• Посилання скопійовано

Акцизний податок-2016

Законодавцю явно сподобалися результати діяльності СЕА ПДВ. З 1 березня 2016 року планується запустити СЕА і в адмініструванні акцизного податку у сфері палива (далі — СЕА РП). На сьогодні основні нормотворчі ініціативи в цьому питанні ще розробляються. Проаналізуймо, з чим доведеться працювати платникам акцизного податку в 2016 році.

З'ясовуємо визначення

За приписами пп. 212.1.15 ПКУ, платником акцизного податку є, зокрема, і особа, що реалізує (передає у користування або розпорядження) пальне. Водночас норми абз. 2 пп. 14.1.212 ПКУ визначають безпосередньо реалізацію палива як будь-яку передачу пального на підставі будь-якого договору чи рішення, що передбачає перехід права власності чи розпоряджання1, крім договору зберігання.

1 А також передачу (відпуск, відвантаження) пального на підставі договорів про виробництво із сировини замовника.

Що саме слід вважати пальним? По суті, всі підакцизні товари, що здатні горіти, тепер відповідають терміну «пальне». Судячи з того, що законодавець використовує два терміни — «пальне» і «паливо», — їх суть має відрізнятися. Поняття «пальне» є ширшим, ніж «паливо». Відповідно до пп. 14.1.141-1 ПКУ, до складу пального можуть бути віднесені, зокрема, нафтопродукти, скраплений газ, паливо моторне альтернативне, паливо моторне сумішеве, речовини, що використовуються як компоненти моторних палив, інші товари, зазначені у пп. 215.3.4 ПКУ. Перелік товарів, які з 1 січня 2016 року можуть бути ідентифіковані як «пальне», і ставки акцизного податку на такі товари встановлені в пп. 215.3.4 ПКУ.

Визначення терміна «акцизний склад» зазнало змін. Тепер під цю категорію потрапляють усі приміщення, розташовані на митній території України, де під контролем постійних представників контролюючого органу розпорядник акцизного складу провадить свою господарську діяльність шляхом вироблення, оброблення (перероблення), змішування, розливу, пакування, фасування, зберігання, одержання чи видачі всіх видів палива (раніше — лише нафтопродуктів, палива моторного альтернативного та скрапленого газу). Функціонування акцизних складів на підприємствах, що здійснюють виробництво пального, та представництво контролюючого органу на такому акцизному складі відповідно до попередньої редакції ПКУ зберігаються лише до 29 лютого 2016 року (включно) — до запровадження СЕА РП (п. 13 підр. 5 розд. ХХ ПКУ).

Крім того, весь 2016 рік (до 01.01.2017 р.) відведено платникам акцизного податку на те, аби обладнати акцизні склади, на території яких здійснюються виробництво, оброблення (перероблення), змішування, навантаження-розвантаження, зберігання пального, витратомірами-лічильниками та рівнемірами-лічильниками (п. 12 підр. 5 розд. ХХ ПКУ). Без акцизних складів можуть працювати суб'єкти господарювання, які здійснюють операції зі скрапленим природним газом, бензолом, метанолом, і ті, хто використовує приміщення для навантаження-розвантаження та зберігання пального для власних потреб.

«Роздрібний» акциз

Механізм сплати роздрібного акцизу в 2016 році не змінився, проте є деякі нюанси. Завдяки змінам редакції пп. 14.1.212 ПКУ під визначення реалізації суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів підпадає і фізичний відпуск з автозаправної станції та/або автомобільної газозаправної станції товарів, зазначених у пп. 215.3.4 ПКУ, незалежно від форми розрахунків. Отже, для визначення роздрібного продажу пального важливим є саме фізичний відпуск товару (продукції).

Датою виникнення ПЗ щодо реалізації суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів є дата здійснення розрахункової операції, для безготівкових розрахунків — дата оформлення розрахункового документа на суму проведеної операції, який підтверджує факт продажу, відвантаження, фізичного відпуску товару, а в разі реалізації товарів фізособами-підприємцями, які сплачують єдиний податок, — дата надходження оплати за проданий товар (п. 216.9 ПКУ).

Підпунктом 215.3.10 ПКУ для товарів, зазначених у пп. 215.3.4 ПКУ, встановлено ставку податку на рівні 0,042 євро за кожен літр реалізованого (відпущеного) вроздріб товару (раніше — 5% вартості). Перерахунок у нацвалюту відбувається за офіційним курсом НБУ, що діє на 20-й день місяця, який передує кварталу, в якому реалізується товар (продукція). Отриманий результат застосовується протягом усього звітного кварталу (абз. 2 п. 217.3 ПКУ).

Наприклад, для I кварталу 2016 р. слід брати курс НБУ на 20.12.2015 р. та застосовувати протягом усього I кварталу 2016 р. (0,042 євро х 25,462988), а для II кварталу 2016 р. — брати курс НБУ на 20.03.2016 р. та застосовувати протягом усього II кварталу 2016 р. Як бачимо, норма абз. 2 п. 217.3 ПКУ орієнтує на використання курсу НБУ протягом цілого кварталу, тимчасом як звітним податковий періодом з акцизного податку є календарний місяць. Сподіваємося, найближчим часом з'являться чіткі роз'яснення податківців з цього питання.

Система електронного адміністрування реалізації пального

Статтею 232 ПКУ з 01.03.2016 р. запроваджується система електронного адміністрування реалізації пального в розрізі кожного окремого коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД. Конкретний порядок СЕА РП має розробити Кабмін.

У системі СЕА РП забезпечуватиметься автоматичний облік у розрізі платників податку за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, а саме:

— обсяги пального, що містяться у виданих та отриманих акцизних накладних (далі — АН) та РК, зареєстрованих в Єдиному реєстрі акцизних накладних (далі — ЄРАН);

— обсяги пального, виробленого на митній території України або ввезеного на митну територію України, з яких сплачено акцизний податок;

— обсяги пального, на які платники податку зареєстрували заявки на поповнення обсягів залишку пального за рахунок сплачених коштів до бюджету в СЕА РП;

— суми сплаченого акцизного податку, за рахунок яких платники податку можуть зареєструвати заявки на поповнення обсягів залишку пального;

— обсяги залишку пального, на який платники податку мають право зареєструвати АН та РК в ЄРАН.

Відповідно до приписів пп. 212.3.4 ПКУ продавці пального підлягають обов'язковій реєстрації як платники акцизного податку податківцями за місцезнаходженням юридичних осіб, місцем проживання фізосіб-підприємців, і зроблено це має бути до початку реалізації пального. Реєстрація має бути здійснена на підставі подання заяви особою (очевидно, посадовою особою підприємства чи її представником) не пізніше ніж за три робочі дні до початку реалізації пального. Наразі форма заяви тільки розробляється Мінфіном.

Увага: це надзвичайно важливий момент, адже за нормами п. 117.3 ПКУ реалізація суб'єктами господарювання пального без реєстрації таких суб'єктів платниками акцизного податку тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб та фізосіб-підприємців у розмірі 100% вартості реалізованого пального. Формально ця норма вже запрацювала з 1 січня 2016 року, але, найімовірніше, перші штрафи будуть застосовані вже з березня 2016 року.

На підставі заяв продавців пального формуватиметься реєстр платників акцизного податку. Згідно з п. 232.2 ПКУ, платникам акцизного податку автоматично відкриють облікові картки в СЕА РП за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД. Одиницею обліку обсягів пального в СЕА РП будуть літри, приведені до температури 15 °C1. Саме ця одиниця обліку повинна буде використовуватися в первинних бухгалтерських документах, АН/РК до АН, декларації з акцизного податку.

1 Відпущені літри через паливороздавальні колонки на автомобільних заправних станціях (комплексах), автомобільних газових заправних станціях у межах СЕА вважатимуться літрами, приведеними до температури 15 °C.

Суть СЕА РП полягатиме в тому, що платник податку матиме право зареєструвати АН та/або РК, а також коригування до заявок на поповнення обсягу залишку пального (про які — далі) в ЄРАН лише у межах формульного показника (∑ АНакл) — обсяг реалізованого пального за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, який обчислюватиметься за спеціальною формулою, наведеною в п. 232.3 ПКУ.

У ситуації, коли у платника акцизного податку виникне потреба поповнити обсяги залишків пального в СЕА РП, він зможе зареєструвати заявку на поповнення обсягу залишку пального за умови наявності на обліковій картці сум коштів сплаченого акцизного податку, не менше ніж сума акцизного податку, розрахованого з обсягу пального у такій заявці. Тобто платники акцизного податку зможуть використовувати суми сплаченого до бюджету акцизу для реєстрації заявок на поповнення обсягів залишків пального.

Крім того, коли запрацює СЕА РП, слід пам'ятати про варіант зменшення акцизного податку до сплати для пального, при виробництві якого як сировину було використано інші оподатковувані підакцизні товари (сума податку до сплати зменшується на суму податку, розрахованого для такої сировини, п. 217.6 ПКУ). При цьому сума податку щодо сировини, що підлягає відніманню, обчислюється із застосуванням ставок податку на таку сировину, чинних на дату реалізації пального. Якщо така сума перевищує суму податку з пального, виробленого з такої сировини, різниця відшкодуванню не підлягає.

Кошти сплаченого акцизного податку в СЕА РП будуть зараховані на окремі рахунки (пп. 232.4.2 ПКУ).

Акцизна накладна

За аналогією з податковими накладними, АН та РК складаються виключно в електронній формі. Вони впроваджуються з 1 березня 2016 року. Наразі затвердженої форми АН немає, над цим ще працює Мінфін. Абсолютно всі АН та РК підлягатимуть обов'язковій реєстрації в ЄРАН (навіть ті, що не видаються покупцю). Але зареєструвати АН або РК можна буде тільки на обсяг реалізованого пального за кожним кодом УКТ ЗЕД, обчислений за відповідною формулою за п. 232.3 ПКУ.

Правила складання АН передбачають їх виписування в день реалізації пального в розрізі окремих кодів УКТ ЗЕД. Також передбачено можливість формування АН за щоденними підсумками (за підсумками операцій у розрізі окремих днів) та зведених АН (не рідше одного разу на місяць). У межах СЕА РП та виписування АН під безперервним постачанням розуміється забезпечення особою, яка реалізує пальне, можливості для отримувачів пального (контрагентів) отримувати пальне в будь-яку годину доби та будь-який день відповідного місяця (кількість фактично здійснених постачань у цьому разі значення не має).

Не слід випускати з поля зору той факт, що АН виписується, зокрема, і на суми пального, втраченого (як у межах, так і понад встановлені норми втрат), зіпсованого, знищеного, включаючи випадки внаслідок аварії, пожежі, повені, інших форс-мажорних обставин чи з іншої причини, пов'язаної з природним результатом, а також унаслідок випаровування в процесі виробництва, обробки, переробки, зберігання чи транспортування такого пального (п. 231.1 ПКУ).

Зверніть увагу: якщо є порушення порядку заповнення та/або порядку реєстрації АН в ЄРАН, отримувач пального має право протягом 60 календарних днів, наступних за днем реалізації пального, подати до контролюючого органу заяву (із додаванням первинних документів, що підтверджують факти отримання такого пального) зі скаргою на таку особу. Але така дія жодним чином не може вплинути на збільшення реєстраційного ліміту: за своєю суттю надходження такої заяви зі скаргою є лише підставою для проведення документальної позапланової виїзної перевірки особи, на яку подано скаргу.

Овердрафт

Тим платникам акцизного податку, які є виробниками пального та які з березня 2015 року декларували і погашали ПЗ з акцизного податку на реалізацію пального, контролюючий орган відкриває на обліковій картці овердрафт. Сума такого овердрафту обраховується як середньомісячний розмір акцизного податку за останні 12 звітних (податкових) місяців (березень 2015 року — лютий 2016 року), задекларований платником до сплати до бюджету та погашений. Такий овердрафт дає право зареєструвати заявку на поповнення обсягу залишку обсягів пального в СЕА РП без наявності на обліковій картці сум коштів сплаченого акцизного податку. І, до речі, йдеться не про одноразовий овердрафт.

Такий овердрафт щокварталу (протягом першого числа кожного кварталу) підлягає автоматичному перерахунку, але щоразу в обрахунок середньомісячного показника потрапляють саме 12 останніх місяців (наприклад, при обрахунку на 1 квітня 2016 року овердрафт обраховуватиметься з розрахунку показників задекларованих та погашених ПЗ з акцизного податку з квітня 2015 до березня 2016 року, а на 1 липня 2016 року — на базі показників за період з липня 2015 до червня 2016 року). Такий перерахунок здійснюється шляхом віднімання суми попереднього розрахунку та додавання суми згідно з поточним перерахунком.

Чесно кажучи, є великі сумніви, що суми овердрафту справді відображатимуться в СЕА РП на перше число кожного кварталу, адже в обрахунку овердрафту беруть участь задекларовані та погашені суми ПЗ з акцизного податку, які на перше число кварталу за попередній звітний період ще не будуть відомі. Очевидно, норми п. 10 підр. 5 розд. ХХ ПКУ доопрацьовуватимуться.

Проведення інвентаризації

Для того щоб мати якусь вихідну точку для запуску СЕА РП відповідно до приписів п. 9 підрозділу 5 розд. ХХ ПКУ, протягом 20 календарних днів починаючи з 1 березня 2016 року (тобто не пізніше 20.03.2016 р.) платники акцизного податку зобов'язані будуть подати до податкової акт проведення інвентаризації обсягів залишків пального на початок дня 1 березня 2016 року у розрізі об'єктів (за конкретними адресами) і резервуарів, де вони зберігаються, а також технічних параметрів пального. Наразі затвердженої форми акта інвентаризації немає. Для чого проводити цю інвентаризацію? Обсяги залишку пального, зазначеного в акті інвентаризації, контролюючий орган враховує у формулі, визначеній п. 232.3 ПКУ як обсяг, на який платник податку має право зареєструвати АН та РК у СЕА РП. Пам'ятайте, що перевірити результати проведеної інвентаризації податківці можуть протягом наступних 6 місяців з дня подання акта.

Якщо під час такої перевірки буде виявлена невідповідність обсягів пального, зазначених в акті інвентаризації, фактичним даним та/або даним бухгалтерського обліку підприємства, податківці на підставі даних акта перевірки проведуть відповідні коригування в ЄРАН.

Штрафи

Нормами ст. 120-2 ПКУ передбачено відповідальність за порушення порядку та строку реєстрації АН і РК до таких накладних в ЄРАН: розмір штрафу збільшується залежно від збільшення кількості днів, що минули з граничного строку реєстрації АН та РК до неї. Але до 1 квітня 2016 року передбачено перехідний етап: якщо АН та РК складено у період з 1 березня до 1 квітня 2016 року і зареєстровано в ЄРАН із порушенням строку реєстрації, штрафні санкції не застосовуються і АН та РК реєструються без будь-яких обмежень (п. 11 підр. 5 розд. ХХ ПКУ). А з 1 квітня починають діяти формульний обрахунок за п. 232.3 ПКУ та штрафні санкції за п. 120-2 ПКУ.

Звітність

Оскільки СЕА РП запроваджується з 1 березня 2016 року, податківці у листі від 21.01.2016 р. №1903/7/99-99-19-03-03-17 пояснюють, що для осіб, які реалізують пальне, першим звітним (податковим) періодом буде березень 2016 року. Якщо на момент, коли треба буде подавати звітність (до 20 квітня 2016 року), нова форма декларації не буде затверджена, всі суб'єкти господарювання, що реалізують підакцизні товари та є платниками акцизного податку, будуть вимушені звітувати за звітний (податковий) період — березень 2016 року за старою формою звітності (форма затверджена наказом Мінфіну від 23.01.2015 р. №14).

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор

До змісту номеру