• Посилання скопійовано

Що нового

Компенсація земельного податку від іншого платника — з ПДВ чи без?

! Платникам ПДВ

ДФСУ розглянула питання щодо включення до бази оподаткування ПДВ отриманої від іншого платника податку компенсації земельного податку та повідомила.

Сплата земельного податку та отримання компенсації від іншого платника податку за понесені витрати зі сплати земельного податку не може розцінюватись як операція з постачання послуг з метою оподаткування ПДВ.

Таким чином, кошти, які надійшли платнику податку у вигляді компенсації з оплати земельного податку, до бази оподаткування не включаються та ПДВ не оподатковуються.

Лист ДФСУ від 19.01.2016 р. №907/6/99-99-19-03-02-15


Порядок техобслуговування та ремонту РРО — у новій редакції

! СГ, які використовують РРО

Кабмін уніс зміни до Порядку технічного обслуговування та ремонту реєстраторів розрахункових операцій, затвердженого Постановою №601.

Згідно зі змінами, строк проведення гарантійного (післягарантійного) ремонту узгоджується сторонами, але не може перевищувати 7 робочих днів (раніше — 72-х годин). У разі незабезпечення в установлений строк гарантійного ремонту реєстратора центр сервісного обслуговування зобов'язаний не пізніше 7-го робочого дня з дня прийняття в ремонт реєстратора ввести в експлуатацію належним чином зареєстрований на суб'єкта господарювання резервний реєстратор.

Центр сервісного обслуговування несе відповідальність, передбачену укладеними з користувачами договорами про технічне обслуговування та ремонт реєстраторів.

У разі зміни законодавчих вимог до використання реєстратора виробник (постачальник) зобов'язаний за наявності технічних можливостей здійснити його доопрацювання.

У разі виявлення несправностей реєстратора, а також пошкодження засобів контролю користувач зобов'язаний повідомити:

— центр сервісного обслуговування;

— територіальний орган ДФС, у якому він зареєстрований платником податків (протягом 2 робочих днів після дня виявлення несправностей чи пошкодження).

Також унесено зміни до Акта введення в експлуатацію РРО, Квитанції та Журналу обліку гарантійного (післягарантійного) ремонту РРО (додатки 1 — 3 до Порядку).

Постанова Кабінету Міністрів України від 20.01.2016 р. №21 чинна з 23.01.2016 р.


Вартісні та кількісні показники ПН: порядок скорочення та округлення

! Платникам ПДВ

ДФСУ нагадує, що всі графи податкової накладної, що мають вартісні показники, заповнюються в гривнях із копійками.

Водночас пунктом 15 Порядку №957 передбачено, що графа 7 заповнюється у гривнях із копійками, якщо інше не передбачено чинним законодавством.

Таким чином, вартісні показники податкової накладної повинні містити не більше двох знаків після коми (крім показника графи 7, якщо для нього інше передбачено чинним законодавством).

При цьому Порядком не визначено обмеження щодо кількості знаків, яку можуть містити після коми кількісні показники, що зазначаються у графі 6 податкової накладної.

Необхідною кількістю знаків після коми у кількісному показнику вважається така кількість, якої достатньо для правильного розрахунку вартісного показника у графах 8 — 13 податкової накладної.

Розрахунок вартісного показника, в якому внаслідок множення показників граф 6 та 7 податкової накладної виходить число, в якому кількість знаків після коми перевищує два, вважається правильним, якщо з метою скорочення кількості знаків до другого знака після коми округлення не призводить до збільшення такого знака на «1» (одиницю).

Лист ДФСУ від 12.01.2016 р. №358/6/99-99-19-03-02-15


Вартість подарунка працівнику вище 50% зарплати — з ПДФО

! Податковим агентам з ПДФО

ДФСУ зауважила: якщо вартість подарунка, який надається платнику податків, не перевищує 50% однієї мінімальної заробітної плати (з розрахунку на місяць), установленої на 1 січня звітного податкового року, то вона не є об'єктом оподаткування ПДФО. У податковому розрахунку форми №1ДФ така вартість відображається за ознакою доходу «160».

У разі якщо вартість подарунка перевищує зазначений розмір, то сума такого перевищення оподатковується ПДФО як додаткове благо з урахуванням підвищувального коефіцієнта, передбаченого п. 164.5 ПКУ, та відображається у податковому розрахунку форми №1ДФ за ознакою доходу «126».

Лист ДФСУ від 19.01.2016 р. №925/6/99-99-17-03-03-15


Закордонні відрядження: нюанси, на які слід зважати

! Роботодавцям та працівникам

Податківці зазначили, що у разі відрядження працівників за кордон:

1) максимальний розмір добових, які не включаються до оподатковуваного доходу фізособи без документального підтвердження, — не вище 0,75 розміру мінімальної зарплати, встановленої на 1 січня податкового року, з розрахунку за кожен календарний день такого відрядження. Тобто у 2016 році — 1033,50 грн;

2) сума добових визначається в разі відрядження:

— у межах країн, в'їзд громадян України на територію яких не потребує наявності візи (дозволу на в'їзд), — згідно з наказом про відрядження та відповідними первинними документами;

— до країн, в'їзд громадян України на територію яких здійснюється за наявності візи, — згідно з наказом про відрядження та відмітками уповноваженої службової особи Державної прикордонної служби України в закордонному паспорті або документі, що його замінює.

За відсутності зазначених документів сума добових включається до оподатковуваного доходу працівника та оподатковується ПДФО та військовим збором;

3) для підтвердження витрат на придбання електронного авіаквитка потрібні такі документи:

оригінал розрахункового або платіжного документа, що підтверджує здійснення розрахункової операції у готівковій або безготівковій формі;

роздрук на папері частини електронного авіаквитка із зазначеним маршрутом;

оригінали відривної частини посадкових талонів пасажира.

Лист ДФСУ від 21.01.2016 р. №1501/10/28-10-06-11


Розрахунок коригування до податкової накладної: окремі нюанси

! Платникам ПДВ

ДФСУ роз'яснила: якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, суми податкових зобов'язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі складеного та зареєстрованого в ЄРПН розрахунку коригування.

Якщо внаслідок такого перерахунку відбувається зменшення суми компенсації на користь платника податку — постачальника, то:

1) постачальник відповідно зменшує суму податкових зобов'язань за результатами податкового періоду, протягом якого був проведений такий перерахунок;

2) отримувач відповідно зменшує суму податкового кредиту за результатами такого податкового періоду в разі, якщо він зареєстрований як платник податку на дату проведення коригування, а також збільшив податковий кредит у зв'язку з отриманням таких товарів/послуг.

Постачальник має право зменшити суму податкових зобов'язань лише після реєстрації в ЄРПН розрахунку коригування до податкової накладної.

Оскільки розрахунок коригування складений в одному податковому періоді, а зареєстрований — в іншому (у межах 15-денного терміну), то на підставі такого розрахунку коригування постачальник зменшує податкові зобов'язання у податковій звітності, яка подається за результатами звітного періоду, в якому було складено такий розрахунок коригування.

Лист ДФСУ від 19.01.2016 р. №906/6/99-99-19-03-02-15


Порядок декларування акцизного податку реалізаторами пального

! Платникам акцизного податку

ДФСУ нагадала, що з 1 березня 2016 року запроваджується система електронного адміністрування реалізації пального та акцизна накладна як обов'язковий електронний документ, який складатиметься при здійсненні всіх операцій з реалізації пального на внутрішньому ринку. Відповідно до цієї норми до платників акцизного податку, які здійснюють реалізацію пального, крім виробників, імпортерів та суб'єктів роздрібної торгівлі пальним, віднесено осіб, які реалізують пальне.

Отже, для осіб, які реалізують пальне, першим звітним (податковим) періодом буде березень 2016 року.

Таким чином, зазначені платники акцизного податку будуть зобов'язані, після затвердження Порядку ведення реєстру платників акцизного податку з реалізації пального та Заяви про реєстрацію платника акцизного податку з реалізації пального, зареєструватися платниками акцизного податку та до 20 квітня 2016 року подати декларацію з акцизного податку за березень 2016 року за формами, встановленими Міністерством фінансів України.

До запровадження нових форм звітності виробники, імпортери та особи — суб'єкти господарювання роздрібної торгівлі, які здійснюють реалізацію підакцизних товарів, зокрема пального, та є платниками акцизного податку, подають декларацію за звітні періоди 2016 року за старою формою (Наказ №14).

Лист ДФСУ від 21.01.2016 р. №1903/7/99-99-19-03-03-17


Оренда техніки за договором фінлізингу: відображення у декларації

! Сільгосппідприємствам

ДФСУ розглянула питання щодо включення сільськогосподарським підприємством — суб'єктом спеціального режиму оподаткування до складу податкового кредиту сум ПДВ, сплачених при отриманні в оренду сільськогосподарської техніки у межах договору фінансового лізингу, та повідомила.

На дату фактичного передання об'єкта фінансового лізингу в користування лізингоотримувачу такий лізингоотримувач — с/г підприємство має право включити до складу податкового кредиту, сформованого у декларації 0121 — 0123, суму ПДВ, нараховану/сплачену з повної вартості об'єкта лізингу, за умови що об'єкт лізингу використовуватиметься у виробництві сільськогосподарської продукції та за наявності зареєстрованої в ЄРПН податкової накладної.

У разі якщо об'єкт лізингу призначається для використання не в сільськогосподарській діяльності платника, нарахована/сплачена сума ПДВ з вартості об'єкта лізингу включається до складу податкового кредиту, який визначається в основній декларації з податку на додану вартість (0110).

