• Посилання скопійовано

Щодо здійснення підприємницької діяльності на території Донецької області

Лист Державної фіскальної служби України від 17.09.2015 р. №8774/Р/99-99-17-02-02-14

Щодо здійснення підприємницької діяльності на території Донецької області

Суттєво. Для списання податкового боргу як безнадійного платники податків із території АТО повинні звернутися до податкового органу з письмовою заявою. У ній має бути зазначено суми податків та зборів, що підлягають списанню.

! Підприємцям Донецької та Луганської областей

Державна фіскальна служба України розглянула <...> запит <...> щодо здійснення підприємницької діяльності на території Донецької області та в межах компетенції повідомляє.

Відповідно до статей 42, 43 Господарського кодексу України (далі — ГКУ) підприємництво — це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб'єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

Пунктом 6 ст. 128 ГКУ визначено, що суб'єкти господарювання — фізичні особи зобов'язані вести облік результатів своєї підприємницької діяльності відповідно до вимог законодавства, вчасно надавати до податкових органів декларацію про майновий стан і доходи (податкову декларацію), інші необхідні відомості для нарахування податків та інших обов'язкових платежів, сплачувати податки та інші обов'язкові платежі в порядку та розмірах, установлених законом.

У зв'язку з проведенням антитерористичної операції на території Донецької і Луганської областей платників податків із деяких територій, які перебувають у стані збройного конфлікту, тимчасово обслуговуватимуть в інших податкових інспекціях зазначених областей. Інформація щодо простою у деяких податкових інспекціях та зміни місця обслуговування платників постійно оновлюється на офіційному веб-порталі Державної фіскальної служби України (http://sfs.gov.ua/baneryi/informatsiya-dlya-shodu-ukraini).

На сьогодні Державною казначейською службою України для платників Донецької області забезпечено можливість сплачувати грошові зобов'язання на рахунки, відкриті у розрізі територіально-адміністративних одиниць Донецької області.

Інформацію про реквізити бюджетних рахунків для сплати податків і зборів (обов'язкових платежів) відповідно до адміністративно-територіального устрою України оприлюднено на офіційному веб-порталі Державної фіскальної служби України в рубриці «Бюджетні рахунки» (http://sfs.gov.ua/byudjetni-rahunki).

Водночас повідомляємо, що ДФС спільно з іншими центральними органами виконавчої влади здійснює розробку пропозицій, які дадуть змогу мінімізувати у Донецькій та Луганській областях вплив негативних чинників на забезпечення виконання вимог чинного законодавства.

Так, листом ДФС від 07.07.2014 р. №16042/7/99-99-19-03-02-17 платникам Донецької та Луганської областей надано можливість звернутися до податкового органу за своїм місцезнаходженням із заявою про продовження граничних термінів подання податкової звітності у зв'язку з неможливістю подання такої звітності внаслідок дії обставин непереборної сили.

Разом з тим ст. 4 Закону України від 2 вересня 2014 року №1669 «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції» (далі — Закон №1669) визначено, що для осіб, які зареєстровані та переселилися з території проведення антитерористичної операції в період її проведення, реєстрація фізичної особи — підприємця здійснюється державними реєстраторами за адресою тимчасового проживання без вимоги державних реєстраторів реєстраційних служб територіальних органів Міністерства юстиції України в областях та місті Києві щодо наявності реєстрації про місце проживання за місцем проведення реєстраційних дій.

Проведення реєстраційних дій щодо зміни місцезнаходження юридичних осіб та місця проживання фізичних осіб — підприємців, місцезнаходженням/місцем проживання яких є територія проведення антитерористичної операції, здійснюється щодо юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців державними реєстраторами реєстраційних служб територіальних органів Міністерства юстиції України в областях та місті Києві.

Перелік документів, необхідний для проведення зазначеної реєстрації, визначено ст. 45 Закону України від 15 травня 2003 року №755 «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» (далі — Закон №755).

Державна реєстрація змін до відомостей про фізичну особу — підприємця здійснюється за процедурами, передбаченими ст. 43 Закону №755, якою визначено, що строк державної реєстрації фізичної особи — підприємця не повинен перевищувати двох робочих днів з дати надходження документів для проведення державної реєстрації фізичної особи — підприємця. Державний реєстратор не пізніше наступного робочого дня з дати державної реєстрації фізичної особи — підприємця зобов'язаний передати відповідним органам статистики, доходів і зборів, Пенсійного фонду України повідомлення про проведення державної реєстрації фізичної особи — підприємця із зазначенням номера та дати внесення відповідного запису до Єдиного державного реєстру та відомості з реєстраційної картки на проведення державної реєстрації фізичної особи — підприємця для взяття фізичної особи — підприємця на облік (п. 5 ст. 43 Закону №755).

Звертаємо увагу, що платники податків, у яких у зв'язку з проведенням заходів із подолання терористичної загрози і збереження територіальної цілісності України є ймовірність несвоєчасної сплати податків, зборів (обов'язкових платежів) або немає можливості їх сплатити, мають право на отримання відстрочення (розстрочення) таких грошових зобов'язань (податкового боргу). Перелік обставин, що є підставами для відстрочення грошових зобов'язань (податкового боргу), та документів, що підтверджують ці обставини, наведено у постанові Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2010 року №1235.

Крім того, податковий борг платника податків, що виник унаслідок обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин), може бути списаний як безнадійний. Для цього платник податків повинен звернутися до органу доходів і зборів за місцем обліку безнадійного податкового боргу та/або за місцем обліку такого платника з письмовою заявою. У такій заяві повинно бути зазначено суми податків та зборів, що підлягають списанню. Порядок списання безнадійного податкового боргу платників податків затверджено наказом Міністерства доходів і зборів України від 10.10.2013 р. №577.

Згідно зі ст. 10 Закону №1669 єдиним належним та достатнім документом, що підтверджує настання обставин непереборної сили (форс-мажору), що були на території проведення антитерористичної операції, як підстави для звільнення від відповідальності за невиконання (неналежного виконання) зобов'язань, є сертифікат Торгово-промислової палати України.

Поряд із цим Законом №1669 унесено зміни до Закону України від 2 грудня 1997 року №671/97-ВР «Про торгово-промислові палати в Україні», якими визначено, що Торгово-промислова палата України та уповноважені нею регіональні торгово-промислові палати засвідчують форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили) та видають сертифікат про такі обставини протягом семи днів з дня звернення суб'єкта господарської діяльності. Сертифікат про форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили) для суб'єктів малого підприємництва видається безкоштовно.

До змісту номеру