• Посилання скопійовано

Суть справи

Камеральна перевірка додатка Д4
Запитання щодо коректного заповнення додатка Д4 до декларації з ПДВ, мабуть, найчастіше лунає на «гарячій лінії», форумі та лінії консалтингу «ДК». У листі від 30.11.2015 р. №44142/7/99-99-15-01-04-17 (див. «ДК» №05/2016) податківці пояснили, як проводиться камеральна перевірка Д4. Знати це надзвичайно важливо, щоб мати можливість вже на етапі заповнення Д4 перевірити всі необхідні ув'язки між відповідними графами.

Сумнівна дебіторка за підсумками 2015 року
Питання обліку та відображення у звітності сумнівної та безнадійної заборгованості не сходить із перших сторінок обговорень на бухгалтерських форумах. Проаналізуймо основні тези та висновки податківців з цього питання, які, безумовно, стануть у пригоді при підготовці річної звітності за 2015 рік та для опрацювання облікового алгоритму на 2016 рік.

Акцизний податок-2016
Законодавцю явно сподобалися результати діяльності СЕА ПДВ. З 1 березня 2016 року планується запустити СЕА і в адмініструванні акцизного податку у сфері палива (далі — СЕА РП). На сьогодні основні нормотворчі ініціативи в цьому питанні ще розробляються. Проаналізуймо, з чим доведеться працювати платникам акцизного податку в 2016 році.

Облік прибутку та його використання
На інтернет-форумі «Дебету-Кредиту» активно обговорюється тема розрахунку чистого фінансового результату наприкінці звітного року, його відображення на субрахунках рахунку 44 та у фінансовій звітності. Питання бухгалтерського обліку нерозподіленого прибутку та непокритого збитку розглянемо в цій статті. Нагадаємо, що для підприємств, які виплачують дивіденди, організація належного обліку нерозподіленого прибутку є важливою також і з погляду оподаткування (для визначення авансового внеску з податку на прибуток при виплаті дивідендів).

ПДВ у спецрежимників у 2016 році
Спеціальний режим оподаткування ПДВ сільськогосподарських підприємств заслуговує особливої уваги. Нашими аграрними ресурсами можна пишатися, а от станом справ у сільському господарстві — радше навпаки. Як реформували податкову систему і, зокрема, спеціальний податковий режим для сільгосппідприємств у 2016 році? Чи зможуть принести такі реформи позитивні зміни? Спинімося на основних моментах нововведень.

Первинні документи в обліку
Платники податків зобов'язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов'язаних із визначенням об'єктів оподаткування або податкових зобов'язань, на підставі первинних документів. Показники звітності повинні бути підтверджені документально. Саме питанням, пов'язаним з оформленням первинних документів, присвячена ця стаття.

Якщо замортизовані та списані ОЗ працюють
На багатьох підприємствах є повністю замортизовані основні засоби, строк використання яких закінчився. Тож на практиці часто виникає запитання, чи слід їх повністю списати, чи залишити на балансі, адже вони й далі використовуються. Окрім того, трапляються випадки, коли підприємства продовжують використовувати раніше списані об'єкти і стикаються з необхідністю їх поновлення в обліку. Аналізу таких двох ситуацій присвячена ця стаття.

Пільги з ПДВ у 2016 році
Податкове законодавство України надає платникам податків низку податкових пільг. Не залишилися без пільг і платники податку на додану вартість.

За викрадений ТЗ податок не сплачують
Підприємство придбало легкові авто у 2013 році. У 2014-му одне авто було спалено, а друге — викрадено. Кримінальні справи ще тривають, викрадене авто досі не знайшли. Чи мають право податкові органи донараховувати транспортний податок з таких авто внаслідок перевірки за періоди 2014 — 2015 рр.?

До змісту номеру