• Посилання скопійовано

Що нового

Спрощено процедуру отримання спеціальних дозволів на користування надрами

! Користувачам надр

КМУ вніс зміни до:

1. Порядку проведення аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами, затвердженого постановою КМУ від 30.05.2011 р. №594.

2. Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами, затвердженого постановою КМУ від 30.05.2011 р. №615.

Постановою спрощується регулювання погоджень отримання спецдозволів, передбачається висвітлення процедур проходження документів та прийняття рішення щодо отримання спецдозволів на користування надрами, скорочуються підстави їх отримання без проведення аукціону, що дозволить залучити до державного бюджету додаткові кошти.

Постанова Кабінету Міністрів України від 06.04.2016 р. №277 чинна з 12.04.2016 р.


Перевізник не несе відповідальності за пошкоджений товар за певних умов

! Перевізникам

Судова палата в цивільних справах ВСУ повідомила, що перевізник відповідає за збереження вантажу, багажу, пошти з моменту прийняття їх до перевезення та до видачі одержувачеві, якщо не доведе, що втрата, нестача, псування або пошкодження вантажу, багажу, пошти сталися внаслідок обставин, яким перевізник не міг запобігти та усунення яких від нього не залежало.

Перевізник відповідає за втрату, нестачу, псування або пошкодження прийнятих до перевезення вантажу, багажу, пошти у розмірі фактичної шкоди, якщо не доведе, що це сталося не з його вини.

Отже, законодавець покладає на перевізника обов'язок доводити наявність обставин, що звільняють його від відповідальності за незбереження вантажу.

Перевізник звільняється від відповідальності за незбереження вантажу у випадках, спричинених непереборною силою. Втрата, нестача, псування або пошкодження вантажу внаслідок випадку, не зумовленого непереборною силою, не звільняє перевізника від відповідальності за незбереження вантажу.

Постанова Судової палати в цивільних справах ВСУ від 23.03.2016 р. у справі №6-2086цс15


Оновлено Державний реєстр РРО

! СГД

ДФСУ затвердила новий Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій.

Державний реєстр містить перелік РРО, які дозволені до первинної реєстрації, а також первинна реєстрація яких заборонена. Тепер він налічує 141 модель РРО (у попередній редакції — 140).

При цьому втратив чинність наказ ДФСУ від 29.10.2015 р. №829.

Наказ ДФСУ від 01.04.2016 р. №271


ДФС про нюанси складання податкового розрахунку

! Платникам ПДВ

ДФС у м. Києві наголошує: постачальник має право зменшити суму податкових зобов'язань лише після реєстрації в ЄРПН розрахунку коригування до податкової накладної. Якщо особі анульовано реєстрацію платника ПДВ, вона втрачає право на складання та реєстрацію в ЄРПН податкових накладних/розрахунків коригування після дати такого анулювання. Повторно зареєстрована платником ПДВ особа є платником ПДВ з нової дати реєстрації її платником ПДВ, а тому не має права на складання та реєстрацію в ЄРПН розрахунків коригування до податкових накладних, складених особою в період до анулювання її попередньої реєстрації платником ПДВ.

Лист ДФС у м. Києві від 05.04.2016 р. №8078/10/26-15-12-01-18


У яких випадках філія втрачає статус платника ЄСВ?

! Платникам ЄСВ

ДФС у Полтавській області нагадує, що платниками ЄСВ є, зокрема, філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи підприємств, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами.

У разі зміни облікової політики та покладення обліку господарчих операцій та розрахунків із застрахованими особами на головне підприємство філія втрачає статус платника ЄСВ.

У зв'язку з цим вона повинна звільнити найманих працівників з подальшим їх переведенням (працевлаштуванням) у головному підприємстві.

Лист ДФС у Полтавській області від 01.04.2016 р. №1342/10/16-31-13-26


Оподаткування середнього заробітку за час вимушеного прогулу

! Роботодавцям

Регіональні податківці повідомили, що при вирішенні питання про оподаткування роботодавцем виплачуваних за рішенням суду працівникові за вимушений прогул сум потрібно врахувати постанову Пленуму ВСУ від 24.12.99 р. №13. У ній зазначено, що, задовольняючи вимоги про оплату праці, суд має навести в рішенні розрахунки, з яких він виходив під час визначення сум, що підлягають стягненню. Оскільки справляння і сплата податку із заробітної плати є відповідно обов'язком роботодавця та працівника, суд визначає таку суму без утримання цього податку та інших обов'язкових платежів, про що зазначає в резолютивній частині рішення.

Враховуючи вищезазначене, юридична особа (боржник) є податковим агентом щодо нарахування, утримання та сплати ПДФО за ставкою 18% і військового збору за ставкою 1,5% з доходу у вигляді середньої заробітної плати, нарахованої на підставі рішення суду за час вимушеного прогулу.