Лист ДФСУ від 28.12.2015 р. №27877/6/99-99-19-03-02-15


За виявлені помилки у податкових накладних — штраф

! Платникам ПДВ

ДФСУ наголосила, що не допускається виправлення даних щодо дати складання податкової накладної та її порядкового номера.

Також податківці нагадують, що з 01.01.2016 р. передбачено відповідальність постачальників товарів/послуг за помилки в обов'язкових реквізитах податкової накладної, виявлені податківцями за результатами документальної позапланової виїзної перевірки. Така перевірка проводитиметься за заявою покупця (скарга на постачальника). Отже, якщо скарги від покупця не було подано до податкового органу, така відповідальність не настає. Також відповідальність не поширюється на випадки, коли постачальник виправляє помилки у податковій накладній до моменту проведення перевірки.

Якщо ж постачальник не встиг до перевірки виправити помилки і за результатами перевірки це виявили податківці, то на нього накладається штраф в розмірі 170 грн та зобов'язання виправити такі помилки.

Розмір штрафу залежить від строку невиправлення помилки у податковій накладній.

Лист ДФС у м. Києві від 19.01.2016 р. №662/10/26-15-11-01-18


Підприємець, який отримав іноземні доходи, має подати декларацію

! Фізособам-підприємцям

ДФСУ наголосила: якщо фізособа-підприємець отримує інші доходи, ніж від провадження підприємницької діяльності, у межах обраних ним видів такої діяльності, такі доходи оподатковуються за загальними правилами.

Фізособа-підприємець на загальній системі оподаткування, яка отримала протягом звітного періоду вищезазначені доходи, повинна надавати за результатами календарного року декларацію про майновий стан і доходи. Форма декларації про майновий стан і доходи затверджена Наказом №859. У декларації поряд із доходами від підприємницької діяльності мають зазначатися інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи, отримані від податкових агентів, протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного року. Сплачують податок у строки, визначені пунктом 57.1 ПКУ.

Якщо платник не має підтвердних документів щодо суми отриманого ним доходу з іноземних джерел та суми сплаченого ним податку в іноземній юрисдикції, такий платник зобов'язаний подати до контролюючого органу за своєю податковою адресою заяву про перенесення строку подання декларації до 31 грудня року, наступного за звітним. У разі неподання в установлений строк податкової декларації платник податків несе відповідальність, установлену ПКУ та іншими законами.

Лист ДФС у м. Києві від 15.01.2016 р. №177/Ш/26-15-12-02-14


Орендні операції: нюанси оподаткування та складання первинних документів

! Платникам ПДВ

ДФСУ роз'яснила:

1) операція з передання майна в оренду не є об'єктом оподаткування ПДВ відповідно до пп. 196.1.2 ПКУ. Водночас надання послуг з оренди майна за договором оренди є операцією з постачання послуг, яка є об'єктом оподаткування ПДВ та оподатковується за ставкою 20%;

2) при здійсненні платником податку операції з постачання послуг оренди майна за договором оренди податкова накладна за такою операцією складається або на дату отримання коштів у рахунок оплати їх вартості, або на дату складання акта приймання-передачі наданих послуг, залежно від події, яка настане раніше. При цьому податкова накладна, складена за такою операцією, підлягає обов'язковій реєстрації в ЄРПН;

3) підтвердним первинним документом факту здійснення платником податку операції з передання майна в оренду, яка не є об'єктом оподаткування, є акт приймання-передачі майна в оренду.

Первинними документами, що підтверджують факт здійснення платником податку операції з постачання послуг з оренди майна за договором оренди, можуть бути:

акт приймання-передачі послуг з оренди майна за відповідним договором оренди, який підтверджує факт надання таких послуг;

платіжний документ, що підтверджує оплату за послуги з оренди майна.

Лист ДФСУ від 19.01.2016 р. №919/6/99-99-19-03-02-15


За роздрібну торгівлю алкоголем за нижчими цінами доведеться сплатити штраф

! Роздрібним торговцям

ДФСУ повідомила, що до роздрібної ціни реалізації окремих видів алкогольних напоїв, в тому числі до ціни, яка законодавчо встановлена як мінімальна роздрібна ціна на певний вид алкогольних напоїв, має бути включений акцизний податок.

У разі роздрібної торгівлі коньяком, алкогольними напоями, горілкою, лікеро-горілчаними виробами та вином за цінами, нижчими за встановлені роздрібні ціни на такі напої, до суб'єктів господарювання застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафів — 100% вартості отриманої партії товару, розрахованої виходячи з мінімальних роздрібних цін, але не менше 10000 гривень.

Якщо суб'єкт господарювання здійснює роздрібну торгівлю за цінами, не нижчими за встановлені мінімальні роздрібні ціни (до складу яких вже включено акцизний податок з реалізації суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів), відповідальності не буде.

Лист ДФСУ від 15.01.2016 р. №668/6/99-95-42-01-16-01

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру