оподатковуваний за ставками, визначеними для платників єдиного податку першої та другої груп, обсяг доходу, оподатковуваний за ставкою 15 відсотків, обсяг доходу, оподатковуваний за новою ставкою єдиного податку, обраною згідно з умовами, визначеними гл. 1 р. XIV ПКУ, авансові внески, встановлені п. 295.1 ст. 295 ПКУ.

Згідно з п. 296.3 ст. 296 ПКУ платники єдиного податку третьої — шостої груп подають до контролюючого органу податкову декларацію платника єдиного податку у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду.

Платники єдиного податку другої групи у податковій декларації окремо відображають:

1) щомісячні авансові внески, визначені п. 295.1 ст. 295 ПКУ;

2) обсяг доходу, оподатковуваного за кожною з обраних ними ставок єдиного податку;

3) обсяг доходу, оподаткованого за ставкою 15 відсотків (у разі перевищення обсягу доходу) (пп. 296.5.2 п. 296.5 ст. 296 ПКУ).

Платники єдиного податку третьої або п'ятої групи у податковій декларації окремо відображають:

1) обсяг доходу, оподаткованого за кожною з обраних ними ставок єдиного податку;

2) обсяг доходу, оподаткованого за ставкою 15 відсотків (у разі перевищення обсягу доходу) (пп. 296.5.3 п. 296.5 ст. 296 ПКУ).

Форма податкової декларації затверджена наказом Міністерства фінансів України від 21.12.2011 р. №1688 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 07.11.2012 р. №1159).

Отже, фізособа-підприємець — платник єдиного податку, який протягом року самостійно прийняв рішення про зміну групи платника єдиного податку, подає до органу доходів і зборів податкову декларацію з наростаючим підсумком, у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду, в якій заповнює відповідні розділи (показники господарської діяльності):

для платника єдиного податку відповідної групи, на якій перебував такий платник, — показники за минулий період;

для платника єдиного податку відповідної групи, яку обрав (нова група) такий платник, — показники за податковий (звітний) період.

— для платника єдиного податку відповідної групи, яку обрав (нова група) такий платник, — показники за податковий (звітний) період.

Отже, у разі якщо платник ЄП, звітуючи як платник 3-ї групи, не зазначив даних за минулий звітний період (як платника 2-ї групи), — він припустився помилки.

Наслідки помилки

Виходячи з тексту запитання, така помилка могла вплинути лише на визначення загальної суми доходу за календарний рік. Але за умови, що зі суми отриманого доходу за надані послуги підприємству на загальній системі починаючи з І кварталу 2015 р. був сплачений податок за ставкою 15%. Вплив на визначення податкових зобов'язань платника ЄП 3-ї групи міг мати лише обсяг доходу, що оподаткований за ставкою 15 відсотків (згідно з п. 293.4 ПКУ) у звітному (податковому) періоді перебування на 2-й групі. У наведеному випадку обсяг доходу платника ЄП не перевищує обмежень (20 млн грн, якщо брати до уваги 2015 рік) ані без урахування доходу I та II кварталу, ані з урахуванням такого доходу.

Платники ЄП несуть відповідальність за правильність обчислення сум єдиного податку, а також за своєчасність подання податкових декларацій (п. 300.1 ПКУ). Отже, якщо помилка не призводить до заниження податкових зобов'язань, то штрафні санкції згідно з п. 50.1 ПКУ (у разі подання уточнюючої декларації 3% або 5%) не виникають.

Інші наслідки помилки

Слід взяти до уваги умови перебування на єдиному податку 2-ї групи. Як бачимо з тексту запитання, підприємець порушив перший критерій з перелічених у п. 291.4 ПКУнадав послуги юридичній особі на загальній системі оподаткування.

Умови перебування на ЄП 2-ї групи

1. Фізична особа — підприємець, платник єдиного податку 2-ї групи має право провадити господарську діяльність з надання послуг лише платникам ЄП та/або населенню.

2. Кількість осіб, які перебувають з ним у трудових відносинах, одночасно не повинна перевищувати 10 осіб.

3. Обсяг доходу не повинен перевищувати 1500000 гривень протягом календарного року.

Згідно з пп. 2 п. 291.4 ПКУ

Якщо фізособа-підприємець — платник ЄП 2-ї групи надає послуги відповідно до договору, яким визначено, що замовником є юридична особа — неплатник єдиного податку, яка підписує акт виконаних робіт та сплачує вартість виконаних послуг, то такий підприємець порушує умови, передбачені ПКУ для другої групи платників ЄП. Безумовно, за таким підприємцем залишається право обрати 3-тю групу платників єдиного податку. На жаль, це не було зроблено своєчасно, з 01.01.2015 р. або з 01.04.2015 р., з огляду на те що порушення сталося в I кварталі 2015 р.

Що слід було зробити?

Згідно з пп. 9 пп. 298.2.3 ПКУ, у зв'язку зі здійсненням платником ЄП 2-ї групи діяльності, не передбаченої в пп. 2 п. 291.4 ПКУ, він повинен був з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому здійснювалася така діяльність, перейти на сплату інших податків та зборів. При самостійному рішенні про перехід на загальну систему оподаткування і відмову від спрощеної системи оподаткування підприємець не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного кварталу (року) подає до контролюючого органу заяву (пп. 298.2.1 ПКУ). Тобто в нашому випадку — не пізніше 21.03.2015 р. (додатково див. ЗІР, підкатегорія 107.01, відповідь на запитання: «Які дії ФОП — платника ЄП у разі порушення умов перебування на спрощеній системі оподаткування?»).

Що тепер буде?

Згідно з п. 299.11 ПКУ та роз'ясненнями податківців1, у разі виявлення відповідним контролюючим органом під час проведення перевірок порушень платником ЄП першої — третьої груп вимог, установлених гл. 1 розд. ХІV ПКУ, анулювання реєстрації платника єдиного податку першої — третьої груп проводиться за рішенням такого органу, прийнятим на підставі акта перевірки, з першого числа місяця, наступного за кварталом, в якому допущено порушення. Аналогічну позицію податківці висловили також у листі від 27.02.2014 р. №4167/5/99-99-17-02-02-10 (див. «ДК» №27/2014). Тобто якщо зараз прийде перевірка контролюючого органу і будуть виявлені зазначені порушення, то реєстрація платника ЄП може бути анульована. У такому разі платник зможе повернутися на спрощену систему оподаткування лише після 4 послідовних кварталів (тобто через рік) з моменту прийняття такого рішення контролюючим органом, а весь цей час перебуватиме на загальній системі оподаткування.

1 Див. ЗІР, підкатегорія 107.10, відповідь на запитання: «З якого періоду ФОП — платник ЄП першої чи другої групи зобов'язана перейти на сплату інших податків і зборів у разі порушення умов перебування на спрощеній системі оподаткування (з наступного кварталу чи року)?».

Як бачимо, платник ЄП не виконав вимоги пп. 9 пп. 298.2.3 ПКУ. Отже, є ризик, що податкова пред'явить претензії щодо несплати ним ПДФО як підприємцем на загальній системі оподаткування, адже фактично він мав застосовувати цю систему ще з ІІ кв. 2015 р. Крім того, перейти на спрощену систему оподаткування такий підприємець, згідно з п. 299.11 ПКУ, мав право лише з 01.04.2016 р., тобто після закінчення 4 послідовних кварталів. Отже, під час перевірки платника може чекати не лише анулювання його статусу «єдинника», а й донарахування податківцями податкових зобов'язань та штрафних санкцій згідно з п. 123.1 ПКУ (25%).

Сподіваємося, платник ЄП не забув відобразити обсяг доходу за послуги, що були надані юридичній особі на загальній системі оподаткування у податковій декларації, поданій ним у зв'язку з рішенням про перехід на 3-тю групу ЄП, оподатковуваного за ставкою 15%. Інакше самостійне виправлення помилки через подання уточнюючої декларації призведе до штрафних санкцій у розмірі 3% або 5% за заниження податкових зобов'язань та пені.

Крім того, згідно зі ст. 126 ПКУ, у разі порушення правил сплати (перерахування) податків такий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу у розмірі 10% або 20% від суми податкового боргу за несплату таких зобов'язань. Отже, аналізуючи відповідальність за порушення умов ПКУ, що дозволяють перебувати на спрощеній системі оподаткування зі сплатою ЄП (зокрема, пп. 2 п. 291.4 ПКУ), доходимо висновку, що результатом такого порушення можуть бути серйозні фінансові санкції, найімовірніше, непосильні для підприємця. Але й інші встановлені норми ПКУ: виключно грошова форма розрахунків; встановлений оборот ПКУ для кожної з груп «єдинників»; отримання доходів тільки в межах видів діяльності, зазначених у реєстрі платника ЄП, тощо — також тягнуть за собою жорсткі покарання за порушення. Отже, контролювати кожну з умов перебування на сплаті ЄП дуже важливо для «єдинника».

Олександра ОЛЕФІРЕНКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру