• Посилання скопійовано

Суть справи

«Нестандартні» податкові накладні
Поряд із ПН, що оформлюються за правилом першої події, досить широко функціонують і такі нестандартні ПН, як зведена ПН та ПН за щоденними підсумками. Поговоримо про ключові практичні нюанси таких податкових накладних.

Кi грошової оцінки: 1,433 чи (1,249 х 1,433)?
Дзвінки на «гарячу лінію» від наших передплатників викликають занепокоєння, адже за отриманою інформацією з'ясувалося, що деякі довідки про розрахунок нормативної грошової оцінки землі, які були вже видані у 2016 році, містять не коефіцієнт індексації, розрахований для 2016 року (1,433), а розрахунок коефіцієнта як добуток значень 1,249 (у 2014 році) на 1,433 (у 2015 році). У результаті розмір нормативної грошової оцінки збільшується майже до 80 відсотків. Як бути, якщо платник земельного податку не згоден із такою оцінкою та вважає її порушенням приписів ст. 289 ПКУ? Про це і не тільки — докладніше у статті.

Знайомимося з оновленою формою авансового звіту
Яких змін зазнала нова редакція звіту про використання підзвітних коштів? З якої дати потрібно використовувати оновлену форму звіту?

Коригування ПДВ у разі постачання неплатнику
Підприємства — платники ПДВ, на підставі ст. 201 ПКУ та Порядку №1307, незалежно від того, кому здійснюється постачання товарів/послуг, зобов'язані на дату виникнення податкових зобов'язань скласти ПН в електронній формі та зареєструвати її в ЄРПН у встановлений термін. Яким чином здійснюється коригування ПДВ у разі проведення будь-яких змін у ПН, яка складена на неплатника ПДВ, розглянемо далі.

Орендуємо майно у директора
Чи можна орендувати у директора майно? Як оформити такі відносини без наслідків? Як оподатковувати та показувати в ф. №1ДФ дохід у вигляді орендної плати, який нараховується директору залежно від того, чи здійснює він підприємницьку діяльність?

Сертифікат ТППУ — наскільки універсальний?
Підприємство було зареєстровано в зоні проведення АТО. Перереєструвалося на території України, навіть отримало сертифікат про перенесення строків подання звітності. Але, зі зрозумілих обставин, ми не встигли вчасно відкрити рахунки й отримати валюту від контрагентів. Чи треба нам отримати ще й сертифікат про форс-мажор, адже податкова вважає, що нам загрожує нарахування пені за порушення розрахунків у ЗЕД? Чи є вже якась судова практика з цього питання?

Соціальні відпустки матерям, нюанси оплати
Надання соціальних відпусток матерям має свої особливості та нюанси. Підстави для їх надання є різними, як-от вагітність, наявність дітей віком до трьох або шести років і власне статус матері. Обчислення оплати залежить від підстав надання соціальних відпусток. Тож далі про це докладніше.

Звільнення від ПДВ
Згідно з розділами V і XX ПКУ, до оподатковуваних ПДВ операцій з постачання товарів (послуг) належать операції, що підлягають оподаткуванню за основною ставкою ПДВ — 20%, ставкою 7%, нульовою ставкою ПДВ і звільнені (умовно звільнені) від оподаткування ПДВ. Саме особливості податкового обліку останніх розглянемо в цій статті.

Публічні закупівлі по-електронному
Парламент прийняв і вже опублікував Закон від 25.12.2015 р. №922-VIII «Про публічні закупівлі», який з 1 квітня запрацював для монополістів, а з 1 серпня 2016 р. має повністю замінити старий Закон від 10.04.2014 р. №1197-VII «Про здійснення державних закупівель». Про основні новації в сфері державних закупівель поговоримо в цій статті.

До змісту номеру