Крім того, дохід у вигляді середньої заробітної плати, нарахованої на підставі рішення суду за час вимушеного прогулу, є базою нарахування ЄСВ.

Лист ДФС у Рівненській області від 22.03.2016 р. №678/10/17-00-13-03-01


Заповнюємо форму №1ДФ при нарахуванні доходів у негрошовій формі

! Податковим агентам з ПДФО

ДФСУ роз'яснила, що під час нарахування доходів у будь-якій негрошовій формі базою оподаткування є вартість такого доходу, розрахована за звичайними цінами, правила визначення яких установлені згідно з ПКУ, помножена на коефіцієнт, який обчислюється за такою формулою:

К = 100 : (100 - Сп),

де К — коефіцієнт;

Сп — ставка податку, встановлена для таких доходів на момент їх нарахування.

До наведеної формули застосовується чинна у 2016 році ставка податку 18% (для ставки податку 18% — коефіцієнт 1,21951).

Враховуючи, що коефіцієнт, передбачений п. 164.5 ПКУ, застосовується для визначення бази оподаткування у разі надання платнику податку доходів у негрошовій формі, суми нарахованого доходу у графах 3а «Сума нарахованого доходу» та 3 «Сума виплаченого доходу» податкового розрахунку за формою №1ДФ відображаються з урахуванням цього коефіцієнта.

Лист ДФСУ від 04.04.2016 р. №7309/6/99-95-42-02-16


Постачання для невиробничого використання: заповнюємо податкову накладну

! Платникам ПДВ

ДФСУ розглянула питання щодо порядку заповнення податкової накладної при здійсненні операцій з постачання товарів для невиробничого використання у межах балансу платника ПДВ згідно з наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. №1307 та повідомила.

У разі складання зведеної податкової накладної в графі «Зведена податкова накладна» робиться позначка «X».

У таких зведених податкових накладних у графі «Отримувач (покупець)» платник податку зазначає власне найменування (П. І. Б.), у рядку «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» проставляє умовний ІПН «600000000000», а у верхній лівій частині — відповідний тип причини.

Умовний ІПН «600000000000» зазначається при складанні зведеної податкової накладної за товарами/послугами, необоротними активами, придбаними у звітному періоді для використання в неоподатковуваних операціях, у тому числі тих, що здійснюються платником податку в межах його балансу.

Умовний ІПН «400000000000» зазначається у разі складання податкової накладної за товарами, які були придбані у попередніх звітних періодах для використання в оподатковуваних операціях та які у звітному періоді починають використовуватися в неоподатковуваних операціях, зокрема в операціях з постачання товарів/послуг у межах балансу платника для невиробничого використання.

Лист ДФСУ від 15.03.2016 р. №4465/5/99-99-19-03-02-16


Aкцизний податок із роздрібної торгівлі пальним: за яким курсом рахувати?

! Роздрібним торговцям пальним

ДФС у Закарпатській області повідомила, що на сьогодні при здійсненні роздрібної реалізації пального на АЗС ставка акцизного податку в касовому чеку протягом звітного кварталу повинна відображатися в гривнях відповідно до встановленого НБУ офіційного курсу гривні до євро, який діє на 20 день місяця, що передує кварталу, в якому здійснюється реалізація товару (продукції), і не змінюється до кінця звітного кварталу.

А для розрахунку акцизного податку з роздрібної торгівлі пальним у ІІ кварталі 2016 року необхідно застосовувати курс євро, встановлений НБУ на 20 березня 2016 року. За даними НБУ на 20.03.2016 р., 1 євро = 30,200342 грн, відповідно для ІІ кварталу 2016 року ставка акцизного податку у гривнях за один літр реалізованого (відпущеного) пального дорівнюватиме 0,042 євро х 30,200342 гривні.

Лист ДФС у Закарпатській області від 08.04.2016 р. №642


ДФС про сплату екоподатку за відходи сільгосппідприємства

! Сільгосппідприємствам

Регіональні податківці розглянули питання щодо необхідності сплати екологічного податку за відходи сільського господарства та повідомили.

Відходи сільського господарства містять значну частку органічних речовин та практично завжди повністю утилізуються за різними напрямами. Таким чином, хоча гній є відходами, але після нескладних підготовчих операцій відбувається остаточна утилізація зазначених відходів.

Отже, лише у разі розміщення обсягів гною у спеціально відведених для цього місцях чи на об'єктах підприємство зобов'язане за такі обсяги сплачувати екологічний податок.

Крім того, слід урахувати, що екологічний податок справляється також у разі здійснення підприємством інших видів діяльності, при яких утворюються об'єкти оподаткування екологічним податком, зокрема якщо підприємство здійснює викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення, скиди забруднюючих речовин безпосередньо у водні об'єкти, розміщення інших видів відходів, крім гною.

Лист ДФС у Рівненській області від 08.04.2016 р. №793/10/17-00-15-03-09


Дохід від продажу брухту дорогоцінних металів оподатковується ПДФО

! Податковим агентам з ПДФО

ДФСУ розглянула питання щодо оподаткування ПДФО доходу, отриманого фізичною особою від здавання (продажу) брухту дорогоцінних металів, та зазначила таке.

Юридична особа (покупець) під час нарахування (виплати) доходу за зданий фізичною особою (продавцем) брухт дорогоцінних металів вважається податковим агентом та зобов'язана утримати податок із суми такої виплати за ставкою 18%.

При цьому ДФС зазначає, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу не включається сума доходу, отримана платником податку за брухт дорогоцінних металів, проданий НБУ.

Лист ДФСУ від 01.04.2016 р. №7196/6/99-99-17-03-03-15


Відсотки за розстрочення авансових унесків сплачуються у повній сумі

! Платникам податку на прибуток

ДФСУ нагадала: розстроченням, відстроченням грошових зобов'язань або податкового боргу є перенесення строків сплати платником податків його грошових зобов'язань або податкового боргу під проценти, розмір яких дорівнює розміру пені, визначеному п. 129.4 ПКУ.

Платник податків має право звернутися до контролюючого органу із заявою про розстрочення та відстрочення грошових зобов'язань або податкового боргу. Такий платник податків вважається таким, що узгодив суму грошового зобов'язання.

Також податківці наголосили, що проценти, нараховані на розстрочені суми за авансовими внесками з податку на прибуток, підлягають сплаті у повній сумі незалежно від значення об'єкта оподаткування у декларації з податку на прибуток підприємств за 2015 рік.

Лист ДФСУ від 21.03.2016 р. №6042/6/99-99-19-02-02-15


Інвестиції, зараховані на рахунок платника ЄП, включаються до його доходу

! Платникам єдиного податку

ДФС у м. Києві повідомила: якщо сплата інвестиційних платежів за інвестиційним договором здійснюється у грошовій формі на розрахунковий рахунок платника єдиного податку, то такі суми включаються до складу доходу платника єдиного податку відповідного періоду.

Датою отримання доходу платника єдиного податку є дата надходження коштів платнику єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі, дата підписання платником єдиного податку акта приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг).

Лист ДФС у м. Києві від 04.04.2016 р. №8013/10/26-15-12-04-18


Одинока мати, яка виховує дитину до 18 років, отримує соцпільгу у розмірі 1033,5 грн

! Роботодавцям

ДФС у Житомирській області зазначила, що платник податку, який є одинокою матір'ю (батьком), вдовою (вдівцем) або опікуном, піклувальником, має право на податкову соціальну пільгу у розмірі 150% суми пільги, яка визначена пп. 169.1.1 ПКУ: у 2014, 2015 роках — 913,5 грн, у 2016 році — 1033,5 грн, із розрахунку на кожну дитину віком до 18 років.

Крім заяви про застосування пільги, одинока матір, батько, вдова, вдівець або опікун, піклувальник, які мають дитину (дітей) віком до 18 років, подають:

— копію свідоцтва (дубліката свідоцтва) про народження дитини (дітей) або документ із зазначенням відомостей про батька дитини в Книзі реєстрації актів цивільного стану чи документи, які підтверджують вік дитини (дітей), затверджені відповідним органом країни, в якій іноземна фізична особа — платник податку постійно проживав (проживала) до прибуття в Україну;

— копію рішення органу опіки і піклування про встановлення опіки чи піклування (якщо із заявою звертається опікун або піклувальник);

— копію свідоцтва про шлюб та свідоцтва про смерть (якщо із заявою звертається вдова або вдівець);

— копію паспорта.

Лист ДФС у Житомирській області від 23.03.2016 р. №163/6/06-30-17-01-42


Який порядок включення витрат на навчання до податкової знижки

! Платникам податків

ДФС у Рівненькій області розглянула питання щодо визначення суми витрат на навчання у зв'язку з використанням права на податкову знижку та нагадала.

До податкової знижки за звітний календарний рік дозволено включати суми витрат на навчання, понесених платником податку протягом звітного податкового року.

Оплата за місяці навчального року, який включає місяці календарного року, наступного за звітним, здійснюється одним платіжним документом.

Отже, при включенні до податкової знижки за звітний рік суми оплати навчання слід ураховувати суму витрат із розрахунку за кожен повний або неповний місяць навчання протягом звітного податкового року. Решта суми, сплаченої за таким платіжним документом, може бути включена платником податку при реалізації права на податкову знижку у наступному році.

Лист ДФС у Рівненькій області від 05.04.2016 р. №59/14з/17-00-13-01-05

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру